Conxorxa txuri-urdin per ajudar el Barça a guanyar la Lliga

Dos il·lustres exjugadors de la Reial Societat es posen d'acord per servir el 'sorpasso' blaugrana a la classificació

3 min
Iñigo Martínez i Antoine Griezmann, herois en clau blaugrana de la jornada 32 de Lliga.

BarcelonaSi el Barça suma els tres punts dijous en el partit pendent que té contra el Granada se situarà líder de la Lliga per primera vegada aquesta temporada. En solitari, amb un punt d'avantatge sobre l'Atlètic de Madrid, tres en relació amb el Reial Madrid i quatre sobre el Sevilla. L'equip que entrena Ronald Koeman va guanyar fa deu dies la Copa del Rei de manera brillant i ara es disposa a sumar un doblet que fa uns mesos semblava una utopia. Amb millors sensacions de joc i més capacitat golejadora que els oponents, ha aprofitat una bona dinàmica pròpia i diverses errades alienes per recuperar el domini del campionat.

La prova més recent d'aquest ordre de factors es va donar diumenge, primer amb la victòria dels blaugranes a La Ceràmica i després amb la derrota de l'Atlètic a San Mamés. Una combinació de resultats rodona per al Barça i servida per dos fruits de l'inesgotable planter de la Reial Societat: Antoine Griezmann i Iñigo Martínez. El davanter francès i el central basc comparteixen fornada a Zubieta (són del 1991), passat dolç a Anoeta, on van fer els primers passos al futbol professional, i aquest cap de setmana van ser decisius per donar un cop d'efecte a la Lliga. Griezmann va marcar dos gols a la primera part d'un matx molt complicat del Barça a Vila-real, mentre que Iñigo, amb una rematada de cap inapel·lable, va ajusticiar l'equip matalasser per alegrar la parròquia de l'Athletic Club –trista per haver perdut dues Copes en un mes– i també la del Barça, davant la qual va estar a punt de ser presentat en societat l'estiu del 2017.

Un fitxatge frustrat

Perquè el central d'Ondarroa va arribar a un acord amb el club blaugrana per apujar el nivell de la defensa a instàncies d'Ernesto Valverde, que acabava d'heretar l'equip després de la marxa de Luis Enrique. El que en aquell moment era secretari tècnic, Robert Fernández, va arreglar-se amb l'entorn d'Iñigo, mentre que l'expresident Bartomeu va comunicar al seu homòleg de la Reial Societat, Jokin Aperribay, la intenció d'abonar la clàusula de rescissió del futbolista, xifrada en 32 milions d'euros. El context era propici per a la despesa, perquè el PSG acabava de pagar 222 milions per endur-se Neymar.

Iñigo Martínez (esquerra) i Carlos Vela (dreta) abracen Griezmann en un partit de la Reial Societat.

Tanmateix, quan tot estava a punt per a l'anunci oficial, l'operació es va frustrar per la pressió del vestidor del Barça, que entenia que la posició de central ja estava ben coberta amb Piqué, Umtiti, Mascherano i Marlon. Mesos després, al mercat de gener, l'argentí se'n va anar a la Xina per rodar-se abans del Mundial, Yerry Mina va recalar al Camp Nou i Iñigo Martínez va deixar la Reial per jugar a l'Athletic. A Sant Sebastià haurien preferit que el marcador basc hagués acabat vestit de blaugrana, com altres il·lustres txuri-urdin com Urruti, Bakero o Beguiristain. I Valverde s'hauria estimat més comptar d'entrada amb un central de la seva confiança abans que jugar-se-la amb dos inexperts com Mina i Marlon. La compensació definitiva arribaria l'estiu del 2018 amb el fitxatge de Lenglet.

El futbol, capritxós de mena, volia que Iñigo ajudés el Barça a somiar amb la Lliga. Des de Bilbao, el defensa també va posar la cirereta al doblet de Griezmann, un col·lega de promoció amb qui va créixer en paral·lel. Perquè, mentre l'Iñigo compartia peripècies amb el moll de l'os basc del vestidor de la Reial Societat, l'Antoine trobava la millor companyonia bevent mate i menjant fajitas entre partit i partit amb Chory Castro, Carlos Vela i Claudio Bravo. Ara, el francès viu el seu millor moment com a blaugrana: porta 13 gols i nou assistències des que va començar el 2021.

stats