RCD Espanyol

RDT i l’Espanyol preveuen "un mercat llarg" en què no es descarta res

El madrileny, que no vol perdre protagonisme, és conscient de la posició de força del club

4 min
L'Atlètic de Madrid intentarà endur-se aquest estiu un RDT que li va marcar dos gols el curs passat

BarcelonaBlindat amb un contracte fins al 2026 i una clàusula només apta per a carteres plenes (75 milions d’euros), l’Espanyol assumeix que parteix des d’una posició de força pel que fa a les negociacions que es puguin mantenir aquest estiu per a una hipotètica venda de Raúl de Tomás. Als despatxos nobles del club són conscients del potencial esportiu del davanter, però no es descarta un traspàs, sempre que arribi una oferta a l'altura que permeti refer la plantilla amb noms importants.

Segons ha pogut saber l’ARA, tant el jugador com l’Espanyol assumeixen que caldrà tenir paciència i esperar a veure com es desenvolupa un mercat encara condicionat pel covid per acabar veient on se situa el punta. Persones pròximes al davanter asseguren a l’ARA que ara mateix no es descarta cap escenari: ni la sortida ni la continuïtat. “Tothom sap què ha fet el Raúl a l’Espanyol i que no hi ha jugadors d’aquest perfil al món, però cal tenir molta tranquil·litat i no tornar-nos bojos”, admeten des del seu entorn. “En aquest tipus d’operacions cal posar molta gent d’acord, caldrà tenir paciència perquè anirà per llarg”, afegeixen. 

De moment, ni els agents ni el club han iniciat cap negociació pel davanter, que no ha amagat mai que és feliç a Barcelona i a l’Espanyol, circumstàncies que confirmen tant des del seu entorn com també des de dins del vestidor blanc-i-blau, on veurien amb bons ulls que segueixi una temporada més. “Està implicat des del primer dia que va arribar. Tant de bo el club pugui mantenir els jugadors més importants per créixer”, va assegurar fa uns dies Sergi Darder en una entrevista a l’ARA. “Si no estigués bé aquí, no marcaria gols”, completen des del seu entorn. 

RDT s'ha referit al seu futur des de la concentració amb la selecció espanyola. En declaracions a TV3, el punta ha elogiat Diego Martínez –"Tenim un gran entrenador", ha dit– i ha admès que veu "molt difícil" que cap club pagui 70 milions per ell. "El club parlarà amb qui vingui, i si no ve ningú jo tinc contracte amb l'Espanyol i ho acceptaré igualment". També ha parlat a RAC1, on ha confessat que "poden passar moltes coses". "Potser a l'Espanyol li interessa que marxi si arriben a unes xifres concretes, potser m'interessa a mi, o no. És un joc de tres que quedarà en el que sigui millor per als tres", ha dit.

El futur del punta, com ell mateix admet, dependrà en bona part de l'evolució d’un mercat de fitxatges en el qual intervindran diversos factors. D’entrada, la postura negociadora de l’Espanyol, que malgrat que porta més de mig any remetent-se a la clàusula del jugador (75 milions d’euros), és força probable que acceptés negociar per una xifra més baixa. Cal tenir present que, per Haaland, de 21 anys, s’acaben de pagar uns 75 milions d’euros al Borussia Dortmund. En un mercat encara molt condicionat pel covid, és poc probable que aquest estiu es donin grans traspassos, si més no a la Lliga, on tots els clubs necessiten vendre per poder fitxar. L’agència de representació que porta els temes de RDT, Stellar Group, té previst reunir-se en els dies vinents amb l’Espanyol per concretar a partir de quina xifra el club estaria disposat a escoltar ofertes pel davanter, que prioritza el projecte esportiu que li ofereixi el club que el vulgui.

Malgrat que el club assegura que no té la necessitat econòmica de vendre el madrileny, el cert és que Chen Yansheng no veuria amb mals ulls generar beneficis amb ell. Cal recordar, això sí, que l’Espanyol no podrà quedar-se amb tot el que ingressi per RDT, ja que al Benfica li correspondria el 20% de la plusvàlua que es generi amb el seu traspàs. És a dir, que si per exemple l’Espanyol decidís acceptar una oferta de 50 milions d’euros, al Benfica n’hi correspondrien 5,5, l’equivalent al 20% dels 27,5 milions que l’Espanyol ingressaria de més respecte als 22,5 (variables inclosos) que va acordar pagar al conjunt portuguès el gener del 2020. 

Pendent del Mundial de Qatar

Amb la resta de l’equip ja de vacances, el punta madrileny encara tindrà uns dies per demostrar al mercat que val la pena fer un esforç per ell. Després de tancar la millor temporada de la seva carrera a Primera Divisió, amb 17 gols, RDT vol arrodonir una temporada excel·lent en l'àmbit individual sent protagonista amb la selecció espanyola, amb qui està citat per disputar quatre partits de la Lliga de les Nacions entre aquest dijous, 2 de juny, i el dia 12. Quatre duels clau per al davanter, que somia amb disputar el Mundial de Qatar al mes de novembre. 

Aquesta cita, marcada en vermell al calendari de RDT, condiciona el futur del punta, que no vol perdre protagonisme. “Hi ha molts factors a tenir en compte, cal veure en quin equip pot encaixar. L’Espanyol té els seus drets econòmics, intentarem que totes les parts surtin felices i satisfetes de cara a la temporada que ve”, apunten des de l’entorn del futbolista. 

La llista de clubs que podrien assumir les exigències econòmiques de l’Espanyol (difícilment per sota dels 40 o els 50 milions d’euros), és força reduïda. A Espanya, es limita a tres opcions: el Reial Madrid (opció gairebé descartada pel fet que no seria titular al club blanc, que pensa en altres reforços), l’Atlètic de Madrid i el Sevilla.

Aquests dos clubs busquen un davanter de garanties, i RDT encaixa a la perfecció en el seu perfil. El gran obstacle, però, seria econòmic. Els de Simeone hauran de buscar un substitut per a Suárez, però només podrien intentar el seu fitxatge si l’Espanyol flexibilitza la seva postura. El punta també agrada molt a Lopetegi, que ja va intentar retenir-lo al Reial Madrid, però sap que el Sevilla, tot i tenir previst fer negoci amb Diego Carlos i Koundé, difícilment podrà arribar a les xifres que demana l’Espanyol. A la Premier League, l’obstacle no seria econòmic, sinó esportiu: després de la mala experiència al Benfica, RDT no vol posar en risc la seva presència al Mundial anant a un club on pugui necessitar un altre dràstic procés d’adaptació i on no li assegurin minuts. 

stats