Barça
Esports Barça 23/08/2023

Lamine Yamal tria Espanya després de les carabasses d'Abde i el penediment de Munir

La selecció de Luis de la Fuente vol evitar que la jove perla del Barça, que va fer 16 anys al juliol, jugui amb el Marroc

4 min
Ez Abde i Lamine Yamal abans de l'inici del Gamper.

BarcelonaCom Munir El Haddadi i a diferència d'Ez Abde, tots dos debutants en seleccions internacionals quan eren blaugranes, Lamine Yamal ha escollit el combinat espanyol absolut com a selecció. Els esdeveniments s'han precipitat aquest dimecres, quan el canal de Twitch Jijantes ha revelat una reunió entre la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) primer amb Deco, director de futbol del Barça, i després amb el mateix jugador. Els representants de l'ens federatiu han sigut Francis Hernández, coordinador de les seleccions inferiors d'Espanya, i el seu adjunt, Tito Blanco, que va estar vinculat a la candidatura de Víctor Font en les passades eleccions al Barça.

D'aquesta manera, Lamine Yamal es convertirà amb 16 anys en la gran sorpresa en la convocatòria que el seleccionador Luis de la Fuente donarà a conèixer la setmana vinent, abans de la disputa dels dos partits oficials corresponents a la fase de classificació per a l'Eurocopa d'Alemanya del 2024. La perla blaugrana, pendent encara de renovar amb el Barça –"tot anirà bé", sentencien a l'ARA respecte al futur del jove davanter– i que ja ha participat en els dos primers partits del curs a les ordres de Xavi Hernández, debutarà contra Geòrgia (el 8 de setembre a les 18 h) o davant de Xipre (12 de setembre a les 20.45 h).

El perquè d'aquesta estrena prematura amb la selecció espanyola és per evitar que el Marroc –el país natal del seu pare, Mounir, i que va augmentar el seu prestigi després de classificar-se per a les semifinals del Mundial de Qatar– s'avancés i bloquegés, així, la possibilitat de ser convocat amb Espanya. De pare marroquí i de mare equatoguineana, Lamine Yamal va néixer a Esplugues (13 de juliol del 2007), tot i que abans d'entrar a formar part del planter del Barça s'havia criat entre Mataró i Granollers, en entorns molt humils.

Tot i que Tito Blanco ha rebutjat donar-ho per fet, la previsió a la RFEF és que Lamine Yamal acudeixi amb Espanya a l'esmentada convocatòria. "La decisió depèn del futbolista", ha expressat Blanco, i l'únic que podria fer canviar de parer el jove jugador és el vincle que el seu pare manté amb el Marroc, on ha viatjat sovint els últims anys per qüestions laborals, ja que ha alternat diverses feines entre el país africà i Catalunya.

Els precedents de Munir i Ez Abde

El seu cas recorda, en part, el de Munir El Haddadi. L'actual davanter del Las Palmas, on s'ha retrobat amb l'extècnic del filial i del planter blaugrana Francesc Xavier García Pimienta, va irrompre a la selecció espanyola de la mà de Vicente del Bosque. Munir, nascut a la localitat madrilenya de San Lorenzo del Escorial (1 de setembre del 1995), va causar furor durant la seva etapa com a juvenil al Barça, en què va brillar en la consecució de la Youth League l'any 2014. Això el va catapultar al primer equip de la mà de Luis Enrique i a debutar amb la selecció espanyola precisament per evitar que ho fes amb el Marroc, federació que compta amb una àmplia xarxa de detecció del talent juvenil.

Munir va debutar el 8 de setembre del 2014 jugant poc més de 15 minuts d'un partit de classificació per a l'Eurocopa del 2016 contra Macedònia. "Jugar amb Espanya ha sigut una decisió meva i estic molt content", va afirmar llavors. Mai més ha tornat a jugar amb la selecció espanyola en partit oficial. Anys després, penedit de la seva decisió –quan va debutar tenia 19 anys–, va reclamar a la FIFA poder jugar amb el Marroc i que es tingués en compte els drets dels futbolistes amb més d'una nacionalitat. La seva lluita va durar anys i finalment va rebre el permís per tornar a ser convocat amb el país d'origen dels seus pares. Pel que fa al futbol de clubs, Munir no va aconseguir fer-se un lloc al Barça i després de ser cedit primer al València i després a l'Alabès, va aterrar finalment a les files del Sevilla, del Getafe i, ara, del Las Palmas.

El precedent d'Abdessamad Ezzalzouli, Ez Abde, és diferent. Si bé primer va renunciar a jugar la Copa Àfrica de l'any 2021 amb el Marroc per poder anar amb Espanya, després s'ho va repensar de cara al Mundial de Qatar, on va ser protagonista entrant des de la banqueta. Nascut el 2001 a la localitat marroquina de Beni Mellal, va deixar el seu país amb la família –és el petit de tres germans– quan tenia set anys per instal·lar-se a Elx, al barri del Carrús, un dels més humils de la capital del Baix Vinalopó. A la ciutat alacantina és on va cridar l'atenció de l'Hèrcules, amb el qual va debutar el 2019 com a sènior.

Aquí és on entra en escena el Barça. I més concretament, Ramon Planes. El ja ex secretari tècnic, que anteriorment havia treballat a l'Elx, havia estat alertat per un amic de la irrupció d'Ez Abde. Planes, que actualment treballa al Betis i està interessat a aconseguir la cessió de l'extrem, va decidir fer diversos desplaçaments per veure'l jugar, i també s'hi va reunir personalment en un dinar a València, on se'n va enamorar definitivament. Ara és Lamine Yamal qui, amb una precocitat inèdita, escull el seu futur en l'àmbit de les seleccions.

stats