Les llàgrimes de Shiffrin, la tradició de l'hoquei canadenc i la patinadora que marcava gols: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

El Canadà guanya l'or en hoquei sobre gel femení el dia que la suïssa Michelle Gisin mana a la combinada d'esquí alpí

3 min
Canadà ha guanyat la medalla d'or en hoquei sobre gel femení

BarcelonaA la jornada dels Jocs, avui tots els ulls miraven cap a Kamila Valíeva, qui no ha pogut guanyar cap medalla després de tants dies d'enrenou. Però la patinadora no ha sigut l'única protagonista d'una jornada en què Noruega ha celebrat una nova medalla d'or, en aquest cas a la combinada nòrdica per equips, i ha superat els alemanys i els japonesos. Noruega ja porta 29 medalles, 14 d'or. I liderarà el medaller per tercers Jocs consecutius. Els noms més destacats del dia han sigut aquests:

Naeslund, una de les abanderades del moviment LGTBI

La sueca Sandra Naeslund ha guanyat la medalla d'or en la prova d'esquí cros, al davant de la canadenca Marielle Thompson i l'alemanya Daniela Maier. Naeslund brilla en aquesta disciplina espectacular, on un grup d'esquiadors baixa per una pista superant algun obstacle a tota velocitat. La sueca domina la copa del món i era la gran favorita. No ha fallat. Naeslund forma part del grup de 36 atletes dels Jocs Olímpics d'Hivern que han explicat obertament que formen part del col·lectiu LGBTQ. Fa quatre anys, no eren ni la meitat. La sueca, de fet, sol competir amb els colors de la bandera LGTBI al seu equip.

El Canadà, la terra promesa de l'hoquei sobre gel

Si aquest dimecres la selecció masculina d'hoquei sobre gel dels Estats Units era eliminada als quarts de final en mans dels eslovacs, avui la decepció ha sigut la de la selecció femenina. El Canadà ha guanyat la medalla d'or després de derrotar les seves veïnes per 3-2. Aquesta és la cinquena medalla d'or del Canadà en set edicions del torneig femení (les altres dues, el 1998 i el 2018, les va guanyar els Estats Units). Una de les protagonistes del dia ha sigut la quebequesa Marie-Philip Poulin, que ha guanyat la seva tercera medalla olímpica (dues d'or) marcant cinc gols i donant dues assistències.

Shiffrin, la decepció de la gran campiona

La gran decepció dels Jocs, de fet, ha sigut una esportista dels Estats Units, l'esquiadora nord-americana Mikaela Shiffrin. Una campiona, una dona capaç de competir al màxim nivell durant els últims anys, que ho ha guanyat tot abans de fer 36 anys; però que en les cinc proves d'aquests Jocs, no ha aconseguit pujar al podi. Avui tenia l'última oportunitat a la combinada i no ha pogut acabar el descens. Doble campiona olímpica, sis cops campiona mundial i triple guanyadora de la Copa del Món, on suma 73 victòries, Shiffrin confiava en brillar en aquesta modalitat. De fet, on més cops ha guanyat curses és en la combinada, però ha sortit del recorregut. "És increïble, és la meva prova, on més he guanyat. El 60% de totes les sortides de pista que he tingut al llarg de tota la meva carrera esportiva s'han produït aquí, en aquests Jocs Olímpics", ha dit, trista. Shiffrin encara podria guanyar una medalla, dissabte, en la prova per equips.

Mikaela Shiffrin, trista després de quedar fora de la combinada

El triomf avui ha sigut per a la suïssa Michelle Gisin, que ha revalidat el títol aconseguit fa quatre anys a Pyeongchang (Corea del Sud). De fet, ha esdevingut tot just la segona dona capaç de revalidar el títol igualant la fita de la croata Janica Kostelic. La medalla de plata ha sigut per a la seva compatriota Wendy Holdener. Federica Brignone, italiana, ha donat al seu país la setzena medalla als Jocs.

Takagi, la patinadora que també marcava gols

La patinadora japonesa Miho Takagi ha aconseguit la medalla d'or que feia tant de temps que buscava. Amb 27 anys, Takagi arribava als Jocs amb cinc medalles olímpiques guanyades en les dues anteriors cites, cap de les quals d'or. Després de guanyar l'or en la prova de persecució per equips, Takagi ha aconseguit imposar-se en la prova dels 1.000 metres amb un nou rècord olímpic, superant la neerlandesa Jutta Leerdam i la nord-americana Brittany Bowe. Takagi, nascuda a l'est de la freda illa de Hokkaido, és molt popular a la seva terra. Tant, que ha arribat a fer exhibicions de patinatge en el descans de partits de beisbol. A més, va ser futbolista fins als 16 anys. Quan feia fred, patinava. Quan feia calor, feia gols. Al final, va decidir centrar-se en el patinatge. I ja té 7 medalles olímpiques.

stats