Futbol

La Fiscalia emet una ordre de detenció contra Luis Rubiales, que és a la República Dominicana

Ja s'han detingut diverses persones per un cas relacionat amb contractes irregulars amb la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita

3 min
SOLa Guardia Civil escorcollant avui la casa de Luis Rubiales

BarcelonaDia mogut a la seu de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) de Las Rozas (Madrid). La Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) ha escorcollat aquesta seu per presumptes contractes irregulars relacionats amb la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita i amb altres negocis. A més, s'estan duent a terme una desena d'escorcolls a domicilis particulars en diverses províncies de la geografia espanyola, segons informen fonts de la Fiscalia a l'ARA.

Entre aquests escorcolls hi ha el de la casa de l'expresident de la RFEF, Luis Rubiales, a Granada, on s'està buscant documentació i contractes. De moment hi ha set detinguts (ja es coneixen els noms de Tomás González Cueto, assesor jurídic extern de la RFEF; Pedro González Segura, director jurídic de la RFEF, i José Javier Jiménez, director de recursos humans de la RFEF) i cinc investigats (entre ells, Francisco Javier Martín Alcaide Nené, exfutbolista i amic de Rubiales). Un altre dels investigats és el mateix Rubiales, que, segons ha informat la Cadena SER, hauria estat detingut si no fos perquè és a la República Dominicana. De fet, la Fiscalia ha emès una ordre de detenció contra Rubiales, tot i que la República Dominicana no té cap mena d'acord d'extradició amb Espanya. La Fiscalia confia que l'expresident de la RFEF torni a Espanya de manera voluntària.

Els agents investiguen presumptes delictes relacionats amb la corrupció en els negocis, l'administració deslleial i el blanqueig de capitals. L'operació l'està portant a terme el jutjat de primera instància i instrucció número 4 de Majadahonda (Madrid) en coordinació amb la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil amb el suport de l'Europol. Les diligències de les actuacions són secretes.

El nucli de la investigació, la Supercopa d'Espanya a l'Aràbia Saudita

La Supercopa d'Espanya es juga a l'Aràbia Saudita des del 2020 i suposa uns 40 milions d'euros anuals per a la RFEF fins al 2029, quan finalitza el contracte renovat el 2021. Així, en el període 2023-2029, està previst que la RFEF cobri un total de 240 milions. Prèviament, l'exjugador del Barça Gerard Piqué, mitjançant la seva empresa Kosmos, va fer d'intermediari entre el govern d'aquest país dictatorial i la RFEF per portar a terme el projecte. A causa d'això, Kosmos s'embutxacarà fins al 2029 quatre milions per cada edició del torneig i 40 en total entre el 2023 i el 2029. La firma per part de la RFEF la va posar Luis Rubiales, que va haver de dimitir com a president després del petó a Jenni Hermoso durant la celebració del Mundial guanyat l'estiu passat per la selecció espanyola femenina de futbol a Austràlia.

Una de les primeres reaccions a la notícia de l'operació de la Guàrdia Civil a la seu de la RFEF ha estat la d'Iker Casillas, exporter del Reial Madrid. Casillas va estar a punt de presentar-se a la presidència de la RFEF en les últimes eleccions, i ha fet una publicació a X plena d'emoticones que es pot interpretar com un "i més merda a la Federació Espanyola de Futbol". És la tercera vegada que es produeix un escorcoll de la Guàrdia Civil per sorpresa a la seu de la RFEF de Las Rozas des que Rubiales va arribar a la presidència el 2018. Els dos anteriors van ser el 2018 per detenir Andreu Subies, l'aleshores vicepresident de la RFEF i expresident de la Federació Catalana de Futbol (FCF), en el marc de l'Operació Soule, i l'any passat arran del cas Negreira.

L'escorcoll de la Guàrdia Civil a la seu de la RFEF ha coincidit amb la concentració de la selecció espanyola en aquest recinte per preparar els partits amistosos de divendres davant Colòmbia a Londres i de dimarts vinent davant el Brasil a Madrid. David Raya, porter de l'Arsenal present en aquesta convocatòria, ha explicat als mitjans de comunicació en una roda de premsa celebrada per parlar sobre aquests compromisos que no s'havia adonat del que estava passant. "Ens hem llevat, hem esmorzat i ens hem entrenat, tot normal", ha dit.

stats