Anticorrupció

Els Mossos escorcollen la seu de la Federació Catalana de Futbol per presumptes irregularitats en les últimes eleccions

La investigació la tutela el jutjat d'instrucció 2 de Sabadell i respon a una denúncia presentada fa un any

3 min
Mossos d'Esquadra entrant a la seu de la Federació Catalana de Futbol

BarcelonaEls agents d'anticorrupció dels Mossos d'Esquadra han escorcollat aquest dimarts al matí la seu de la Federació Catalana de Futbol (FCF), al carrer de Sicília de Barcelona, per presumptes irregularitats en les darreres eleccions a la presidència de l'ens. L'escorcoll ha començat a les 9 h i, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la investigació és tutelada pel jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell per diversos delictes, com ara falsedat en document públic, falsedat en document privat i administració deslleial. La causa està sota secret de sumari.

Tot plegat es remunta a una denúncia presentada fa un any, poc després que l'actual president, Joan Soteras, fos reelegit en una repetició electoral que es va celebrar el 13 de febrer del 2023. Aquestes van ser les segones eleccions impugnades. Les primeres es van celebrar el 22 de maig del 2022 i es van haver de repetir per presumptes irregularitats, que va denunciar Àlex Talavera, candidat que va quedar en segona posició en aquells comicis, i Juanjo Isern, tercer.

Les segones eleccions, les del 13 de febrer, han continuat el mateix camí i han acabat sota el focus judicial. Entre els investigats hi ha l'actual president, Joan Soteras, i altres càrrecs de la federació. A la seu, els Mossos estan recopilant informació i busquen possibles actes falsificades.

Les actes notarials i el vot delegat

Els treballadors de la FCF no han pogut acudir al lloc de treball mentre s'escorcollaven les oficines. Però a alguns se'ls ha requerit que es quedessin a prop o els han fet accedir al recinte per completar-lo. La disputa és sobre el procés electoral i, en concret, els vots delegats que feien els clubs. Els comicis es van celebrar en dilluns, un dia feiner en què moltes entitats no van poder acudir presencialment a la votació.

En total, 171 clubs van optar per votar de manera delegada. El que s'investiga és la veracitat d'aquestes actes notarials per acreditar la validesa dels vots. Per participar en les eleccions, els clubs han de regularitzar les actes, on consten els representants de cada entitat i, també, a qui es delega el vot. Els Mossos investiguen l'autenticitat d'aquestes actes perquè, segons ha pogut saber l'ARA, van ser representants de la FCF qui, en nom dels clubs, en van regularitzar algunes -i, en conseqüència, a qui es delegava el vot- davant un notari a Sabadell, la ciutat natal de Soteras.

De la mateixa manera que s'investiga la veracitat d'aquestes actes, les fonts consultades expliquen que també està sota sospita el notari que les va validar. A banda d'escorcollar la seu de la FCF, els Mossos han requerit informació als organitzadors de les eleccions per saber si disposen al seu domicili de qualsevol mena de documentació vinculada als comicis. Les actes notarials no són d'abast públic i les custodia la mateixa FCF, que ha rebutjat atendre la trucada de l'ARA.

Joan Soteras, president de la Federació Catalana de Futbol.

Juanjo Isern es desmarca de la denúncia que ha provocat els escorcolls

Juanjo Isern, un dels candidats que va perdre les eleccions, ha negat a aquest diari ser el denunciant del cas i apel·la al secret de sumari. De totes maneres, dos mesos després de la repetició de les eleccions el febrer del 2023, ell mateix va alçar la veu contra els comicis i s'encarregava d'assenyalar a l'ARA algunes irregularitats. Per exemple, que hi havia una dotzena de clubs que van votar, però no tenien les condicions estatutàries per fer-ho. O que Soteras, quan va ser obligat a repetir els comicis, va incomplir la normativa, perquè no va nomenar cap comissió gestora.

Isern es desmarca de l'escorcoll dels Mossos a la seu de la FCF i exposa que la seva denúncia va ser per reclamar la inelegibilitat de Soteras, en considerar que havia estat vint dies com a candidat i president de la FCF, en comptes de convocar una junta gestora. Segons Isern, aquesta denúncia està en curs al TSJC i sota secret de sumari. S'hauria de resoldre aviat, els pròxims mesos.

Consultat per aquest diari, també s'ha desmarcat de la denúncia Àlex Talavera, que va quedar segon als comicis del maig del 2022, però que no es va presentar a la repetició electoral del febrer del 2023 després que alguns membres de la seva candidatura se n'anessin a la d'Isern.

Fonts de la FCF asseguren que desconeixen qui ha posat la denúncia, malgrat que sospiten que hagi pogut ser Isern "per desestabilitzar" l'actual presidència de Soteras, que va ser validada el 16 de juny. Llavors, el Tribunal Català de l’Esport (TCE) va desestimar tots els recursos interposats i que quedaven pendents de les eleccions a la FCF del 13 de febrer i va confirmar Soteras com a guanyador dels comicis. Però ara se'n tornen a investigar possibles irregularitats vinculades amb les actes notarials i el notari signant.

stats