Futbol
Esports 21/12/2015

La FIFA sanciona Blatter i Platini amb vuit anys d'inhabilitació

El Comitè d'Ètica no creu que s'hagi justificat el seu pagament d'1,85 milions d'euros i acusa l'expresident de violar diversos articles del seu codi. Ell es defensa: "Sóc l'ase dels cops"

Natalia Arroyo
3 min
Josep Blatter compareix després de saber que ha estat sancionat

BarcelonaL'expresident de la FIFA Joseph Blatter i l'expresident de la UEFA –i vicepresident i membre executiu de la FIFA– Michel Platini han sigut sancionats amb vuit anys apartats "de tota activitat relacionada amb el futbol, administrativa, esportiva o de qualsevol tipus", segons ha resolt aquest dilluns el Comitè d'Ètica de la FIFA. La sanció, que fins ara era provisional de 90 dies, entra en vigor "de manera immediata" i és vàlida en els àmbits nacional i internacional. Són culpats per delictes de suborn i corrupció, acceptació de regals i conflicte d'interessos, per un pagament de dos milions de francs suïssos –1,85 milions d'euros– que no es considera prou justificat.

"Lluitaré per mi i per la FIFA. He estat suspès per vuit anys, per fer què?", ha dit Blatter en una breu compareixença a Zuric aquest mateix migdia, en què ha defensat la seva innocència i ha deixat clar que ell, com a "home de principis", mai ha volgut fer diners indecentment. L'expresident de la FIFA, que ha tret pit dels seus "40 anys al servei del futbol", assegura que continua sent el màxim responsable de l'organització –fins que el Congrés de la FIFA digui el contrari– i que, per tant, el Comitè d'Ètica no té dret a retirar-lo de les seves funcions.

"Em sento com l'ase dels cops. Ells [els membres del Comitè d'Ètica] neguen les evidències i m'acusen d'una cosa que no és certa. Ho hauran de provar", els ha desafiat. Blatter, a més, ha avançat que recorrerà al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) i a la justícia suïssa, on espera que s'acceptin les seves explicacions sobre el pagament. "Després del Mundial 98 vam fer un acord informal ['gentleman's agreement'] amb Platini, que em va dir que volia treballar per a la FIFA. Vam quedar que no li podríem pagar llavors i que li pagaríem després", ha afirmat, després de parlar "d'un món ple de qualitats humanes".

D'on ve tot

El procés contra Blatter i Platini arrenca pel pagament de dos milions de francs suïssos de Blatter a Platini el febrer del 2011 que mai han quedat justificats. Blatter, en la seva condició de president de la FIFA, va autoritzar el pagament, que no tenia fonament jurídic. Ni en la seva declaració escrita ni en la seva audiència personal, Blatter i Platini han pogut demostrar una altra base jurídica per a aquest pagament, i el Comitè d'Ètica de la FIFA considera "no convincents" les seves afirmacions d'un acord verbal que l'autoritzés.

Aquest organisme manté que Blatter i Platini han violat l'article 21, paràgraf 1 del codi d'ètica de la FIFA –sobre suborn i corrupció– i l'article 20, apartat 1 –sobre oferta i acceptació de regals i altres beneficis–. Es conclou que Blatter, a més, ha violat l'article 19 apartats 1, 2 i 3 –sobre conflictes d'interès.

La FIFA afegeix, també, que Blatter i Platini no van posar els interessos de la FIFA per davant dels seus interessos personals ni van abstenir-se de fer alguna cosa en contra de la institució. En aquest cas, és l'article 15 (lleialtat), el que ha quedat violat. Tampoc s'atura aquí la sanció, perquè el Comitè d'Ètica també considera que no s'ha respectat l'article 13 (normes generals de conducta), en no mostrar compromís amb una actitud ètica i no respectar totes les lleis i reglaments aplicables, així com el marc normatiu de la FIFA, i demostrar una execució abusiva de la seva posició com a president.

En conseqüència, i en paral·lel a la sanció de vuit anys, Blatter ha sigut multat amb 50.000 francs suïssos –uns 46.250 euros– i Platini, amb 80.000 francs suïssos –uns 74.000 euros.

stats