PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 20/05/2023

Galleda d'aigua freda perquè el Girona senti l'himne de la Conference l'any vinent

Els de Míchel tutegen el Vila-real però cauen en el temps de descompte per un gol de Gerard Moreno

3 min
Yeremy Pino, autor del primer gol del Vila-real al camp del Girona

GIRONACelta, Betis i Osasuna. Aquests són els tres equips que li queden al Girona, que lluitarà fins al final per entrar a Europa, tot i la galleda d'aigua freda que ha suposat el gol de Gerard Moreno en el temps de descompte en la derrota del Girona davant del Vila-real a Montilivi (1-2). L'esperança per sentir l'himne de la Conference a l'estadi no es perd, però la garrotada és dura.

Un partit amb aspiracions europees com aquest comporta, per als gironins, una exigència superior a la que està acostumat. Però en aquesta temporada de somni, en què s'ha demostrat sobradament que tot és possible, Montilivi no rebutja la possibilitat de veure's entre els millors. De fet, en un acte de tossuderia positiva impagable, no hi ha cap dia de la setmana en què no pensi en el cap de setmana: contra qui s'enfrontarà, l'onze que presentarà, quants punts necessitarà o davant de qui juguen els rivals directes. Noms propis com el mateix Vila-real, el Betis i l'Athletic Club, per citar-ne tres. Clubs històrics.

Però si l'exigència augmenta, això significa que no et pots permetre certs errors que, a priori, poden passar per alt contra equips menys potents. I això que la Primera Divisió, ja de per si, penalitza bastant les distraccions. Santi Bueno, que durant tot el campionat, en la línia del col·lectiu, ha tingut un rendiment per damunt de les expectatives, s'ha equivocat greument només començar. L'uruguaià, en una pilota fàcil al mig del camp, ha volgut tocar-la enrere cap a Gazzaniga perquè el porter construís una nova jugada. Tal com demana Míchel, a Girona la pilota no es rifa. Però Bueno, que tenia molt al damunt Jackson, no ha calculat bé si no era millor clavar una puntada de peu i enviar la pilota a la graderia, per evitar problemes, i l'ha pifiat. El davanter del Vila-real s'ha anticipat, veient les centèsimes de dubte que ha mostrat Bueno, ha iniciat un contraatac i ha cedit a Yeremy Pino, que amb la porteria buida només li ha hagut empènyer la pilota. I si el partit no ha començat bé, ha acabat pitjor: amb el Girona bolcat buscant la victòria, Pepe Reina ha iniciat un contraatac madurat per Jackson i finalitzat per Gerard Moreno. Dos errors han castigat massa els blanc-i-vermells.

Míchel fa de Guardiola

Els catalans, orfes d'Oriol Romeu, el gran fitxatge de l'estiu passat i possiblement un dels millors de la història de l'entitat, han trigat uns minuts a assumir el primer cop. Han volgut tutejar el control als de Setién, cosa difícil, però com que no ho han pogut fer mitjançant la possessió han escollit el camí de la profunditat, buscant l'esquena dels rivals. Hi ha ajudat el paper de Yan Couto per la banda dreta, i el rol interior que assumeix Arnau en tasques ofensives, en aquest invent de Míchel, molt a l'estil Guardiola, de convertir els laterals en interiors.

Tant insistir li ha donat el premi provisional al Girona, que té moltes capes. Si les coses no surten per la dreta, ho intenta per l'esquerra; si l'atac estàtic no dona solucions, ho prova amb un joc més directe, i si, malgrat tot, continua sense funcionar, sempre quedarà l'estratègia: una falta servida per Riquelme ha permès a Arnau assistir David López, que ha empatat a plaer. El partit començava de nou.

Més enllà de Pino –a qui han perdonat l'expulsió després d'enviar una pilotada a la grada amb targeta groga– i dels ais i uis que han provocat les assistències filtrades de Terrats i Baena, ovacionats en el seu retorn a Montilivi, el Vila-real tampoc ha donat mostres de creure fermament en poder disputar un lloc de Champions destinat a la Reial Societat. Perquè amb l'empat, el Girona ha tingut els millors minuts. Sempre creix, l'equip català, a qui li ha faltat verí, li han anul·lat un gol per fora de joc a Tsygankov i ha patit una patacada descomunal en el minut 94. Que ningú s'oblidi que al davant hi tenia un equip amb un potencial contra el qual el Girona, una setmana més, no s'ha sentit intimidat. Per posar-ho en context, perquè estem parlant de les opcions europees d'un equip acabat d'ascendir que ha acabat ovacionat. La temporada ho mereix.

  • Girona: Gazzaniga, Arnau, Bueno, Juanpe, Miguel (Javi Hernández, 77’), David López (Yangel Herrera, 59’), Yan Couto (Reinier, 72’), Tsygankov, Iván Martín, Riquelme i Castellanos (Stuani, 59’). Entrenador: Míchel Sánchez.
  • Vila-real: Reina, Foyth (Kiko Femenía, 67’), Mandi, Cuenca, Pedraza (Alberto Moreno, 62’), Terrats (Lo Celso, 62’), Capoue, Baena, Chukwueze (Gerard Moreno, 62’), Yeremy Pino (Trigueros, 79’) i Jackson. Entrenador: Quique Setién.
  • Gols: 0-1 Yeremy Pino (9’), 1-1 David López (24’) i 1-2 Gerard Moreno (94’).
  • Àrbitre: Pizarro Gómez (Comitè Madrileny).
  • Targetes grogues: Yeremy Pino (23’), David López (54’) i Yangel Herrera (71’).
  • Targetes vermelles: Cap.
  • Estadi: Montilivi, 11.649 espectadors.
stats