Ciclisme
Esports Ciclisme 23/08/2022

Primoz Roglic es fa seu el liderat de la Vuelta a les primeres de canvi

L'eslovè guanya a Laguardia amb un atac contundent i deixa clar que aspira a guanyar per quart cop consecutiu la cursa

2 min
Primoz Roglic es fa amb el liderat de la Vuelta a les primeres de canvi

BarcelonaL'eslovè Primoz Roglic (Jumbo Visma) ja vesteix de vermell. El campió de les tres últimes edicions de la cursa ha aprofitat la primera etapa amb una mica de desnivell per fer-se seu el liderat, una declaració d'intencions de cara als seus adversaris. Roglic ha aconseguit el triomf en una quarta etapa de 152,5 km entre Vitòria i Laguardia, amb un final explosiu aprofitant que l'etapa tenia una arribada en pujada, on ha esgarrapat els primers segons als seus rivals.

Roglic i el seu equip, el Jumbo Visma, han controlat en tot moment una etapa prou entretinguda, ja que l'equip Euskaltel ha volgut celebrar que la Vuelta arribava al País Basc per atacar un cop i un altre. El valencià Joan Bou, de fet, ha donat a l'equip basc la primera posició al passar pel port d'Opakua, amb les carreteres plenes d'aficionats locals, animant especialment el fill de la terra Mikel Landa.

L'equip neerlandès, però, ha cuinat a foc lent l'etapa per permetre a Roglic arribar al grup dels grans favorits a la rampa final. Dos rebels com el francès Julian Alaphilippe (Quick-Step Alpha Vinyl) i l'italià Vincenzo Nibali (Astana) han donat guerra, però amb el suport de Sepp Kuss, Roglic sempre tenia el guió sota control. Així, a la rampa final l'eslovè semblava un adult competint contra nens, imposant un ritme elèctric que li ha permès guanyar amb un temps de 3.31.05, amb una mitjana de 43,3 km/h. El danès Mads Pedersen (Trek) ha sigut segon i el mallorquí Enric Mas (Movistar) ha entrat tercer, i ha deixat així un missatge positiu després d'un any de penúries.

Ara Roglic encapçala la classificació general seguit pel nord-americà resident a Catalunya Sepp Kuss (Jumbo Visma), a 13 segons. El britànic Ethan Hayter (Ineos) és tercer a 26 segons. En les primeres quatre etapes de la Vuelta, quatre ciclistes diferents del Jumbo Visma han vestit de vermell, passant-se el mallot vermell com si fos un joc. Primer va ser Robert Gesink, després Mike Teunissen i Edoardo Affini i, finalment, Roglic. El Jumbo Visma va guanyar la primera etapa d'aquesta edició, una contrarellotge per equips a Utrecht, als Països Baixos, país que ha acollit les tres primeres etapes enguany. A la primera a la Península, en terres basques, ha seguit el seu domini amb el pas endavant d'un Roglic que aspira a igualar Roberto Heras, fins ara l'únic ciclista campió en quatre edicions de la prova. Amb 32 anys, l'eslovè vol fer-ho encadenant quatre triomfs consecutius, una fita mai assolida per ningú.

Aquest dimecres la cinquena etapa es disputarà entre Irun i Bilbao, amb un recorregut de 187,2 km de mitja muntanya.

stats