Bàsquet - NBA
Esports Bàsquet 03/01/2023

Luka Doncic, un "animal competitiu" a la recerca de reptes mai vistos

L'estrella eslovena dels Mavs alimenta la seva progressió de desafiaments constants

3 min
Luka Doncic, estrella dels Dallas Mavericks

BarcelonaTres dies abans Luka Doncic havia sumat 60 punts, 21 rebots i 10 assistències, un triple doble de dimensions mai vistes abans a la NBA, contra els New York Knicks. Els periodistes especialitzats van preguntar a Gregg Popovich, l'entrenador del seu pròxim rival, els San Antonio Spurs, què en pensava. "Espero deixar-lo per sota dels 50 punts", va dir. La resposta del jugador eslovè va tornar a ser majúscula i en va anotar 51 amb una combinació de talent i entremaliadura que espanta. Al final del partit, el mític tècnic va abraçar el jugador, que no podia parar de riure. Com feia Michael Jordan, el seu bàsquet s'alimenta de reptes constants.

La temporada de Doncic, que assegura 34,3 punts, 8,9 assistències i 8,8 rebots per partit, espanta i el col·loca entre els millors jugadors del món. "És irreal", diu Pau Gasol. "El que està aconseguint no és humà", afegeix Felipe Reyes. La NBA l'ha escollit dues setmanes consecutives el millor jugador de la Conferència Oest. El seu equip, els Mavs, ja acumulen set victòries consecutives. Només els Nuggets, els Grizzlies i els Pelicans tenen registres més bons.

Doncic, que té 23 anys, es va formar al Reial Madrid, club al qual va arribar amb tan sols 13 anys. El paper de Paco Redondo, un entrenador català, va ser clau en la seva evolució. El seu palmarès amb l'equip blanc inclou un títol de l'Eurolliga, tres de la Lliga Endesa i dos de la Copa del Rei. A més, l'aler es va endur la medalla d'or de l'Eurobàsquet del 2017 amb la selecció eslovena. Des del 2018 la seva carrera es desenvolupa a la NBA, on ja ha disputat tres All-Stars.

Luka Doncic, veient un Madrid-Barça

"Un animal competitiu"

"Doncic va arribar a la NBA com un jugador ja fet, que era estrella a Europa, i va dominar a la lliga nord-americana des del primer partit. Actualment, només quatre anys després d'haver-hi arribat, el consens és general a l'hora de col·locar Luka Doncic com un dels cinc millors jugadors de la NBA. Encara no ha guanyat l'MVP de la temporada, però el guanyarà, segurament més aviat que tard. És evident que és una gran estrella de l'esport actual", explica a l'ARA Ernesto Rodríguez, autor del llibre Su nombre es Luka (Contra).

Segons Rodríguez, escriptor i il·lustrador, "el seu secret és una barreja de tot: talent natural pel bàsquet (diria que per qualsevol esport), una comprensió del joc a l'altura de poquíssims jugadors i un entorn d'elit en la seva etapa formativa des de ben jove". "A les categories formatives ja jugava amb nois una mica més grans que ell. Amb 16 anys ja jugava a l'ACB. A més, té màgia", afegeix.

"Com qualsevol jugador de superelit, Doncic és un guanyador nat, un animal competitiu. Això pot portar-lo de vegades a perdre els papers, però garanteix que no s'arronsarà mai quan la pilota crema. D'altra banda, i sense menystenir aquesta capacitat competitiva, s'ho sap passar bé jugant. Crec que el Luka es diverteix i això es nota veient-lo jugar", argumenta.

El llibre de Rodríguez s'acaba el 2020, però la progressió del jugador no s'ha aturat. "M'imaginava un escenari semblant a aquest: el Luka com a jugador franquícia consolidat d'un equip que, des que ell ha arribat, s'ha mogut sempre en les mateixes posicions de la Conferència Oest. Els Mavs són un equip de play-off a l'espera de trobar aquesta segona estrella que acompanyi Doncic i els catapulti en aspirants reals a l'anell de campió. Mentrestant, el Luka assegura gairebé mitjanes de triples dobles. És el pa nostre de cada dia des que va arribar a Dallas", resumeix. Rodríguez explica al seu llibre que Grega Brezovec, entrenador de l'equip de benjamins de l'Olimpia de Ljubljana, tan sols va necessitar 16 minuts per descobrir el talent de Doncic, a qui va fer una prova quan tan sols tenia 8 anys.

stats