Rússia allibera la jugadora de bàsquet Brittney Griner a canvi d'un traficant d'armes

L'estrella de la WNBA, condemnada a nou anys per tràfic de drogues, ha format part de l'intercanvi amb els EUA

4 min
Brittney Griner ha aterrat a San Antonio

BarcelonaRússia i els EUA han efectuat aquest dijous un intercanvi de presoners: l'estrella del bàsquet nord-americana Brittney Griner pel traficant d'armes rus Víctor But, segons ha informat el ministeri de Defensa de Rússia. "El 8 de desembre del 2022 a l'aeroport d'Abu Dhabi s'ha completat amb èxit l'intercanvi del ciutadà rus Víktor But per la ciutadana nord-americana Brittney Griner, que complien condemnes en institucions penitenciàries dels EUA i Rússia, respectivament", assenyala el govern rus en un comunicat.

Griner havia sigut condemnada l'agost passat a 9 anys de presó a Rússia per càrrecs de possessió i contraban de drogues, mentre que But, conegut com el "mercader de la mort", complia una condemna de 25 anys de presó als Estats Units. Segons el departament que dirigeix Serguei Xoigú, Moscou "portava temps" negociant l'alliberament de But, detingut a Tailàndia el març del 2008 i extradit als EUA el novembre del 2010.

"Washington rebutjava categòricament el diàleg sobre la inclusió del rus en l'intercanvi", afirmava també el ministeri d'Exteriors de Rússia. "No obstant això, la Federació Russa va continuar treballant activament per rescatar el nostre compatriota", afegia. Alhora, "com a resultat d'aquests esforços s'ha aconseguit acordar amb la part nord-americana l'organització del canvi de But per Griner".

Cherelle Griner i Joe Biden

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha analitzat aquest dijous la situació de Brittney Griner. "Està fora de perill, està en un avió. Ve de tornada cap a casa", ha assegurat durant la seva compareixença a la Casa Blanca amb la vicepresidenta, Kamala Harris, i la dona de l'esportista, Cherelle Griner. El mandatari ha explicat que Griner es troba amb "bon ànim" després que fos condemnada en un judici "teatral" i injust.

Biden ha lamentat no haver pogut alliberar en aquest intercanvi un altre pres nord-americà, Paul Whelan, que està detingut a Rússia acusat d'espionatge. La Casa Blanca havia tractat d'alliberar Whelan i Griner al mateix temps, i el mateix Whelan, que ha pogut parlar amb la CNN aquest dijous, es manifestava sorprès de no haver estat inclòs en l'acord per a l'intercanvi de presoners. Biden apuntava que "lamentablement" i per "raons totalment il·legítimes" Rússia ha tractat de manera diferent el cas de Whelan del de Griner. El president dels Estats Units també ha volgut recordar altres nord-americans que han estat presos com a "ostatges" i detinguts "arbitràriament" a Rússia o en altres països, i ha assegurat que són una "prioritat" per a la seva administració.

"Aclaparada per l'emoció", Cherelle Griner, l'esposa de la jugadora, ha agraït en aquesta mateixa compareixença la tasca del Govern de Biden per portar de tornada l'esportista. A més, ha agafat el compromís de continuar amb la tasca de portar tots els nord-americans que segueixen presos de manera injusta.

Llargues negociacions per a l'intercanvi

Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units han tingut un paper clau com a mediadors entre els Estats Units i Rússia. Brittney Griner ha sigut traslladada a Abu Dhabi des de Moscou abans de posar rumb al seu país.

El novembre passat, la diplomàcia russa va reconèixer que l'intercanvi de presos entre Rússia i els Estats Units seria un senyal positiu per a les relacions entre els dos països. "Si això tingués lloc, sens dubte significaria un senyal positiu que no tot està perdut en les relacions russo-nord-americanes. Potser aquest senyal ara també seria apropiat, si es pogués arribar a un acord", va afirmar en el seu dia el viceministre d'Exteriors rus Serguei Riabkov.

Víctor But, el traficant d'armes rus conegut com el Mercader de la Mor

Segons Washington, la situació de Griner i altres presos nord-americans a Rússia es va abordar en una reunió que van mantenir el mes passat a Ankara el director de la CIA (l'agència d'intel·ligència nord-americana), William Burns, i el cap del Servei d'Espionatge Exterior de Rússia, Serguei Narixkin.

L'últim intercanvi de presos entre Rússia i els EUA va tenir lloc l'abril passat, quan es va bescanviar l'estudiant i exmarine de Texas Trevor Reed pel pilot rus Konstantín Iaroixenko.

Possessió de drogues

Un tribunal rus va condemnar el passat mes d'agost a nou anys de presó la jugadora nord-americana de bàsquet Brittney Griner, detinguda el passat mes de febrer a Rússia per possessió de drogues. Griner, de 31 anys i guanyadora de dos ors olímpics, va ser declarada culpable al juliol per portar al seu equipatge cartutxos amb oli de cànnabis. La sentència, que se suma a una multa d'un milió de rubles (uns 16.000 euros), va posar fi a un judici que s'havia convertit en un enfrontament diplomàtic entre Rússia i els Estats Units enmig de la guerra d'Ucraïna.

Considerada com una de les millors jugadores interiors del món, Griner ha estat escollida set vegades per a l'All-Star de la WNBA i també té dues medalles d'or olímpiques amb la selecció dels Estats Units. Com altres jugadores nord-americanes, Griner aprofita els mesos que no hi ha competició a la WNBA per jugar a Europa. El seu sou a l'UMMC Ekaterinburg se situa per sobre del milió de dòlars per temporada (924.140 euros), una xifra quatre vegades superior al salari màxim que, segons el conveni, pot rebre a la WNBA. El límit salarial és de 228.094 dòlars (uns 210.790 euros).

stats