Bàsquet - Champions League
Esports Bàsquet 07/05/2022

El miracle del Baxi Manresa, un èxit inesperat

Xevi Pujol, l'arquitecte del projecte, ha fet encaixar peces molt diverses

3 min
Sylvain Francisco abraça China Moneke

ManresaLa gesta de Manresa, una ciutat de 75.000 habitants que aquest diumenge lluitarà pel seu primer títol europeu, ha aconseguit seduir mig continent. Un dels secrets més ben guardats del Baxi Manresa s'ha de buscar als despatxos, des d'on Xevi Pujol ha aconseguit construir una plantilla molt competitiva. “És una peça molt important per a nosaltres, però com a club, com a filosofia, creiem en la tasca d’equip. Si fem una bona temporada és gràcies a tots. Tots són importants, des de les oficines fins al president. Òbviament, el director esportiu hi dedica moltes hores i ha pres decisions arriscades que han sortit bé. Ningú vol més protagonisme del que es veu", reconeix Pedro Martínez, entrenador del conjunt bagenc.

L'èxit no té una única explicació, però Pujol intenta entendre el perquè de la bona química del grup. "No hi ha un aspecte concret, és un cúmul de moltes coses. La inèrcia que porta el club des que va pujar de la LEB és molt favorable perquè hi ha estabilitat i això es tradueix en diferents aspectes. Una de les coses més importants és el nucli de jugadors nacionals que tenim. Antigament no teníem la capacitat de retenir-los o no s'hi feia una aposta. Ara tenim Dani Pérez, Guillem Jou o Yankuba Sima, que aposten per nosaltres a mitjà i llarg termini. Això ens ajuda molt. Que Rafa Martínez tornés després de la trajectòria que ha tingut és un valor afegit. Dani García està en creixement i es creu molt el projecte. Aquesta gent tan implicada i un cos tècnic amb continuïtat ajuden molt a poder adaptar els jugadors nous. És llei de vida que no puguem mantenir alguns jugadors i que ens toqui fer canvis cada estiu, però ells són clau per tenir constància, una filosofia de joc i una manera de fer les coses. Això és bàsic per adaptar els nous i guanyar-los per a la causa", analitza el jove Pujol, que només té 32 anys.

La final d'aquest diumenge (20 h, Esport3, TDP i DAZN) enfrontarà el Baxi Manresa amb el Lenovo Tenerife. Els dos precedents aquesta temporada a la Lliga Endesa es van resoldre amb victòria local. "Dono moltes voltes a les coses que hem fet bé, però la fórmula secreta no existeix. Potser intentarem fer el mateix l'any que ve i ens sortirà al revés, però estem en un moment, el de la tercera temporada de Pedro Martínez, en què hem estat capaços d'establir una idea amb una base de nacionals molt sòlida i els jugadors que han vingut s'hi han implicat molt de pressa. El nivell de joc que estem oferint no me l'esperava, però hem encaixat una sèrie de peces que es retroalimenten. Els entrenadors han fet una feina brutal perquè tot encaixi i minimitzar les nostres mancances", analitza Pujol.

Xevi Pujol

Guanyar la final té un doble premi, ja que el campió s'endurà un milió d'euros. El segon classificat s'haurà de conformar amb 400.000 euros de recompensa. "Quan vam construir l'equip vam tenir molta comunicació amb l’entrenador. Vam partir de la idea que el que és important és el dia a dia. Buscàvem jugadors amb una mentalitat específica. Vam intentar visualitzar si les característiques es podien adaptar a l'estil de joc que volíem desenvolupar. Aquesta temporada vam intentar sumar qualitats atlètiques i joventut pensant tant en la doble competició com en la idea de joc que té l'entrenador, que vol córrer, jugar a moltes possessions i ser proactius en defensa. Necessitem tenir mobilitat i alhora continuar compartint la pilota", resumeix.

Moneke i Martínez, guardonats

A l'espera de la gran final contra el Lenovo Tenerife, els representants del Baxi Manresa van ser distingits entre els millors de la Basketball Champions League. Chima Moneke va ser escollit millor jugador de la competició (MVP) i Pedro Martínez va rebre el premi al millor entrenador. La gala va tenir lloc a la Societat Filharmònica de Bilbao.

stats