La polèmica entrenadora que porta al límit joves patinadores de 15 anys

La Federació Internacional valora prohibir competir a les menors de 17 anys després de l'escàndol de Valíeva i la seva entrenadora, Eteri Tutberidze

6 min
L'entrenadora Eteri Tutberidze, amb Kamila Valíeva

Barcelona"Per què has deixat de lluitar? Després del triple axel has deixat de lluitar!" li deia Eteri Tutberidze a Kamila Valíeva. La jove patinadora, de 15 anys, havia acabat el seu exercici lliure als Jocs Olímpics. Milions de persones havien seguit la seva actuació, ja que la jove noia prodigi russa, la primera dona a fer un quàdruple salt en una cita olímpica, intentava guanyar l'or malgrat haver donat positiu per dopatge en un control del passat desembre. La pressió va ser massa per a Valíeva, que va caure un cop. I va necessitar l'ajuda de la mà, tocant el gel, per evitar caure més cops. De la primera posició que ocupava va caure fins a la quarta. Conscient del que estava passant, Valíeva ja plorava mentre abandonava la pista. Però en lloc de trobar la complicitat de la seva entrenadora, Eteri Tutberidze, aquesta li va estirar les orelles. "Va ser una imatge molt dura. Com es pot ser tan fred?" es va queixar el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach.

"En lloc de consolar-la, es va mostrar molt distant amb ella" explicava Bach, que sense citar el nom de Tutberidze, va girar les crítiques cap a ella, intentant exculpar Valíeva d'alguna manera. "És preocupant aquesta pressió que pateix una noia de 15 anys. No és fàcil viure aquests fets, és una experiència traumàtica" deia l'alemany, que defensa que Valíeva sigui sancionada per dopatge, però que a la vegada s'assenyali com a veritables culpables els entrenadors de la Federació Russa. "El dopatge rarament passa sol, els equips hi assisteixen, l'inicien o fins i tot l'imposen" defensa Bach.

El COI, de fet, va demanar l'expulsió de Valíeva dels Jocs quan va tenir notícia del positiu, però una sentència del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) va permetre a la jove nascuda a Kazan intentar guanyar l'or individual, basant-se en el principi que calia mirar de fer el mínim mal possible. És a dir, si la patinadora podia defensar la seva innocència en les anàlisis i investigacions en curs, cas que es tancarà els pròxims mesos, hauria estat injust haver-la fet fora sense poder optar a medalles. En canvi, si la deixaven competir, sempre es podia anul·lar el resultat en cas de confirmació del positiu. "Els nostres mitjans per lluitar en un cas com aquests són limitats. No som la policia, no podem dur a terme interrogatoris i les nostres sancions tenen un poder limitat. Per a aquestes situacions, necessitem el suport dels governs", es queixava Bach referint-se, sense citar-ho, al govern rus. L'any 2014, el govern rus va ser un dels actors que va crear una xarxa per amagar el dopatge sistemàtic d'esportistes durant els Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi. El laboratori amagava i destruïa proves, si calia, en un cas que va sortir a la llum quan el director del laboratori contra el dopatge de Moscou, Grigori Rodtxenkov, va escapar-se cap als Estats Units. Des de llavors l'esport rus ha rebut sancions i, de fet, en aquests jocs competeix sota el nom d'esportistes russos olímpics. La bandera i l'himne rus no són encara benvinguts, a la família olímpica.

Valíeva va donar positiu per trimetazidin, un medicament contra l'angina de pit que figura a la llista de productes prohibits de l'Agència Mundial Antidopatge, en una prova antidopatge realitzada a finals del desembre, tot i que els resultats no es van saber fins al 8 de febrer, quan ja havia aconseguit un or per a la delegació russa en patinatge artístic per equips. Valíeva, persona protegida per ser menor de 16 anys, segueix subjecta a un procediment disciplinari pel positiu. Els pròxims mesos podria rebre una sanció de dos anys sense competir, just després d'uns Jocs on ha quedat fora del podi. El podi l'han coronat dues russes entrenades també per Tutberidze, Anna Txerbakova i Aleksandra Trusova. Trusova, medalla de plata, va explotar després de la final, explicant: "Ho he fet tot per guanyar aquests darrers anys i no guanyo mai, tothom té un or menys jo. N'estic tipa, no puc més". Tant Txerbakova com Trusova tenen 17 anys. I la primera ha guanyat totes les competicions estatals i internacionals els darrers anys, per davant de Trusova. "No és normal la pressió que aguanten aquestes noies sent tan joves. Tutberidze ha fet xerrades on diu que el cos d'una noia de 15 anys és ideal per guanyar en patinatge. Cada cop treballa amb noies més joves. Moltes ho deixen amb 18 anys" explicava l'expatinadora nord-americana Tara Lipinski, medalla d'or a Nagano el 1998. "És un cas dur, perquè el talent de Valíeva és innegable. Aquesta noia té màgia, però ¿com es justifica que una noia de 15 anys sigui tractada així, amb dopatge i pressions psicològiques tan dures pel mig?", afegia. L'ombra allargada de Tutberidze ha tacat els Jocs.

Va sobreviure a un atemptat als Estats Units

Una entrenadora tan polèmica que la Federació Internacional de patinatge està valorant elevar l'edat mínima per competir a nivell absolut, ara de 15 anys, fins als 17. Per protegir algunes de les deixebles d'una dona que ha estat guardonada pel Kremlin, però també per la Federació internacional de Patinatge el 2020 com a millor entrenadora de l'any. "Valíeva és innocent, és una noia pura", va dir Tutberidze a la televisió estatal russa. "No és una opinió, és un axioma. No ens cal provar res, és innocent". L'entrenadora no sol concedir entrevistes a mitjans de fora de Rússia.

L'entrenadora Eteri Tutberidze, amb Kamila Valíeva.

Però qui és Tutberidze? El seu nom, en un gir de guió estrany, apareix en un mur amb la llista de víctimes d'un atemptat contra un edifici del govern a Oklahoma City, Estats Units, el 19 d'abril del 1995. Un fanàtic d'extrema dreta, Timothy McVeigh, va posar una bomba que acabaria amb la vida de 168 persones. Tutberidze, que vivia en aquella època al YMCA de la ciutat, just davant de l'edifici atacat, va resultar ferida lleu, de manera que el seu nom va aparèixer a la llista de víctimes del que llavors era el pitjor atemptat terrorista en la història dels Estats Units. Considerada ara una enemiga de l'esport nord-americà, que té una llei que els permet portar davant la justícia a qui faci servir tàctiques com el dopatge per perjudicar els seus esportistes, Tutberidze va cobrar 1.800 dòlars de l'estat en ser una víctima. Amb els diners es va comprar un cotxe per poder entrenar en més llocs. Va residir uns quants anys a San Antonio, Texas, on va néixer la seva filla, Diana Davis, que ara forma part de l'equip rus de patinatge artístic.

Tutberidze, nascuda a Moscou filla d'un taxista d'origen armeni, havia destacat com a patinadora, però una greu lesió d'esquena va acabar amb la seva carrera. A inicis dels anys 90, fugint de la pobresa posterior a la caiguda de l'URSS, va emigrar als Estats Units, on participaria en espectacles de patinatge sobre gel a Las Vegas o en hotels, feina que compaginava amb la d'entrenadora de nens i nenes. I aquesta va ser la seva passió. Després d'uns anys millorant com entrenadora, va tornar a Rússia per treballar a la Federació local, on ha forjat una nova generació de campiones.

El 2014, la jove de 15 anys Julia Lipnitskaia, amb un exercici lliure on semblava que portava un abric vermell, guanyava la medalla d'or. El 2018, a Pyeongchang, qui guanyava l'or era una altra noia de 15 anys, Alina Zagitova, per davant de la llavors campiona mundial, la russa de 18 anys Evgenia Medvedeva. Ara, han pujat al podi Anna Txerbakova i Alexandra Trusova. Totes, de Lipnitskaia a Valíeva, entrenades per Tutberidze. Les tres darreres campiones olímpiques, totes menors d'edat, han passat per les seves mans. De fet, les set darreres campiones de Rússia han passat per la seva escola, situada en una pista anomenada Samb0-70 de Moscou. Totes aquestes joves campiones, per cert, solen retirar-se molt joves. Zagitova va deixar-ho amb 17 anys i Lipnitskaia amb 19. Els mètodes de Tutberidze han estat qüestionats, ja que treballa amb un metge, Filipp Shvetsky, que va ser sancionat el 2007 per dopar esportistes de l'equip rus de rem. O per explicar a les patinadores que no han de menjar gaire, i criticar-les si guanyen pes. També se la critica per enfrontar les patinadores entre elles, i fer que algunes se sentin frustrades, com Trusova. Evgenia Medvedeva ha explicat com, amb 8 anys, Tutberidze va arrossegar-la pel gel o va arribar a cobrir-la de neu perquè queia molt quan saltava. "Si t'agrada tant caure al gel, doncs et posarem sota el gel" cridava.

Els mètodes de Tutberidze han portat la Federació internacional de Patinatge a posar en l'ordre del dia d'un congrés aquest juny la possibilitat de fixar en 17 l'edat mínima per competir a nivell absolut. Rússia ha defensat públicament la tasca de Tutberidze. I el mateix portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va explicar que "respectem les paraules del president del COI, però tenim una opinió diferent. A ell no li agrada la duresa de les nostres entrenadores, però tothom sap que cal ser dur si vols guanyar a primer nivell. I els nostres esportistes aconsegueixen victòries. N'estem orgullosos. A certs nivells, només els més forts poden triomfar". Tutberidze considera que amb 15 anys es pot ser el més fort. Al COI, on de mica en mica han entès que cal cuidar els atletes més enllà dels èxits, ho dubten.

stats