Futbol
Esports 09/04/2021

Diakhaby denuncia un insult racista de Cala i abandona el Cadis-València

El jugador francès afirma que li ha dit "negre de merda" i el futbolista del conjunt andalús nega l’insult

3 min
Diakhaby denunciant l'insult mentre Fali l'intenta retenir

A la mitja hora de joc del Cadis-València, el central francès del conjunt valencià Mouctar Diakhaby es va encarar amb el defensa de l’equip andalús Juan Cala després d’un enfrontament verbal entre tots dos. Després d’uns moments de picabaralla entre els jugadors dels dos equips, Diakhaby es va acostar a l’àrbitre, David Medié Jiménez, i li va dir que el futbolista del Cadis li havia dit “negre de merda”. Tot seguit, ell i els seus companys van abandonar el terreny de joc. Així ho va reflectir el col·legiat a l’acta del partit, que va estar interromput durant gairebé 30 minuts i que es va reprendre perquè l’àrbitre va al·legar que ni ell ni cap membre de l’equip arbitral havien sentit aquest insult. De fet, Medié Jiménez va optar per sancionar amb una groga tant Cala com Diakhaby abans que el València abandonés el terreny de joc.

Finalment, el conjunt valencià va tornar a la gespa i el partit va continuar, però sense el defensa francès, que va ser substituït per Hugo Guillamón i va veure el que quedava de partit des de la grada. Sí que hi va tornar Cala, malgrat que al descans també va ser canviat i va seguir la segona part des d’una petita llotja de l’estadi Ramón de Carranza amb altres jugadors del conjunt andalús que no estaven en la convocatòria. El duel es va resoldre per 2-1 a favor del Cadis. 

“Ens han dit que havíem de tornar”

Tot just després del partit, el capità del València, José Luis Gayà, va narrar l’episodi des de l’òptica del vestidor valencianista. “Diakhaby ens ha dit que ha rebut un insult racista i ens n’hem anat al vestidor. Ens han dit que havíem de sortir a jugar, que si no podíem perdre els tres punts, o algun més. Diakhaby ens ha dit que havíem de tornar, que ell no estava per continuar jugant però que volia que nosaltres sortíssim. Estava enfonsat i nosaltres estem amb ell a mort. No diré quin insult ens ha dit Diakhaby que li han dit, perquè són paraules molt lletges. Si diu que l’ha insultat, és que és així. No s’ho ha inventat”, va defensar.

En la mateixa línia es va expressar el tècnic del València, Javi Gracia, tot i que va voler excusar els àrbitres. “El jugador ens ha dit que ell no estava en condicions de jugar, però que tornéssim al partit per no ser sancionats. L’àrbitre i els assistents no han sentit res, no en tenien constància. Davant d’aquesta situació entenc que s’hagin vist obligats a fer continuar el partit. Lamentem molt el que ha passat i condemnem qualsevol forma de racisme”, va afirmar. La cadena Cope va informar que havia sigut l’àrbitre Medié Jiménez qui havia alertat el delegat del València, David Rangel, que s’exposaven a una sanció de punts i també econòmica si abandonaven el partit i es negaven a seguir jugant.

Després del matx, l’entitat valencianista va emetre un comunicat condemnant el racisme i exposant que la decisió de tornar al partit havia sigut dels futbolistes i consensuada amb Diakhaby, no una consigna del club. 

"Cala m'ha dit que no l'ha insultat"

El Cadis també va fer un comunicat per defensar “l’honestedat de tots els membres de la seva plantilla” i rebutjar el racisme. Per la seva part, el tècnic Álvaro Cervera va explicar que Cala li havia dit que “en cap moment” havia insultat Diakhaby. “Em crec el meu jugador. L’he canviat per com estava i perquè tenia una groga”, va dir exposant una altra versió dels fets.

Ara el comitè d’integritat de la RFEF ha de decidir si denuncia els fets a la comissió de disciplina i si es prenen mesures. El València, en el seu comunicat, va demanar que s'investiguin els fets.

Mangala denuncia el racisme

Per la seva part, el jugador del València Eliaquim Mangala, que no estava disponible per a aquest partit degut a un problema muscular, també va denunciar el racisme a les xarxes i va defensar Diakhaby. "El conec bé, no hauria abandonat el partit sense cap raó. El racisme no pot estar ni al futbol ni enlloc. Aviat sabrem les raons [del que ha passat]", va escriure.

Ximo Puig també condemna el racisme

El president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, també va publicar a les xarxes un missatge de suport a Diakhaby i condemnant el racisme.

stats