Barça

Laporta demanarà al soci la suspensió de les mesures de control econòmic que va aprovar Rosell

Proposarà a l'assemblea deixar sense efecte l'article 67 dels estatuts, que obliga la junta a restituir les pèrdues en un període de dos anys

3 min
Joan Laporta parlant a cau d’orella amb Rafa Yuste a l’última assemblea del Barça.

BarcelonaEl Palau Blaugrana acollirà el 17 d'octubre una assemblea de socis compromissaris que serà clau per al futur immediat del Barça. En aquesta sessió ordinària, que se celebrarà coincidint amb la disputa al Camp Nou del Barça-València, la junta que presideix Joan Laporta sotmetrà a votació de la massa social una nova proposta de finançament per a l'Espai Barça i possibles mesures envers l'anterior directiva com a resultat de l'auditoria due diligence sobre la gestió del club els últims anys. Però també demanarà el sí dels socis per tirar endavant la modificació de vuit articles dels estatuts vigents i l'aplicació de dues disposicions transitòries.

De tots els canvis que Laporta traslladarà als compromissaris a l'assemblea n'hi ha un que sobresurt per la seva importància en el govern de l'entitat a curt termini. Té a veure amb l'article 67, modificat el 2013 per la directiva de Sandro Rosell. Aquest apartat obliga la cúpula a restituir les eventuals pèrdues en dos exercicis i a no superar un sostre d'endeutament equivalent a una xifra "que no superi la quantitat resultant de no multiplicar per dos l'ebitda (beneficis abans d'interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions)". Dues condicions que, si no es respecten, obliguen el govern legítim a acabar el mandat abans d'hora i a deixar les mans del club en una gestora. És a dir, a convocar eleccions abans del que s'espera (2026).

En el comunicat que ha emès aquest diumenge, el Barça avança part del contingut de la disposició transitòria per deixar sense efecte aquest article que la junta de Josep Maria Bartomeu va voler modificar sense èxit a l'assemblea del 2019: "A conseqüència de les pèrdues registrades i de l’endeutament del club existent en el moment d’aprovar-se els comptes anuals relatius a l'exercici 20-21, l’article 67è dels estatuts queda provisionalment en suspens i sense efectes, fins a la restitució del patrimoni net positiu". La directiva de Laporta justifica que les "exigències" contingudes en aquest apartat resulten "actualment inassolibles". És a dir, en altres paraules, la cúpula actual demana marge de cara al més que probable escenari de pèrdues en el còmput general dels exercicis 20-21 i 21-22. La quantitat avançada de pèrdues pel que fa al tancament 20-21 és de 481 milions d'euros, un forat massa important per ser restituït en només dos anys i sense cotilles pel que fa a l'endeutament.

¿Una votació o vuit?

Un altre punt clau dels estatuts que Laporta vol canviar és el que fa referència a la durada dels mandats: actualment és de sis anys, i ell proposarà que passi a ser de cinc. Això sí, amb l'asterisc que aquesta mesura entri en vigor un cop hagi acabat el mandat actual (fixat fins al 30 de juny del 2026), ja que "es va encetar amb una durada prevista de sis anys, segons els estatuts vigents en el moment de la celebració de les eleccions". A l'assemblea de socis també se sotmetrà a votació un paquet de canvis estatutaris que eliminaran els poders atorgats de la Confederació Mundial de Penyes. "L’objectiu d’aquesta proposta és eliminar qualsevol discriminació en la relació entre el Barça i les penyes, i així permetre que aquestes, si així ho desitgen, es relacionin directament amb el club, sense la intermediació de cap altre interlocutor", justifica la institució. D'altra banda, es proposarà augmentar el sostre de directius a la junta fins a 25 i incloure a l'article 4 el compromís següent: "El Barça promourà els valors democràtics de la igualtat i la no discriminació i lluitarà per l’erradicació de totes les actituds masclistes, homòfobes i racistes en l’àmbit social i de l’esport”. Per últim, es votarà la conveniència d'obrir els processos d'alta de soci per via telemàtica, l'extensió de l'aplicació del codi ètic a tots els empleats del club i la integració d'una comissió d'ètica i transparència amb cinc membres (escollits tots ells per la junta).

L'ARA s'ha posat en contacte amb el club per saber si els articles a modificar seran votats un per un pels compromissaris o si, com ha passat altres vegades, es plantejarà una única votació. De moment no hi ha hagut resposta.

stats