Esports 25/03/2021

Dest celebra haver rebutjat el Bayern per venir a Barcelona

El lateral nord-americà, que va renunciar a anar al vigent campió d'Europa, passa pel seu millor moment de la temporada

4 min
Dest, davant de Messi, celebrant un dels seus dos gols contra la Reial Societat

BarcelonaLa relació entre Sergiño Dest i el Barça passa pel seu millor moment. L'esquema de tres centrals potencia les virtuts ofensives del lateral de 20 anys i en minimitza les mancances defensives. L'estatunidenc és feliç a Barcelona, una ciutat que, com el seu clima, el seduïa. El futbolista celebra el seu protagonisme a l'equip i diumenge es va estrenar com a golejador a la Lliga. Ho va fer amb un doblet molt celebrat pel vestidor: després de topar amb el pal o amb les aturades del porter rival en altres partits, per fi va poder veure porteria vestit de blaugrana.

I, de la mateixa manera que Dest està satisfet pel seu protagonisme, el club està agraït amb un jugador que va rebutjar anar al Bayern Munic; és a dir, que va renunciar a fitxar pel vigent campió alemany i de la Lliga de Campions. Des de l'entitat blaugrana també es valora l'esforç econòmic –ajudat per la bona entesa entre el Barça i l'Ajax– que va fer el futbolista venint a Barcelona, acceptant unes condicions salarials inferiors a les del conjunt bavarès i amb el sou a cobrar en pagaments en diferit, degut a la delicada situació econòmica del club blaugrana.

Són diverses les motivacions que van dur Dest a fitxar pel Barça, però especialment la insistència de Ronald Koeman i la confiança per sumar minuts. El futbolista veia més difícil assolir protagonisme al Bayern a curt termini perquè la posició de lateral dret és propietat de l'internacional francès de 24 anys Benjamin Pavard, fitxat pels alemanys el gener del 2019 a canvi de 35 milions d'euros. Al Barça, en canvi, Nélson Semedo havia fet les maletes cap a Anglaterra i Sergi Roberto oscil·la entre la posició de lateral i de migcampista. A l'ex de l'Ajax també l'atreia la idea d'aterrar a un club com el Barça i a una ciutat com Barcelona.

Exemple com a fitxatge

Amb tot, a l'octubre Dest exhibia somriure i també timidesa en la seva presentació com a blaugrana en un acte en què va actuar de portaveu el secretari tècnic, Ramon Planes, un dels altres artífexs de l'arribada del nord-americà. "És un molt bon jugador que ve a completar la plantilla en una posició que volíem reforçar. Hem estat lluitant amb equips molt importants per fitxar-lo i li vull agrair que ens hagi escollit. És un futbolista ple de futur, criat a l’escola de l’Ajax, amb vocació ofensiva i que no dubtem que, per haver-se format en un planter amb un ADN molt similar al nostre, no tardarà a adaptar-se. Encarna el tipus de fitxatges que volem fer", va explicar Planes.

Dest, que va començar jugant de lateral esquerre perquè Jordi Alba es va lesionar i Koeman no confiava en Junior Firpo, ha anat tenint els seus alts i baixos al llarg del curs. Ja a la banda dreta, va encadenar una bona ratxa de partits entre el novembre i el desembre, que va culminar amb una gran actuació contra el Valladolid (0-3), en el primer experiment del tècnic neerlandès amb els tres centrals. Després d'aquest partit, sumaria un seguit d'actuacions més discretes. "És un jugador molt jove que encara té moltes coses per aprendre i que té algunes errades de concentració, però no tinc cap queixa d'ell", el va defensar Koeman abans que el jugador passés a estar-se un temps de baixa per unes molèsties a la cuixa dreta.

Ja recuperat, el millor Dest estava encara per arribar. Ha sigut amb l'esquema de tres centrals com està rendint més. Ell mateix ho ha verbalitzat aquest dimecres, mentre està concentrat amb l'equip nacional dels Estats Units. "Crec que aquest sistema va bé a tot l'equip i a mi, ja que m'agrada prendre riscos en atac i em tranquil·litza tenir algú darrere meu. Les meves habilitats ofensives són les meves fortaleses i, amb aquest esquema, Koeman m'ha dit que si puc encari els rivals. Estic en el meu millor moment i en el lloc correcte per explotar el meu potencial", ha afirmat el jove nord-americà.

Un vestit a mida

Miquel Soler, coneixedor de la posició de lateral durant la seva carrera com a futbolista, que va desenvolupar en equips com l'Espanyol, el Barça, l'Atlètic de Madrid, el Reial Madrid, el Sevilla o el Mallorca, coincideix amb l'anàlisi de Dest. "Fa temps que al futbol els laterals també participen en la construcció del joc ofensiu i, especialment en equips com el Barça, tenen molta importància. Ell és un extrem reconvertit a lateral i es troba més còmode del mig camp cap endavant, quan l'equip ataca i té la pilota, que no pas defensant i havent de bregar amb duels d'un contra un amb rivals que poden ser més corpulents. Per tant, amb el sistema de tres centrals està més alliberat de les tasques defensives i pot lluir més, ja que si perd la pilota o comet algun error sap que té diversos especialistes defensius al darrere, com són els centrals i el pivot, per corregir-lo", analitza Soler.

Gaizka Mendieta, futbolista que va evolucionar de lateral a interior, coincideix en aquest punt de vista i destaca la responsabilitat dels laterals en un equip com el Barça: "A banda de defensar, tenen la funció de crear superioritats i ajudar a generar espais, tant al mig del camp com en zones més ofensives. Ja sigui desdoblant-se o fent diagonals per buscar la passada des del costat oposat. Amb l'esquema de tres centrals, Dest en surt beneficiat perquè no ha d'ajudar tant en defensa i pot estar més fresc i més avançat".

Respecte al futur de Dest, l'exfubolista català també considera que "tal com està la situació econòmica actual dels clubs i del mercat futbolístic, crec que el Barça fa bé apostant per ell per tenir aquesta posició coberta i comptant també amb Sergi Roberto". Soler, que actualment és comentarista de futbol a Movistar i BeIN Sports, també llança un avís: "Si es vol consolidar definitivament com a titular, Dest haurà de millorar les seves condicions defensives per quan l'equip jugui amb un altre sistema. Per sort per a ell, que ja té el talent ofensiu, és més fàcil aprendre tasques defensives".

En aquest sentit, Mendieta considera que l'esquema de tres centrals és "circumstancial": "Koeman ha trobat aquest equilibri i li està funcionant, però no crec que sigui un sistema que es pugui instal·lar a llarg termini al Barça. Anirà en funció dels partits, els rivals i la disponibilitat o l'estat de forma dels jugadors".

De moment, el futbolista està jugant bé en un esquema que li encaixa com un vestit a mida. Només el temps dirà si el Barça per fi ha trobat un lateral que sigui capaç de començar a fer oblidar Dani Alves, un dels referents què va esmentar Dest quan tot just va aterrar a Barcelona.

stats