Tenis
Esports 21/02/2021

Naomi Osaka s'imposa a Austràlia i es pregunta quin és el seu sostre

La japonesa guanya el torneig del Grand Slam demostrant una gran superioritat sobre Brady (6-4 i 6-3)

3 min
Naomi Osaka, campiona de l'Obert d'Austràlia

BarcelonaAmb 23 anys, Naomi Osaka porta una enorme càrrega a les espatlles. La japonesa sembla destinada a ser la jugadora que domini el circuit professional femení les properes temporades. I de vegades li costa. "Tothom espera que guanyis, però alguns cops no deixo de pensar que puc perdre", reconeix aquesta dona que ha crescut passant moltes hores sola, entre viatges i entrenaments. Les darreres temporades, però, ha deixat de ser una promesa per començar a imposar el seu joc, on treu "tota la ràbia" que admet que té. "M'ha costat arribar fins aquí, el circuit és exigent", explica.

De moment, Osaka ja ha guanyat quatre torneigs del Grand Slam en les darreres tres temporades. En una època sense una dominadora clara del circuit, més enllà d’una Serena Williams que porta dos anys intentant aconseguir el seu 24è títol de Grand Slam, Osaka sembla disposada a marcar una època després de derrotar la nord-americana Jennifer Brady en dos sets a Melbourne. Aquest és el seu segon títol a l’Open d'Austràlia, aconseguit amb certa facilitat contra una rival que s'estrenava a la final d'un torneig gran (6-4 i 6-3). A les semifinals, Osaka tampoc havia donat opcions a Serena Williams (6-3 i 6-4), una jugadora que ha vist com Osaka li segueix amargant els darrers anys d'una carrera llegendària. Sense Osaka, Williams encara seria més eterna. "És el seu moment, està a un nivell molt alt", va dir la nord-americana després de veure com Osaka la treia de la pista unint un joc agressiu amb ben poques errades.

Osaka és una jugadora diferent. Filla d'haitià i japonesa, va patir el racisme tant al Japó, de nena, com als Estats Units, on va marxar a entrenar-se quan era adolescent. De fet, la pandèmia l'ha marcat i ha estat de les més valentes a l'hora d'exigir seguretat per tornar a jugar. “La meva vida ha anat sempre molt de pressa i el coronavirus ha sigut un moment de pausa per reflexionar sobre qui soc i sobre com vull ser recordada”, sol dir Osaka, que al darrer Open dels Estats Units va posicionar-se a favor del moviment Black Lives Matter sortint a jugar amb mascaretes amb els noms de Breonna Taylor, Elijah McClain, Ahmaud Arbery, Trayvon Martin i George Floyd, afroamericans assassinats per la policia. Ara, amb aquest triomf, s'enfila a la segona posició del rànquing. Però en vol més.

Ara, el seu proper repte serà guanyar per primer cop un torneig del Grand Slam sobre una pista que no sigui ràpida. Els quatre que ha guanyat han estat així. En canvi, sobre la gespa de Wimbledon i la terra batuda de Roland Garros, encara no se'n surt. "M'agraden els reptes", ja ha avisat.

Medvédev busca destronar el rei Djokovic

Daniïl Medvédev, número quatre del món, ha donat un cop a la taula i s’ha postulat com l’hereu del tron que a Melbourne ocupa Novak Djokovic. Per la seva banda, en la final d’aquest matí (9.30 h, Eurosport) el serbi espera trencar, per fi, la ratxa de 20 victòries seguides de Medvédev. “És l’home a batre en aquests moments després d’haver acumulat un 10-0 contra rivals del top 10. L’última vegada que vam jugar un contra l’altre, a les finals de l’ATP a Londres, em va vèncer còmodament”, va confessar Djokovic. El primer Grand Slam de la temporada es resoldrà amb una final èpica que comptarà amb la tornada del públic després de la fi del confinament dijous. Djokovic, el rei a Melbourne Park amb vuit títols, tindrà l’oportunitat de reduir la distància amb els 20 Grand Slams de Rafael Nadal i Roger Federer, en el cas que aixequi el seu 18è títol

stats