Els patrocinadors que li han girat l'esquena a Dani Alves

El futbolista, a qui el Pumas li reclama una indemnització milionària, rebia entre 30.000 i 50.000 euros trimestrals en conceptes de publicitat i de drets d'imatge

3 min
Dani Alves en una imatge recent al Mundial de Qatar.

BarcelonaEl Pumas, l'equip de Mèxic on jugava Dani Alves, va ser dels primers a reaccionar quan el futbolista brasiler va ingressar a presó provisional fa una setmana a instàncies de la magistrada del jutjat d'instrucció número 15 de Barcelona, Anna Marín. El conjunt on militava el lateral va rescindir de manera "unilateral" el seu contracte el mateix dia que Alves entrava a Brians 2 després de ser acusat de violar una dona al lavabo de la discoteca Sutton de Barcelona. El Pumas ho va argumentar esmentant "incompliments greus" de l'acord signat amb el jugador el juny passat i esmentant el reglament intern de l'entitat mexicana.

Un dels motius de la jutge per decretar l'ingrés a presó provisional va ser que, amb el múscul financer del futbolista, tenia prou diners per fugar-se i tornar al seu país natal, el Brasil, amb el qual l'estat espanyol no manté un conveni d'extradició. A banda del seu contracte amb el Pumas, Alves cobrava entre 30.000 i 50.000 euros trimestrals en conceptes de publicitat i de drets d'imatge. Però l'entrada a presó del futbolista ha comportat que, a banda del club mexicà, tres dels seus patrocinadors principals hagin trencat els vincles comercials que mantenien amb ell.

A més, l'entitat de la Ciutat de Mèxic li reclama una indemnització de 5 milions de dòlars nets d'impostos i retencions –uns 4,5 milions d'euros– emparant-se en una clàusula que preveu penalitzacions als jugadors en casos de dopatge o si es veuen involucrats en qualsevol escàndol que es faci públic o en qualsevol acte que sigui considerat delicte segons la legislació del país en què tingui lloc. En aquest sentit, el Pumas considera que l'acusació de violació que pesa sobre Alves incompleix el tercer cas estipulat en la clàusula contractual i per això li sol·liciten la compensació econòmica. Així ho va notificar la directiva del club al futbolista mitjançant un correu electrònic enviat el passat 20 de gener i que la defensa d'Alves, encapçalada per l'advocat Cristóbal Martell, adjunta en la seva interlocutòria, a la qual ha tingut accés l'ARA.

Dos contractes comercials suspesos i un rescindint

A banda de l'entitat mexicana, també són tres els socis comercials que han trencat els contractes comercials que mantenien amb el jugador. El 23 de gener, l'empresa d'apostes esportives 1xPartner va deixar "en suspens" l'acord amb el brasiler, que era "ambaixador" d'aquesta marca. L'endemà, el 24 de gener, la companyia Hygia Saúde, que ven assegurances i serveis financers al Brasil, va trencar de manera unilateral el vincle comercial amb el jugador. I, per acabar, el 25 de gener va ser la marca de roba Ethika qui va posar en suspensió el contracte assegurant que no faran "cap pagament al jugador acordat per aquest 2023 ni posteriors fins que estigui lliure de càrrega".

Captura de la pàgina web d'Ethika d'una campanya amb Dani Alves l'agost del 2016

El contracte que Alves mantenia amb Adidas va expirar el passat 18 de gener, un mes després de la disputa del Mundial de Qatar, sense que el gegant esportiu alemany el renovés. Així, un dels arguments que la defensa fa servir per sol·licitar que el brasiler quedi en llibertat és que "ha desaparegut el múscul econòmic" que la jutge va tenir en compte per ordenar el seu ingrés a presó provisional.

Alhora, els lletrats admeten que el jugador "ha tingut una llarga carrera professional i molts contractes", però defensen el "profund arrelament a Barcelona" del futbolista per destacar que no existeix el risc de fuga i consideren que "no pot elevar-se la seva capacitat econòmica com a raó obstativa a la llibertat provisional". En el recurs, la defensa d'Alves proposa altres mesures per evitar el risc de fuga, com ara dur una polsera telemàtica, entregar el seu passaport, mantenir-se allunyat de la víctima, pagar una fiança o comparèixer periòdicament al jutjat.

A l'espera dels escrits que la Fiscalia i l'acusació particular facin arribar a la jutge, la decisió de l'Audiència de Barcelona sobre la petició de llibertat del futbolista pot trigar setmanes.

stats