CICLISME
Esports 13/12/2017

Chris Froome, positiu per dopatge a la Vuelta 2017

El ciclista britànic ha donat positiu per salbutamol, segons informa la Unió Ciclista Internacional

Ara
3 min
Chris Froome amb el trofeu de la Vuelta.

BarcelonaEl ciclista Chris Froome ha donat positiu en un control antidopatge de la Vuelta a Espanya 2017, segons ha informat la Unió Ciclista Internacional (UCI). El britànic va acabar guanyant l'última edició de la ronda espanyola.

La UCI anuncia que el ciclista britànic va superar la dosi permesa de salbutamol. La mostra va ser presa el 7 de setembre i el positiu se li va notificar el 20 de novembre. Aquests resultats no impliquen la suspensió provisional obligatòria del corredor, mentre no es provi amb exactitud que la substància va ser utilitzada com a substància dopant.

El salbutamol, substància per la qual el ciclista britànic Chris Froome ha donat positiu, és un broncodilatador que apareix en la relació de substàncies prohibides per l'Agència Mundial Antidopatge (AMA) sota certes condicions, fet que obligarà l'esportista a justificar-se amb un "estudi controlat" si vol lliurar-se d'una sanció. Així, de moment encara no ha sigut apartat perquè tingui temps de defensar-se.

En principi, el salbutamol forma part de la relació d'agonistes beta-2, tots ells prohibits, amb tres excepcions. Així, es permet "el salbutamol per inhalació" amb una "dosi màxima de 1.600 micrograms cada 24 hores, sense excedir els 800 micrograms cada 12 hores".

A la llista de l'AMA vigent el 2017 s'especifica a continuació que "la presència urinària de salbutamol en una concentració més gran de 1.000 µg/ml [microgram per mil·lilitre] s'assumeix que no és conseqüència de l'ús terapèutic de la substància i, per tant, es considera un resultat analític advers".

Només s'admetrà, per sobre d'aquests valors, quan es tracti d'un ús terapèutic si "l'esportista demostra per mitjà d'un estudi controlat que el resultat anormal va ser conseqüència de l'ús d'una dosi terapèutica (per inhalació) fins a la dosi màxima indicada anteriorment", és a dir, de 1.600 micrograms cada 24 hores.

El control antidopatge a què va ser sotmès Froome el 7 de setembre va revelar una concentració de salbutamol de 2.000 micrograms. El ciclista ha recordat que és asmàtic i ha assenyalat que fa servir regularment inhaladors "dins dels límits permesos".

El prospecte del medicament comercialitzat com a Ventolín, que conté salbutamol, especifica que "pot donar positiu en les proves de control antidopatge". Està indicat com a "medicació de rescat en l'asma lleu, moderada o greu" o com a "prevenció del broncoespasme (dificultat per respirar o sibilàncies) induït per exercici físic o abans d'exposar-se a un estímul al·lergogen conegut i inevitable".

Chris Froome (Sky)

Froome es defensa

En un comunicat a la pàgina web del seu equip, Sky, Froome ha afirmat: "Tothom sap que pateixo asma i que tinc clares quines són les regles. Utilitzo un inhalador per tractar-me dels símptomes, sempre dins dels límits permesos, i sé amb seguretat que passaré per proves cada dia que utilitzi la samarreta del líder de la cursa. L'asma em va empitjorar a la Vuelta, així que vaig seguir els consells del metge de l'equip per augmentar la dosi de salbutamol. Com sempre, he tingut molta cura d'assegurar-me que no he utilitzat més que la dosi admissible".

El cap d'equip, Sir Dave Brailsford, ha afegit: "Hi ha problemes mèdics i fisiològics complexos que afecten el metabolisme i el salbutamol. Ens comprometem a explicar els fets per comprendre exactament què va passar en aquesta ocasió. Per descomptat, farem tot el possible per ajudar a solucionar aquest problema".

Nibali: "Aquells dies havia plogut, em sembla difícil que patís asma"

De moment, els organitzadors de la Vuelta esperen notícies per decidir com actuar. Una sanció per dopatge significaria proclamar guanyador d'aquesta última edició l'italià Vincenzo Nibali. El sicilià ha afirmat que si acaba guanyant serà trist, ja que li haurien tret "l'emoció de guanyar i sortir davant el públic al podi de Madrid". Nibali ha afirmat que el positiu és "una molt mala notícia per al ciclisme i també per a mi, si es confirma. He llegit la notícia i la reacció del Chris i del seu equip, però és aviat per expressar una opinió. Aquells dies a Espanya havia plogut, i per això em sembla difícil que patís asma. Jo tinc el mateix problema, però quan plou el pol·len no et molesta i no necessites recórrer al Ventolín" ha argumentat.

El Giro, que aquest 2018 celebra la seva 101a edició, ha mostrat també cautela, mentre s'aclareix si el positiu de Froome implica sanció o no. La cursa italiana havia dissenyant un recorregut pensant en Froome, que afrontava el repte de ser el primer corredor en més de 30 anys a guanyar de manera consecutiva la Vuelta, el Tour i el Giro.

stats