RCD Espanyol
Esports RCD Espanyol 10/09/2022

RDT, disposat a renunciar al Mundial per marxar ja al Rayo

El punta negocia la sortida imminent a Vallecas, on no podrà jugar fins al gener

5 min
Raúl de Tomás assumeix que ha de tornar a marcar gols amb l'Espanyol per jugar el Mundial

BarcelonaRaúl de Tomás està disposat a renunciar al seu somni, disputar el Mundial de Qatar, a canvi de poder marxar de forma immediata de l'Espanyol. El davanter madrileny ha acabat optant per fer cas al seu entorn més familiar, que l'animava a tornar a casa, Madrid, enlloc dels seus agents, que li aconsellaven que es reconciliés amb l'Espanyol per poder tornar a jugar i optés a anar al Mundial mentre seguien buscant-li un club de destí. El punta ha volgut fer cas a la família i ha forçat que es negociés la seva sortida al Rayo Vallecano. Si s'acaben tancant les negociacions, RDT marxaria ara a Vallecas, tot i que no podrà ser inscrit a la Lliga fins al gener. És a dir, que es passaria els propers mesos entrenant, circumstància que el descartaria per poder disputar el Mundial del novembre.

El davanter, que és a Madrid des de dijous amb permís de l'Espanyol, negocia des d'aquest dijous amb el Rayo Vallecano un traspàs complex que no van poder tancar el darrer dia del mercat estiuenc. Segons diversos mitjans, el Rayo pagaria entre 11 i 12 milions d'euros entre fixes i variables a l'Espanyol. Aquesta quantitat equival a la l'amortització pendent pel madrileny (poc més de 3,2 milions anuals fins al 2026). Si es tanquen les negociacions, l'Espanyol s'estalviaria també la fitxa del punta, la més alta de la plantilla (uns 5 milions anuals). El club blanc-i-blau, per tant, alliberarà uns 8,2 milions d'euros del marge salarial permès per la Lliga. Al no generar plusvàlua, l'Espanyol no haurà de pagar res al Benfica, que hauria ingressat el 20% dels beneficis que generessin una futura venda pel punta. RDT va aterrar a l'Espanyol al gener del 2020 a canvi de 22,5 milions d'euros.

Ara, sempre i quan es tanquin les negociacions amb el Rayo, marxaria per la porta del darrere d'un club que li va donar un aparador que va fer possible que, fins aquest estiu, fos un seriós candidat a disputar el Mundial. “Luis Enrique compta amb ell, així que ara depèn del Raúl: si juga i marca tindrà opcions”, asseguraven aquesta setmana a l'ARA fonts de l'entorn del jugador. La renúncia a tenir minuts (no juga cap partit des del juny i no ho tornaria a fer fins al gener), implica acomiadar-se de la cita mundialista. RDT ja sabia que no entraria a la llista que Luis Enrique donarà el 16 de setembre per disputar dos partits de la Lliga de les Nacions, però ara ha prioritzat marxar de l'Espanyol a poder jugar al Rayo. Amb aquesta operació, l'entitat blanc-i-blava guanyarà marge salarial per poder incorporar més reforços a l'hivern.

Apartat del grup per voluntat pròpia

Poques hores abans de reactivar l'opció del Rayo, des de l'entorn del jugador encara veien factible que pogués tornar a jugar i a marcar amb l'Espanyol. “En principi tornarà a jugar amb l’Espanyol, és la seva obligació. No és un escenari fàcil, però no li queda altre remei que posar-se a disposició del club: tornarà al 100%, amb la mentalitat de guanyar i fer gols”, admetia a l'ARA una persona molt propera a ell aquesta mateixa setmana. 

RDT, però, ha decidit fer cas omís a aquestes recomanacions per poder tornar a viure a Madrid amb la seva família. Tornarà a coincidir amb el seu germà Rubén, que juga al filial del Rayo. El jugador va comunicar a principis d'estiu a l'Espanyol que considerava que havia complert els objectius marcats i que donava per tancada la seva etapa al club blanc-i-blau. L'Espanyol li va demanar que portés una oferta d'uns 40 milions d'euros, però l'única oferta formal que va rebre el club va ser del Rayo, a la baixa, l'últim dia de mercat.

Ara, el club blanc-i-blau podria flexibilitzar la seva postura al considerar que el jugador és un problema dins del vestidor. Ni el cos tècnic ni la resta de la plantilla entenen l'actitud del davanter, que des del primer dia de la pretemporada s'ha negat a formar part del grup. Al·legant uns problemes físics a l'adductor, RDT va refusar els nombrosos oferiments del cos tècnic a participar en els exercicis amb la resta de grup. D'aquí que Diego Martínez hagi reiterat un i altre cop que el del madrileny és un cas que gestiona el club i no ell. El tècnic, de fet, havia reconegut que no va arribar a mantenir cap conversa futbolística amb el davanter.

El Sevilla volia una cessió 

El jugador ha rebut els últims dies trucades de clubs de diversos països on encara es manté obert el mercat de fitxatges, unes opcions que l'entorn del jugador veia com a remotes. "És difícil, no tenim molta intenció d'anar a segons quins destins", reconeixien des de l'entorn del jugador a l'ARA. Entre els mercats que el van sondejar, segons 'RAC1', hi hauria el futbol àrab, on hi ha països com els Emirats Àrabs Units on el mercat de fitxatges estarà obert fins al 4 d'octubre. Una opció remota que no agradava al jugador, que volia marxar al Rayo com fos, però que sí que va estudiar l'agència que el porta, Stellar Group, amb qui acaba contracte al 30 de setembre. Aquesta empresa buscava a la desesperada un acord per poder cobrar una comissió del traspàs.

RDT va estar prop de fitxar pel Rayo l'1 de setembre, però la falta d'acord entre els clubs i el jugador a última hora va frustrar l'acord final. Van ser diversos els clubs que van interessar-se per la situació de RDT al llarg de l’estiu, entre els quals el Borussia Dortmund. Si els interessos no es van convertir en ofertes va ser perquè els potencials compradors ja veien, en les converses prèvies, que no podrien satisfer les pretensions de l’Espanyol i de RDT. 

Les xifres de l’operació eren inassumibles per la majoria de clubs, especialment pels de la Lliga, on no hi va haver capacitat financera fins a l’últim dia del mercat. El club va iniciar l’estiu demanant-ne entre 35 i 40 milions, una xifra que va flexibilitzar en el tram final del mercat. El jugador, per la seva part, volia sortir traspassat i no cedit, un desig que va frustrar l’interès de diversos clubs que no van voler o poder assumir les xifres de l’operació. 

Malgrat les declaracions de Monchi, el director esportiu del pròxim rival de l’Espanyol, en les quals assegurava que “RDT no ha sigut ni una petició de Lopetegui ni una opció”, l’ARA ha pogut confirmar que l’interès del conjunt andalús va ser més que real. “Monchi el volia, però no va poder oferir les condicions que volien l’Espanyol i el Raúl”, asseguren des de l'entorn del jugador. El Sevilla, que dissabte visitarà Cornellà-El Prat immers en una crisi esportiva i institucional, proposava a l’entorn del jugador una cessió pura i dura, igual que va fer la Reial Societat després de vendre Isak al Newcastle. Ni oferien els diners que demanava l’Espanyol ni el traspàs que desitjava RDT.

stats