Esports 11/01/2022

Noelia Romero descriu el Barçagate com un esquema de corrupció

Davant la jutge, l'ex 'compliance' del Barça ha explicat la seva percepció de la trama quan era a l'entitat

2 min
Noelia Romero a la sortida del judici atenent els mitjans de comunicació.

Ciutat de la JustíciaDe moment s'han acabat les declaracions de testimonis pel cas del Barçagate. L'última de comparèixer ha sigut Noelia Romero, ex compliance officer, que va ser acomiadada com a represàlia per haver investigat el cas. Segons fonts judicials a les quals ha tingut accés l'ARA, Romero ha descrit quin era el format que imperava en l'entitat en la contractació de Nicetream. L'ex compliance va començar una investigació sobre el cas després que la cadena Ser fes publica la trama i, havent mantingut diverses converses informals amb unes 15 persones, va veure que es tractava "d'un esquema típic de corrupció". Romero ha deixat clar que la valoració final de si és delicte o no és de la jutge i que ella només descriu d'aquesta manera la realitat que va viure.

Durant les prop de tres hores que ha estat responent les preguntes de totes les parts, Romero ha explicat que diferents praxis dutes a terme en la contractació de l'empresa I3 Ventures eren irregulars. Per exemple, el fraccionament de les factures properes al límit dels 200.000 euros, les concatenacions dels contractes, els assumptes genèrics de les factures o la refacturació –aprovar els contractes en un departament i facturar-los en un altre– són alguns dels motius que ha apuntat, segons fonts judicials.

Declara que va rebre pressions

Un dels arguments que ha recalcat la testimoni és que els contractes van evitar els procediments habituals, ja que l'empresa Nicestream no va passar pel control d'homologació prèvia que requereix l'entitat abans de formalitzar una relació contractual. Un dels departaments que ha esmentat com a exemple d'aquesta situació ha sigut el jurídic. La contractació efectuada per aquest departament de l'entitat blaugrana, dirigit en el seu moment per Roman Gómez Ponti, no passava mai pels processos de licitació, ha admès la testimoni segons fonts judicials. Segons la testimoni, ell era l'interlocutor de les factures amb I3 Ventures, una tasca fora de les seves funcions habituals. Fonts judicials han confirmat a l'ARA que Romero ha afegit que Oscar Grau, ex CEO del club durant el mandat de Josep Maria Bartomeu, també tenia relacions atípiques amb I3 Ventures perquè era l'encarregat d'enviar els contractes.

Romero també ha volgut incidir en la pressió que va sentir quan va investigar el cas mentre era compliance de l'entitat. La major part d'aquesta pressió va venir, assegura, de Marta Plana, exdirectiva blaugrana. Segons fonts judicials, la testimoni ha afirmat que Plana va ser qui va obrir una investigació amb l'empresa auditora de KMPG per propiciar el seu acomiadament, que es va acabar declarant improcedent més tard en la resolució del seu judici amb l'entitat blaugrana.

stats