Bàsquet - Lliga Endesa

"És el moment correcte": Marc Gasol anuncia que es retira

El president del Bàsquet Girona tanca la seva etapa com a jugador

3 min
Marc Gasol, durant l'acte de la seva retirada

BarcelonaPau Gasol ha anunciat la seva retirada al Liceu en una cerimònia plena de glamur. Dos anys després, el seu germà Marc ha penjat les vambes amb un acte tan senzill com autèntic al cinemes Texas de Barcelona. Els irreverents conductors de La sotana i Can’t Play Kanter, dos dels seus podcasts de referència, l'han acompanyat en un dia que sempre recordarà.

Un dels millors jugadors de bàsquet catalans de la història ha anunciat la seva retirada amb la projecció d’un emotiu vídeo. “L’instint d’un jugador de bàsquet sempre és anar en contra del que la gent pensa. Ha sigut un procés llarg i dur. De fet, hi ha una part de mi que no hi està d’acord. Si hagués seguit jugant hauria estat per les raons equivocades i hauria tingut conseqüències greus en el dia a dia. És el moment correcte”, ha dit.

“Tinc ganes d’estar present al cent per cent en tot el que faci. Necessito molt poques coses per ser feliç”, ha assegurat. Gasol afronta la retirada amb la naturalitat d’algú que no necessita l’adrenalina de la competició per tenir una vida plena. “No canviaria ni un segon del que m’ha passat, ni tan sols les meves errades. Em sento molt afortunat i no tinc cap espina clavada”, ha dit.

Les sempre enginyoses sortides de to de Manel Vidal, Magí Garcia i Marc Molina han humanitzat un comiat ple d’autenticitat en què ha sigut inevitable recordar la seva tasca de voluntari a Open Arms. La família de Gasol i personalitats del nivell de Joan Carles Navarro, mànager general del Barça de bàsquet, no s'han perdut l’acte. “Després de 20 anys de jugar i haver rebut tanta estima, havia de fer alguna cosa especial”, ha explicat.

Marc Gasol ha anunciat que penja les vambes

"Quan vaig arribar a Girona, em sentia insegur, però em vaig trobar molt a gust. La meva personalitat va encaixar perfectament amb la ciutat", ha dit. Gasol va viure la desaparició del club amb tristesa, però després va trobar la manera de fer renéixer el projecte. "Jo volia començar el club des de la base, amb només cinc equips del planter. Ara hem crescut molt. Estic més orgullós d'això que de tenir el primer equip a l'ACB", ha afegit.

Gasol ha valorat els canvis en l'estructura del Bàsquet Girona. "Hem fet un canvi de mentalitat important al club. Ha arribat un aire fresc que ha tingut un impacte immediat", ha analitzat. El ja exjugador ha anunciat el full de ruta que té al cap. "Estic actuant com a president. Vull aportar seguretat per poder seguir creixent socialment. Espero que ens puguem mantenir a la Lliga Endesa. La idea és no només ser un club esportiu", ha recordat.

Un palmarès de cine

El palmarès de Marc Gasol és espectacular i inclou un anell de campió de la NBA (2018-19), títols de la Lliga Endesa (2003-04) i la FIBA Eurocup (2006-07) i diferents medalles amb la selecció espanyola, com dues d'or a la Copa del Món (2006 i 2019), dues de plata als Jocs Olímpics (2008 i 2012) i cinc a l'Eurobàsquet –dues d'or (2009 i 2011), una de plata (2007) i dues de bronze (2013 i 2017).

Després de jugar al Barça (2003-06) i l'Akasvayu Girona (2006-08), Gasol va fer el salt a la NBA. Els seus equips van ser els Memphis Grizzlies (2008-19), els Toronto Raptors (2019-20) i els Los Angeles Lakers (2020-21). "Vaig trobar el meu camí", ha analitzat Gasol, que ha posat en valor entrenadors com Svetislav Pesic, Pedro Martínez o Sergio Scariolo. La seva trajectòria es completa amb el Bàsquet Girona (2021-23). "La meva etapa com a jugador va acabar a la NBA. El que després vaig fer a Girona té més a veure amb la feina com a president. L'ascens a l'ACB, per tot el que va implicar, va ser un moment de molta felicitat, molt especial", ha analitzat.

"He sigut prou intel·ligent per adaptar-me a cada context i buscar l'èxit col·lectiu", ha resumit Gasol, que ha explicat anècdotes inèdites per destensar l'ambient. El català ha exalçat el seu germà Pau, Joan Carles Navarro, Ricky Rubio, Fernando San Emeterio, Mike Conley, Tony Allen, Kawhi Leonard i Zach Randolph.

Gasol ha enviat un missatge a les noves generacions: "Espero que no es deixin influenciar quan els diguin que no podran fer alguna cosa. Han d'afrontar els reptes de l'esport amb il·lusió. S'han de normalitzar l'error i la derrota", ha reclamat.

stats