PRIMERA DIVISIÓ
Esports Girona FC 16/12/2023

Les xifres desmenteixen la humilitat del Girona: sí, guanyar la Lliga és possible

Els gironins presenten números d'equip campió i alguns l'assenyalen com a favorit

3 min
Els jugadors del Girona, celebrant un dels gols a Montjuïc

GIRONA23 de setembre. El Girona guanya 5-3 el Mallorca i es col·loca líder provisional del campionat, gràcies a cinc victòries i un empat en les sis primeres jornades. L'entrenador rival, Javier Aguirre, és el primer a advertir que alguna cosa grossa està passant a Montilivi. "Felicito el Girona, perquè està jugant molt bé. Té un nivell de confiança brutal, els surt tot. L'han encertada amb la confecció de la plantilla i Míchel ha trobat una magnífica forma de joc. Tant de bo continuï així tot l'any. Seria bonic per al futbol que un equip modest donés la campanada. A la Lliga li dona vida, un fet com aquest".

Quasi tres mesos després, passades 16 jornades, l'equip ja està virtualment salvat (mai havia estat tres temporades consecutives a l'elit, cosa que sí que passarà el curs vinent), es manté en la primera posició i tan sols ha perdut un partit. Presenta números de campió.

Si no fos perquè es diu Girona, ningú no posaria en dubte la capacitat real de l'equip per aspirar al títol. És cert que queda molt campionat i que no disposa de l'experiència d'altres plantilles que sí que estan acostumades a barallar-se per portar trofeus als seus museus. Però l'equip de Míchel, que té un pla claríssim que executa a la perfecció, gaudeix d'una virtut que cap dels grans té: passió. I això, afegit al fet que no sent cap mena de pressió perquè no està obligat a res, és una arma molt poderosa.

L'entrenador blanc-i-vermell reconeix: "La Lliga no és l'objectiu i no sé si som capaços d'aguantar el rendiment dels tres primers durant tota una temporada, però el nivell de l'equip em fa estar molt feliç. Aquests jugadors estan fent història de veritat. Si tenim la personalitat de venir a Montjuïc i fer córrer el Barça, ho podem fer amb qualsevol equip". De moment, ha igualat les victòries de tot el curs passat (13), encadena set victòries consecutives a domicili i vuit jornades consecutives sense perdre (el seu rècord a Primera), és el màxim golejador del campionat (38 gols) i, atenció a la dada, suma els mateixos punts, 41, que el Barça de Guardiola, Messi i el triplet a aquestes altures, i un més que el Madrid de Mourinho, que va sumar-ne 100 al final. La projecció del Girona 2023-24 és de 97 punts. Una animalada.

Infinitat d'elogis

Per això, alguns sí que el veuen com a favorit per arribar amb opcions fins al final. Francisco Rodríguez, extècnic del Girona que avui prepara el Rayo Vallecano, va dir l'11 de novembre: "És el millor rival al qual m'he enfrontat en anys. Per moments, he arribat a pensar que pot guanyar la Lliga. Per més que he preparat el partit tàcticament, m'ha obligat a refer coses contínuament i això et desgasta. Està cridat a ser equip de Champions l'any vinent". Iñaki Williams, davanter de l'Athletic Club, assegurava el dia 27 que "el Girona és un equipàs. I sí, pot ser favorit al títol".

I què diuen, els entrenadors del Madrid i el Barça? Mentre Ancelotti, l'únic capaç de derrotar-lo, comentava a finals de setembre: "Hem d'avaluar el moment i donar crèdit al que diu la classificació; i el Girona ho ha fet millor que la resta. Pot lluitar i té un avantatge molt gran de no jugar competició europea, la qual cosa li permet preparar un partit per setmana i donar als seus futbolistes l'oportunitat de recuperar-se", Xavi manifestava diumenge passat que "és el millor equip que ha passat per Montjuïc".

Encara hi ha més xifres, esclar. El Girona, que només ha perdut un partit en mig any comptant amistosos, Lliga i Copa, és l'equip amb més victòries de les cinc grans lligues europees (en alguns casos, però, amb més partits disputats), i amb les tretze victòries, dos empats i una derrota, ha superat el seu millor registre en les seves 94 temporades, amb independència de la categoria, de la temporada 1988-89.

"Ja no som una sorpresa, estem amunt per mèrits propis. Hem de mantenir els peus a terra, però ¿per quina raó no podem somiar? És possible que, avui dia, siguem l'equip que millor futbol fa. I tinc la il·lusió de poder jugar a Europa amb el Girona, seria increïble. És un objectiu que m'he marcat", admet Cristhian Stuani, llegenda d'un club que podria repetir la fita assolida pel Leicester, campió de la Premier League el 2016. Per cert, aquell Leicester tenia sis punts menys que l'actual Girona en la jornada 16. Fins i tot en això, els números dels de Míchel també són de campió.

stats