Esports 24/03/2016

14 maneres de definir Johan Cruyff

De Guardiola a Beckenbauer, passant per Michels, Charlton o Koeman. Tots ells van interpretar a la seva manera el geni holandès

Roger Requena
3 min
Johan Cruyff va trepitjar per primera vegada el Camp Nou l'any 1973

BarcelonaL'estela de Johan Cruyff al món del futbol és summament allargada, tant per la seva etapa com a jugador com pels seus anys entrenant. Va deixar marcats a companys, deixebles i també rivals, que al llarg dels anys han interpretat la seva figura de diferents maneres.

1. Pep Guardiola (exjugador i extècnic del Barça): "Cruyff va fer la Capella Sixtina, i Rijkaard la va restaurar". "Ha tingut la màxima influència en el futbol que qualsevol altra persona al món, primer com a jugador i després com a tècnic".

2. Franz Beckenbauer (exjugador del Bayern Munic i de la selecció alemanya): "Era el millor futbolista que ha produït mai Europa".

3. Rinus Michels (extècnic de l'Ajax i el Barça): "Quan veies Cruyff fora del camp, era un noi prim. Però al camp, era d’un altre planeta".

4. Vic Buckingham (extècnic del Barça): "Era molt madur. Era un noi pim, però tenia una immensa resistència. Podia córrer per tot el camp i podia fer de tot: els moviments de creació, caure a les bandes, córrer a l’àrea i fer gols. Amb la cama esquerra, la dreta o qualsevol part, i amb quina velocitat".

5. Frank Rijkaard (exjugador de l'Ajax i extècnic del Barça): "És padrí del futbol holandès".

6. Marco Van Basten (exjugador de l'Ajax i de la selecció holandesa): "Ho tenia tot: visió, actitud i presència. També va ser molt flexible, de manera que quan els adversaris van intentar colpejar-lo ell sempre anticipava el que passaria i es movia a temps. Els defenses mai podien tocar-lo. Ell era el principal assistent pel davanter, però alhora era un prolífic golejador".

7. Bobby Charlton (exjugador del Manchester United i d'Anglaterra): "Un cervell del futbol. Tenia un excel·lent control, inventava i podia fer màgia amb una pilota per sortir de problemes de forma instintiva. Va aconseguir un munt de gols, i tot i ser tan hàbil, no jugava sol, sinó que enfortia les fortaleses dels jugadors del seu voltant".

8. Terry Venables (extècnic del Barça): "Va haver-hi partits en els quals feia coses amb la pilota que ningú s’atrevia a intentar".

9. Eric Cantona (exjugador del Manchester United): "M’encantava l’Holanda dels anys 70, em va emocionar i Cruyff era el millor. Ell era el cor d’una revolució amb el seu futbol. L’Ajax va canviar el futbol i ell era el líder de tot. Si volia, podia ser el millor jugador en qualsevol posició en el terreny de joc".

10. Ronald Koeman (exjugador del Barça): "Cruyff va ser una figura inspiracional, sempre volia alguna cosa més dels seus equips. Per ell, guanyar no era suficient, l’èxit s’havia d’aconseguir d’alguna manera que fos recordada durant anys".

10. Albert Ferrer (exjugador del Barça): "Vaig aprendre molt amb Cruyff. Ens va ensenyar que si un vol guanyar, ha de mantenir la pilota el màxim temps possible. Els seus mètodes per aconseguir recuperar-la de nou també eren molt especials, com la seva visió de joc. Un revolucionari que podia obtenir el millor de tu".

11. Pep Segura (secretari tècnic de l'àrea de Futbol Formatiu Professional del Barça): "Es tracta de crear una filosofia, una mentalitat, des del fons del club fins a la cim. Cruyff és el que ho va començar tot. Ha estat la figura més influent del club. Jo no hauria estat capaç de construir alguna cosa de zero com ell va fer. No em puc imaginar el Barça actual sense la feina de Cruyff".

12. Luis Figo (exjugador del Barça): "Va ser un veritable visionari, i això encara es pot veure avui dia, dècades després, quan encara va al capdavant de la majoria de la gent del futbol".

13. Emilio Butragueño (exjugador i director de relacions institucionals del Reial Madrid): "Sempre deia a tothom que Cruyff era el meu ídol. No estic sent deslleial al Madrid dient això. Caldria ser de ment poc oberta per pensar d’aquesta manera".

14. Joan Laporta (expresident del Barça): "Com a jugador, va convertir el futbol en un art. Johan va arribar i ho va revolucionar tot. El Barça modern va començar amb ell, és l’expressió de la nostra identitat, ens va portar un estil de futbol que ens enamora".

stats