Futbol

Els contractes de Luis Rubiales amb l'Aràbia Saudita: per què estan sota sospita?

L'expresident de la RFEF té previst tornar a Espanya el 6 d'abril per posar-se a disposició de la justícia després de l'ordre de detenció

4 min
Rubiales va portar la Supercopa a l'Aràbia

BarcelonaLuis Rubiales ha informat que tornarà a Espanya per posar-se a disposició de la justícia després de l'ordre de detenció de la Fiscalia que hi ha contra ell un cop finalitzada l'operació d'aquest dimecres de la Guàrdia Civil en relació amb els contractes que la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) va firmar mentre ell n'era el president per portar la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita. Però abans Rubiales es prendrà el seu temps a la República Dominicana, on és actualment. L'exmandatari no té previst trepitjar territori espanyol fins al 6 d'abril, d'aquí dues setmanes.

La defensa de l'expresident de la RFEF va enviar aquest dimecres, segons han informat Efe i Europa Press, un escrit al jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid), que porta la instrucció del cas, en què s'explica que Rubiales tornarà a Espanya el 6 d'abril per posar-se "a plena i total disposició" de la justícia, i que podria "tornar amb anterioritat a aquesta data si així es considerés necessari i si fos requerit per aquest motiu".

El nucli de l'operació de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) són els contractes signats entre la RFEF i el règim dictatorial de l'Aràbia Saudita, en els quals va fer d'intermediari l'exfutbolista del Barça Gerard Piqué mitjançant la seva empresa Kosmos. El govern d'aquest país del Pròxim Orient va signar el contracte a través de la companyia pública saudita Sela, que paga 40 milions d'euros a la RFEF per cada edició de la Supercopa d'Espanya. La primera edició amb el nou format de final a quatre a l'Aràbia Saudita es va celebrar el 2020 i, després de renovar-se el contracte el 2021, està previst que se segueixi disputant allà fins al 2029.

D'altra banda, l'UCO, amb els escorcolls d'ahir a la seu de la RFEF de Las Rozas (Madrid) i a una desena de domicilis, també està investigant altres contractes que es van firmar durant el mandat de Luis Rubiales (2018-2023). Per exemple, els d'uns esdeveniments celebrats a la Xina i els d'unes obres que es van fer a l'estadi de la Cartuja de Sevilla, on precisament el 6 d'abril es disputarà la final de la Copa del Rei entre el Mallorca i l'Athletic Club. Els agents investiguen presumptes delictes relacionats amb la corrupció en els negocis, l'administració deslleial i el blanqueig de capitals. La instrucció del cas l'està portant a terme el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda en coordinació amb la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb el suport de l'Europol. Les diligències de les actuacions són secretes.

Piqué no és un dels investigats

Gerard Piqué, que no és un dels investigats en aquesta operació de la Guàrdia Civil, per la seva tasca d'intermediació entre la RFEF i l'Aràbia Saudita s'embutxaca quatre milions d'euros per edició de la Supercopa d'Espanya. La contribució de Piqué en un negoci que es va segellar el 2019, mentre encara era futbolista del Barça, va comportar una forta polèmica mediàtica després que El Confidencial publiqués l'abril del 2022 els àudios que es van enviar per WhatsApp Piqué i Rubiales durant les negociacions. Però Piqué, a diferència de la RFEF amb altres documents requerits per la instrucció, va entregar voluntàriament a la Fiscalia Anticorrupció deu factures relacionades amb aquesta intermediació després que el jutjat d'instrucció número 4 de Majadahonda obrís el 2022 una causa per un presumpte delicte d'administració deslleial, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis.

“A veure, Rubi, si és un tema de diners, si el Reial Madrid per 8 milions hi aniria [a l'Aràbia Saudita], hòstia, tio, se'n paguen 8 al Madrid i 8 al Barça, als altres se'ls en paguen 2 i 1. Són 19, i la Federació us quedeu 6 quilos... Abans de no quedar-vos res, us quedeu 6 quilos. I fent pressió a l'Aràbia Saudita potser en traurem més. Els diem que, si no, el Madrid no hi va, i en traiem un pal més o dos pals més", diu Piqué en una de les converses que van sortir aleshores a la llum. El Reial Madrid s'hauria negat a jugar la Supercopa a l'estranger per una xifra inferior a la citada a la conversa.

El 15 de setembre del 2019 Rubiales va felicitar Piqué, amb l'acord ja tancat amb el govern de l'Aràbia Saudita: "Geri, enhorabona. I no em refereixo ni al partidàs d'ahir ni al teu gol. Em refereixo al fet que ja són més de les 12 i, per tant, és ferm l'acord amb l'Aràbia Saudita. Una abraçada, gràcies per tot, i em tens aquí per al que necessitis". Setmanes abans de la celebració de la primera edició, la del 2020, Rubiales va admetre que Kosmos havia intervingut en les negociacions. La RFEF no va pagar res directament a l'empresa de Piqué, sinó que va ajudar a fer que cobrés la comissió.

La reacció de Piqué a la publicació dels àudios va ser convocar una roda de premsa mitjançant Twitch. "Tot el que he fet és legal", va sentenciar. "Simplement vam portar una oportunitat a la Federació Espanyola de Futbol, però no hem cobrat res de la Federació, sinó un 10% de la intermediació de l'acord entre l'Aràbia i la Federació", va afegir. En la mateixa compareixença també va dir el següent: "Posaria la mà al foc que Rubiales mai ha cobrat cap comissió vinculada amb el seu càrrec. És honest. Posaria la mà al foc per ell, i això que no la posaria per gaire gent".

stats