Esports 16/04/2016

La FIBA exclou Espanya i altres 13 països de l'Eurobasket 2017

La decisió ve argumentada per la decisió de no enviar els principals clubs a la Champions League que vol organitzar l'organisme rector del bàsquet mundial, i podria afectar també els Jocs Olímpics de Rio

Roger Requena
2 min
Gasol i Rubio, artífexs del Mundial de 2015, podrien no ser a l'Europeu de 2017

BarcelonaFora de l'Eurobasket i, potser, també dels Jocs Olímpics de Rio. Una autèntica amenaça amb regust a xantatge. En una decisió polèmica i sense precedents, la FIBA ha decidit excloure a 14 països, entre els quals Espanya, del torneig europeu que coorganitzaran el 2017 Finlàndia, Turquia, Israel i Romania. La decisió ve argumentada per la decisió d'aquestes federacions de bàsquet d'enviar als clubs més potents a l'Eurolliga i l'Eurocup en lloc de la Champions League, la competició alternativa que organitzarà la FIBA i que s'iniciarà el curs vinent.

Fins a 14 federacions van decidir fa unes setmanes prendre part en la renovada Eurolliga, que presentava un format que va atraure més que la competició de la FIBA. A Espanya, a aquesta nova competició hi podran anar a partir del vuitè classificat. Els set primers, podran optar anar a l'Eurolliga o l'Eurocup. Un comportament que la FIBA ha qualificat de "comportament abusiu de l'Eurolliga cap als clubs i lligues".

Els països afectats per aquest càstig són Espanya —vigent campió europeu—, Sèrbia —actual subcampió—, Rússia, Grècia, Itàlia, Croàcia, Turquia, Lituània, Montenegro, Polònia, Bòsnia, Eslovènia, Macedònia i Israel. Dos dels quatre organitzadors de l'Eurobasket 2017, per tant, també hi són implicats. La Federació de Bàsquet de França, que encara no ha pres part en aquesta matèria, es manté aliena a aquestes sancions. El torneig perdria un gran potencial sense aquest grup de seleccions, considerades entre les millors del continent i del món, ja que reuneixen bona part dels millors jugadors europeus.

Quatre dies per canviar d'opinió

Kamil Nowak, director de la vessant europea de la FIBA, ha adressat un missatge per aquelles federacions afectades: "A la vista d'aquestes infraccions, la vostra federació ha perdut el dret a participar a les competicions organitzades per la FIBA Europa, començant per l'Eurobasket 2017. En cas que tingui una prova que els fets en la vostra contra són falsos, se us convida a presentar una rectificació abans del dimecres 20 d'abril". És a dir, que ara les 14 federacions disposaran de quatre dies per enviar una rectificació on donin prioritat a la competició organitzada per la FIBA. La Federació Espanyola de Bàsquet presentarà al·legacions en contra d'aquesta decisió abans del dia 20.

La decisió podria anar més enllà del mencionat Europeu, ja que aquestes seleccions també podrien perdre's els Jocs Olímpics del proper estiu de Rio. Per a això, caldria que FIBA Europa rebés el suport de la seva casa mundial mare, la FIBA. En el moment de l'anunci de la Champions League, el passat 21 de març, la FIBA ja va emetre un comunicat on advertia que "amb l'excepció dels 16 equips de l'Eurolliga, qualsevol federació nacional que doni suport a pràctiques de vinculació il·legals amb l'Eurolliga permetent a les seves lligues o clubs aplicar acords amb ella perdrà automàticament el dret de participar en les competicions d'equips nacionals organitzades per FIBA Europa".

De fet, FIBA Europa s'està plantejant enviar una carta a la FIBA per consultar si és possible realitzar un nou sorteig pels tres torneigs preolímpics del juliol, substituint les seleccions europees participants que han estat sancionades per d'altres que si que hagin seguit les pautes imposades per FIBA Europa.

stats