Mundial 2023

Una selecció dividida en el Mundial més reivindicatiu

El torneig, amb 32 seleccions, comença aquest dijous a Nova Zelanda i Austràlia

3 min
Jorge Vilda, seleccionador espanyol, dirigint un entrenament previ al Mundial de Nova Zelanda i Austràlia

BarcelonaLa presentació de la llista de convocades de la selecció espanyola per al Mundial de futbol d'Austràlia i Nova Zelanda havia de ser un dia de festa major a la seu de la Federació Espanyola. Va ser tot el contrari. Les mirades perdudes, els aplaudiments tímids i la cara de pomes agres d'algunes de les jugadores evidenciaven la gran fractura que hi ha a la roja. Una ferida no curada des que quinze futbolistes es van declarar en rebel·lia i van demanar el cap del seleccionador. Un mes després d'aquell acte, l'expedició ja és a Oceania per començar el torneig. En condicions normals, serien favorites. Avui, ningú s'atreveix a vaticinar com pot anar la cosa.

El torneig de seleccions de futbol femení ha arrencat aquest dijous amb la victòria de les dues amfitriones. Nova Zelanda ha superat Noruega en el partit inaugural (1-0) i també ha guanyat per la mínima Austràlia contra la República d'Irlanda (1-0). Han estat els primers partits d'un torneig reivindicatiu, que pretén marcar un punt d'inflexió i equiparar-se per fi amb el que juguen els homes. D'entrada, són 32 seleccions, les mateixes que al Mundial masculí. I en el partit australià s'ha batut el rècord d'assistència en un partit de futbol jugat per dones a Oceania amb 75.784 aficionats a les graderies. Amb els Estats Units com a vigent campiona i candidata a revalidar el tron, la cita s'allargarà fins al diumenge 20 d'agost i per ara ja s'han venut més d'1,3 milions de localitats, superant l'anterior rècord establert en la cita de França, ara fa quatre anys.

Les opcions d'Espanya, marcades pel conflicte amb 'les quinze'

Espanya centra bona part de les mirades. La roja ja partia com a favorita a l'última Eurocopa, però va caure estrepitosament als quarts de final contra Anglaterra. Ja hi havia mala maror a l'ambient, però aquell dia va esclatar del tot el conflicte amb el seleccionador. La majoria de jugadores demanaven el cap de Vilda, a qui acusaven de no estar a l'altura de les circumstàncies. La Federació va posar-se al costat de l'entrenador, i aquest no va dubtar en apartar les jugadores com qui separa la fruita podrida d'un cistell. Un any després, tan sols tres d'aquestes futbolistes han tornat a l'equip estatal. "Espanya mai ha tingut un equip tan complet i amb tantes possibilitats", assegurava Vilda a la prèvia.

Malgrat tot, Espanya parteix com una de les cinc favorites, i l'avala la fase de preparació, en què tan sols ha perdut un partit dels 13 que ha disputat, amb un balanç de 45 gols a favor. L'equip té una base de jugadores blaugranes, amb experiència als tornejos internacionals, com demostra la consecució de la Champions aquesta temporada. A més d'Alexia, que reapareix després de la lesió de creuats, Mariona Caldentey, Aitana Bonmatí i Ona Batlle són les tres que han tornat a la selecció després del conflicte. Irene Paredes, Cata Coll, Laia Codina, María Pérez i Salma Paralluelo són les altres blaugranes. El debut, dijous contra Costa Rica (9.30 h).

Els Estats Units, la gran favorita al Mundial

La gran selecció favorita, però, són els Estats Units. Guanyadora de quatre tornejos, aspira a ser la primera —en categories masculina i femenina— en ser capaç d'aixecar tres títols consecutius. Amb Alex Margan i Megan Rapinoe com a grans estrelles —aquesta última ja ha anunciat que es retira després del Mundial—, i amb un equip format per joves rookies, buscaran donar continuïtat a les victòries aconseguides a Canadà 2015 i a França 2019.

Anglaterra, campiona d'Europa el 2022, també és una de les favorites, malgrat que l'equip no compta amb Beth Mead, la màxima golejadora, que encara està recuperant-se d'una lesió als creuats. Alemanya, vigent subcampiona europea, i els Països Baixos, vigent subcampiona mundial, són les altres seleccions a tenir en compte en un Mundial que ha de marcar un abans i un després.

stats