RCD Espanyol
Esports 01/03/2022

Un març per encarrilar la permanència o per allargar el patiment

L’Espanyol és el segon equip de Primera que ha sumat menys punts aquest 2022

3 min
Vicente Moreno, a l'ull de l'huracà després de la desfeta a La Ceràmica

Després de tocar fons a la Ceràmica, l’Espanyol ha encès les alarmes d’alerta per evitar, ara que encara s’hi és a temps, repetir un daltabaix que el torni a enfonsar a l’infern de Segona. Que representants de diferents estaments de l’entitat –el director general, l’entrenador i un dels capitans– hagin admès que l’actitud dels jugadors contra el Vila-real fos inadmissible i que l’objectiu, a hores d'ara, és complir contra els rivals “de la mateixa Lliga” ratifica el missatge que el club ha estat enviant des de principis de temporada: primer la permanència. Després, ja es veurà. 

Aquest mes de març, l’Espanyol només haurà d’afrontar tres partits, però segurament seran els més importants de la temporada. La puntuació que obtingui abans de la pròxima aturada de seleccions pot servir per deixar encarrilada la permanència (si fa ple de victòries se situaria amb 38 punts, cosa que significaria la permanència virtual a falta de nou jornades) o bé per allargar un patiment que era impensable quan es va tancar el 2021. Els blanc-i-blaus van tancar l’any passat amb una sorprenent remuntada a Mestalla que els situava a quatre punts d’Europa i a deu del descens. 

Però el canvi d’any i l’inici de la segona volta no se'ls ha posat gens bé: l’Espanyol és, amb tres punts (els mateixos que el Granada), el segon pitjor equip de la Lliga d’aquest 2022. Només millora el Rayo, que n’ha sumat un. Si els espanyolistes han pogut evitar mirar de reüll el descens fins ara ha sigut, bàsicament, gràcies als cinc primers mesos de competició, en què van obtenir un coixí de punts prou còmode (26 del total de 29 punts que acumulen) per no haver de patir fins ara. Plantejar-se la hipòtesi d’un nou descens a Segona pot semblar precipitat quan l’equip tot just està a vuit punts de les zones vermelles, però la dinàmica que arrossega l’equip, que no ha guanyat cap de les últimes set jornades –totes les disputades aquest 2022–, convida almenys a ser prudent. El regust més dolç que agre que van deixar els empats contra el Barça i el Sevilla ha quedat eclipsat per la dinàmica que arrossega l’equip.

Tres finals contra rivals directes

Per si amb la tensió del moment no n'hi hagués prou, els tres pròxims adversaris (Getafe, Llevant i Mallorca) són rivals directes en la lluita per allunyar-se del descens. Una arma de doble tall, tenint en compte tant els beneficis com els riscos que pot suposar enfrontar-s’hi. Són rivals amb cara d’ovella i urpes de llop que, a diferència dels blanc-i-blaus, fa setmanes que veuen el descens a tocar i volen fugir-ne com sigui. El Getafe ha sumat 12 dels 24 punts que ha disputat en aquesta segona volta, per 10 del Llevant i 6 del Mallorca. Dos d’aquests tres equips, per cert, ja van guanyar els blanc-i-blaus a la primera volta, mentre que el Llevant va estar prop d’aconseguir-ho després d’un partit boig a Cornellà-El Prat. 

Poder afrontar dues d’aquestes tres finals a Cornellà-El Prat pot ser un petit consol per als de Vicente Moreno, que, lluny del seu estadi, només ha sumat set punts de 39 possibles. El tècnic de Massanassa viu una ratxa similar a la que va patir l’Espanyol amb Rubi entre les jornades 12 i 21 de la temporada 2018-19. Amb el maresmenc es van sumar tres punts de 30. Amb Moreno, l’Espanyol ha sumat sis dels últims 30 punts. El tècnic i el director esportiu, Rufete, estan a l’ull de l’huracà després de la ratxa de resultats que arrossega l’equip. 

El principal executiu de l’entitat, José María Durán Farré, va afanyar-se dilluns a assegurar que la solució de l’equip està a casa, i va ratificar dues figures que, si no passa res greu, seguiran fins a final de curs. Només una situació extrema podria conduir Chen Yansheng, empresari més reflexiu que impulsiu, a cessar algun d’aquests dos càrrecs. Moreno acaba contracte el juny del 2023, mentre que a Rufete li queden tres mesos exactes de contracte. Malgrat que l’entrenador compta a hores d’ara amb força més crèdit que el director esportiu, el que és cert és que a l'estiu es depuraran responsabilitats i, probablement, s'aposti per un canvi d'etapa en algun estament de l'organigrama esportiu. Tot dependrà del que passi en els pròxims mesos de Lliga. 

stats