Futbol
Esports 24/12/2022

Per què Messi és el millor jugador de tots els temps

A l’ARA t’ensenyem les dades, comparades amb les d'altres llegendes del futbol, que certifiquen el regnat de l'argentí

4 min
Messi, per fi, petoneja la Copa del Món

Barcelona¿Leo Messi és el millor futbolista de la història? Subjectivament parlant, aquesta pregunta mai tindrà una resposta taxativa perquè cadascú tindrà una opinió pròpia. I cadascuna d’aquestes visions estarà influenciada per l'impacte que va tenir cada futbolista en la seva vida, el seu club preferit, la seva selecció o el seu país. Cada generació té els seus referents. Joan Manuel Serrat ho va resumir força encertadament en una cançó dedicada a Kubala: “En Pelé era en Pelé i Maradona un i prou. Di Stéfano era un pou de picardia [...]. Tots tenen els seus mèrits, lo seu a cadascú, però per mi ningú com en Kubala”. 

Però, i objectivament? Qui és el millor? L’ARA ha dimensionat amb dades la figura de Messi comparant-la amb la d’altres nou llegendes del futbol que, com l'astre argentí, han ocupat posicions d’atac i han marcat una època: Di Stéfano, Kubala, Pelé, Eusébio, Cruyff, Maradona, Zidane, Ronaldo Nazário i Cristiano Ronaldo. En aquesta anàlisi s’han comparat els registres assolits per aquests deu futbolistes en fins a onze paràmetres individuals (ràtio golejadora per partit, gols totals, gols amb clubs i seleccions i premis de Pilota d’Or) i col·lectius (quantitat de Mundials, Eurocopes o Copes Amèrica, Jocs Olímpics, Copes d’Europa o Copes Libertadores i lligues nacionals aconseguides). 

Messi i les altres llegendes del fútbol

Messi, el més jove, es presenta com el més complet de tots: és l’únic que apareix en el podi en les onze categories analitzades. L’argentí ocupa la primera posició en tres d’elles: és qui ha obtingut més títols en total (42), l’únic (juntament amb Ronaldo Nazário) que ha guanyat uns Jocs Olímpics i qui més Pilotes d’Or acumula (7). Ocupa la segona posició en cinc categories més: gols totals (793), gols amb clubs (695) i amb seleccions (98), títols de Copa d’Europa amb clubs (4) i títols continentals amb la seva selecció (un). Finalment, és el tercer pel que fa a gols per partit (0,79); Mundials de seleccions (1), i lligues nacionals (11). 

Els altres astres analitzats destaquen en aspectes més específics. Cristiano Ronaldo, un dels pocs coetanis de Messi, lidera els rànquings de registres golejadors amb clubs i seleccions (i, per tant, també el total), i comparteix amb Di Stéfano l’honor de ser el jugador amb més trofeus de Copa d’Europa de clubs (5). La Saeta Rubia és el líder en solitari pel que fa a títols de Lliga guanyats (13, entre River Plate, Millonarios i el Reial Madrid). També superen Messi en altres categories Pelé (amb 3 Mundials); Eusébio (0,97 gols per partit) i Ronaldo Nazário, amb dues Copes Amèrica. Kubala, Cruyff, Maradona i Zidane no milloren l’argentí en cap de les onze facetes analitzades. 

Golejador insaciable 

La carrera de Messi està farcida de rècords golejadors. Ningú ha aconseguit marcar més gols que ell en un any natural (91, el 2012). Cristiano Ronaldo i Lewandowski van quedar-se amb 69. Messi també és el màxim golejador en una lliga nacional: va firmar 474 gols a la lliga espanyola, 109 més que els 365 que Müller va firmar a l'alemanya. Jimmy Greaves en va fer 314 a Anglaterra. Bona part d’aquests gols també van situar l’argentí com el màxim golejador en un únic club: 672 gols al Barça, 29 més que els 643 de Pelé al Santos. Müller, al Bayern, va fer-ne 573. Segons les dades de CIHEFE, Messi va arribar a establir fins a 48 rècords en la seva etapa al futbol espanyol. Entre ells, els de més partits guanyats a Primera (383), més partits consecutius marcant (21) o més gols en una sola Lliga (50). 

L’argentí és el jugador amb més trofeus de màxim golejador de les cinc grans lligues europees (8). Ha superat Gerd Müller (7), Lewandowski i Jimmy Greaves (6). Els exmadridistes Cristiano Ronaldo, Hugo Sánchez i Di Stéfano en van obtenir cinc. Això ha permès a Messi obtenir fins a sis Botes d’Or, dues més que Cristiano Ronaldo i quatre més que el seu amic Luis Suárez, Diego Forlán, Thierry Henry, Lewandowski, Gerd Müller o Eusébio. 

Lionel Messi durant un partit de Champions amb el Barça.

Cap jugador ha aconseguit tampoc més Pilotes d’Or que Messi (7). Pelé, que no va poder optar a aquest premi perquè fins al 1995 només es donava a futbolistes europeus, també n’hauria rebut set, segons un estudi posterior de France Football. El bon inici de temporada que està firmant entre el PSG i l'Argentina (acumula 19 gols i 19 assistències en 27 partits), endolcit pel Mundial, torna a situar Messi com un dels grans candidats per endur-se el premi de nou.

A més, el 10 també és el màxim assistent del segle XXI (quan han començat a obtenir-se registres fiables). Ha posat la seva firma a 350 passades de gol, superant de llarg les xifres d'altres excel·lents assistents com Figo (283), Beckham (272), Giggs (271) o Neymar (257). 

I ara, què li queda per fer a Messi?

Messi encara podria acabar d’arrodonir la seva trajectòria apropiant-se d’alguns rècords més. Un dels més assequibles és el de futbolista amb més títols col·lectius de la història. Només el supera Dani Alves, que n’ha aconseguit un més (43). El brasiler té força complicat sumar algun trofeu més al seu extens palmarès, ja que, amb 39 anys, el Mundial de Qatar sembla el seu últim torneig amb el Brasil. D'altra banda, el Pumas mexicà, amb qui té contracte fins al juny, té força complicat endur-se cap dels títols en joc. Messi, en canvi, té pràcticament assegurat aixecar algun trofeu més d'aquí a final de temporada: el PSG lidera la Ligue 1 i segueix viu a la Champions i a la Copa de França.

L’argentí també podria igualar o batre els registres dels dos màxims golejadors de la història segons la Federació Internacional d’Història i Estadístiques de Futbol (IFFHS). Messi és a 12 gols d’igualar l’austríac Josef Bican (805) i a 26 de Cristiano Ronaldo (819), que té dos anys més que l’exblaugrana. Més complicat ho té, això sí, si vol ser el futbolista amb més hat-tricks de la història: n’acumula 56, quatre menys que Cristiano Ronaldo (60) i 36 menys que Pelé (92).

L'especialitat a pilota aturada

Una mica més a prop té el registre del màxim golejador de faltes de la història, Juninho Pernambucano (77). Messi n’acumula 60, dues més que Cristiano Ronaldo (58) i dues menys que Maradona (62). Ronaldinho i Beckham, per la seva banda, en van firmar 66 cadascun. Sigui o no el millor, Messi ocupa una posició més que destacada en la gran majoria de facetes, circumstància que el converteix en el futbolista més complet de tots els temps.

stats