23/01/2022

L'heroïna que va néixer abans d'hora

2 min
Una pilota durant un partit de la NBA

La història de la NBA hauria pogut ser molt diferent si alguna de les jugadores que van quedar-se a un pam de competir a la millor lliga de bàsquet del món hagués tingut èxit. A finals dels anys setanta, Ann Meyers va arribar a signar un contracte de 50.000 dòlars amb els Indiana Pacers. Tot i que va entrenar-se amb l’equip durant uns dies, no va aconseguir un lloc a la plantilla definitiva. Les seves credencials incloïen el primer quàdruple doble de la història de la NCAA amb 20 punts, 14 rebots, 10 assistències i 10 recuperacions de pilota. L’any 1969, els San Francisco Warriors van seleccionar al número 13 del draft Denise Long, que aquell mateix any havia anotat 111 punts en un partit jugat a l’institut d'Union-Whitten. La jugadora va voler fer el salt al professionalisme sense passar per la universitat i això li va passar factura. El comissionat NBA d'aquella època, Walter Kennedy, va invalidar l'elecció, ja que en aquell moment la lliga no permetia que els jugadors saltessin a la competició directament des de l’institut.

Una altra dona que es va quedar amb la mel a la boca va ser Lusia Harris, que l’any 1977 va ser escollida al draft pels New Orleans Jazz. La jugadora mai va arribar a debutar a la NBA, ja que quan va ser seleccionada estava embarassada. A més, sempre es va considerar que l’operació amagava més una voluntat publicitària que no pas un interès real. Ni tan sols es va presentar al training camp. Va jugar una temporada a la Women's Basketball League i després va ser entrenadora a la universitat Texas Southern. Anys més tard va acabar sent professora a la seva Mississipí natal.

Lusia Harris, que va morir fa pocs dies, era una jugadora interior nascuda a Mississipí, on quan era petita recol·lectava cotó amb els seus deu germans en sortir del col·legi. La seva etapa formativa la va conduir a la Delta State University, amb la qual va guanyar tres títols estatals, fent una mitjana de 28,3 punts i 18,6 rebots a les finals. Aquell rendiment li va servir, en una època en què encara no hi havia esport professional femení, per atraure els ulls de la millor lliga del món masculina. Aleshores, Harris ja havia guanyat una medalla d'or als Jocs Panamericans del 1975 a Mèxic i una de plata als Jocs Olímpics de Mont-real el 1976 amb els Estats Units. De fet, la pivot va anotar els primers punts en un torneig de bàsquet femení olímpic. Tot i no arribar a la NBA, es va convertir en la primera dona afroamericana que va entrar al Hall of Fame.

stats