JOCS OLÍMPICS
Esports 17/02/2018

Javier Fernández es penja la medalla de bronze a Pyeongchang

L'or de la final de patinatge artístic ha estat per a Yuzuru Hanyu, que defensava la corona olímpica

Nuria García
2 min
Javier Fernández, durant el programa lliure a Pyeongchang

BarcelonaDesprés de quatre anys somiant amb el metall olímpic, finalment Javier Fernández ja té la medalla que li faltava al palmarès. El patinador madrileny ha aconseguit aquest dissabte a la matinada la medalla de bronze de patinatge artístic als Jocs Olímpics d'Hivern de Pyeongchang.

Fernández, que a Sotxi 2014 es va quedar sense medalla a causa d'un quàdruple 'salchow', ha tornat a topar amb el mateix salt. Aquest cop, el salt s'ha quedat en doble i l'ha privat de la plata olímpica. L'or ha estat per al japonès Yuzuru Hanyu i la plata per al també japonès Shoma Uno. Tot i això, el millor programa lliure del dia l'ha protagonitzat Nathan Chen. El nord-americà, que va fallar en el programa curt d'aquest divendres i va quedar molt lluny de la lluita per les medalles, ha fet una gran remuntada i ha acabat cinquè de la general amb un programa amb sis quàdruples (dos d'ells, combinats) que ha fet de manera brillant.

Els patinadors Shoma Uno, Yuzuru Hanyu i Javier Fernández

El madrileny ha fet canvis sobre la marxa al seu programa lliure. Al ritme dels compassos de 'L'home de la Manxa', Fernández ha canviat una combinació després de tallar un triple 'toe' i s'ha saltat un triple 'lutz' que ha incorporat més tard al seu programa. El madrileny ha començat amb un quàdruple 'toe', però ha fallat en la combinació de quàdruple 'shalchow' i triple 'toe', ja que l'últim salt l'ha deixat en doble. Tot i això, ha decidit augmentar la dificultat del següent salt: el triple àxel l'ha combinat amb un triple 'toe' que, d'entrada, havia de ser doble. Després de tornar a topar amb el quàdruple 'salchow' (que ha estat doble), Fernández ha clavat el triple 'loop' o el triple àxel i la combinació de triple 'loop', 'loop' simple i triple 'salchow'. Quedaven les seqüències de passes i les piruetes, en les quals el madrileny ha tornat a demostrar que brilla. Així, el programa li ha valgut 197,66 punts i n'ha acabat sumant 305,24 en total.

Fernández es posava segon, per darrere de Hanyu. El japonès, que arribava just de forma després d'una lesió, no ha estat perfecte, però ha fet un gran programa lliure que li ha valgut 206,17 punts (317,85 en total) i, per tant, ha pogut revalidar la medalla d'or que va aconseguir a Sotxi 2014. Tan sols faltava per sortir al gel Shoma Uno. La medalla la tenia assegurada el madrileny, però Uno, tot i haver començat amb una caiguda el seu programa (no ha pogut salvar el quàdruple 'loop'), ha aconseguit 202,73 punts i n'ha sumat 306,90 en total, de manera que s'ha penjat la medalla de plata.

Aquesta és la quarta medalla per a la delegació espanyola en tota la història dels Jocs Olímpics d'Hivern, i la segona d'aquesta cita de Pyeongchang després del bronze que es va penjar l''snowboarder' Regino Hernández a la prova de cros. "Tota la feina que hem fet ha servit per aconseguir un somni. M'he tret un pes de sobre, l'espina que tenia clavada des de Sotxi", ha declarat el madrileny després de penjar-se la medalla de bronze a Pyeongchang.

stats