EL CLÀSSIC
Esports 01/04/2016

Un dia de revenda al Camp Nou

Un grup de revenedors de Madrid, de sis persones, s'instal·la a Barcelona per fer negoci amb el clàssic

Albert Llimós
4 min
Revendes al Camp Nou dijous a la tarda

Barcelona"Tots els que veus aquí són revenedors". Són una quinzena de persones que s'apleguen en poc més de 100 metres a la porta d'accés principal al Camp Nou. No són els únics. Dominen la zona. Es coneixen tots. Els bars del carrer Riera Blanca són el seu centre d'operacions. A la cerveseria La Terrassa n'hi ha un que observa minuciosament un carnet d'abonat que li allarga un altre home. A la pizzeria Luz del Campano tres revenedors de fora fan negoci amb un de Barcelona. A l'altre costat de vorera, al bar El Rellotge, n'hi ha uns quants d'asseguts a la terrassa. Van i vénen d'aquests locals a la rodalia de l'estadi.

La frase és d'un revenedor vingut de fora. Gallec de naixement, resident a Madrid des de fa anys. Treballa per a una banda amb centre operatiu a la capital, però viatgen per tot Espanya per fer diners amb la compravenda d'entrades. Són cinc homes i una dona, que allargaran la seva estança a Barcelona fins dimarts per fer negoci també amb el partit de l'Atlètic de Madrid de Champions. Res a veure amb els preus del clàssic.

"Et pots guanyar la vida amb això?". "Esclar, vinc sempre. Treballem també al Calderón i el Bernabéu", respon el noi mentre insisteix amb la venda. Demana 800 euros per dos seients a la zona de gol sud. "El 'jefe' m'ha dit que no puc baixar de 700", respon quan veu els dubtes del comprador. Només té aquestes dues localitats. Però n'anirà tenint a mesura que els seus companys n'aconsegueixen més "a través d'internet". Ofereix totes les facilitats possibles, com ara acompanyar el client al banc per treure diners. No hi haurà problemes amb la seguretat del club. No són entrades, són dos abonaments, i té una fotocòpia dels dos carnets d'identitat que permetran accedir al Camp Nou al comprador. Mentre el client dubta, arriba un company. "Vénen una altra vegada", avisa mentre allarga un fulletó amb un número de telèfon. La furgoneta de la Guàrdia Urbana para uns metres més enllà, a mode dissuasori.

El paper dels revendes

La banda s'ha instal·lat a la planta cinc de l'hotel Madanis. Des d'allà, aprofitant que l'hotel de quatre estrelles té internet gratuït, intenten obtenir més entrades. El Manolo, el més jove del grup, puja i baixa de l'habitació per trobar-se amb els seus companys. Viatge fins a Barcelona, nits d'hotel a 96 euros la nit, àpats als restaurants de la zona... la revenda funciona.

Malgrat que alguns són recelosos i actuen amb desconfiança quan algú porta molta estona a la zona, tenen clar que qualsevol persona que deambula pel Camp Nou pot portar aquests 400 euros a la butxaca per veure el Barça-Madrid. Per això tothom qui entra i surt de les instal·lacions de l'estadi és el seu objectiu. "Tiquets?", xiuxiuegen quan passen pel costat.

Els preus oscil·len. Un revenda local demana 500 euros per una localitat de categoria 1. L'ha aconseguit a través d'internet, assegura. Intenta fer la transacció a tres metres d'una parella de motoristes de la Guàrdia Urbana. Els agents han interceptat un cotxe sospitós i no poden fer cas dels venedors que actuen impunement. Només quan un membre de seguretat del Barça –que ha tingut una topada amb dos revenedors–, els ho sol·licita, actuen i demanen la documentació. La policia fa tasques dissuasòries: únicament poden actuar quan enxampen el moment de la transacció econòmica.

Una mica més, demana el grup de Madrid. Tenen cinc entrades que venen per 2.600 euros. Si no les poden col·locar a un grup i han de fer-ho de manera individual, el preu puja fins als 700 euros. Dissabte, el dia del partit, el preu pujarà. Tots actuen a les immediacions del Camp Nou, però també t'aborden a l'interior del recinte, a l'entrada dels banys que hi ha al costat de l'Auditori 1899.

El més complicat és obtenir les entrades. Entre ells mateixos fan negoci. "N'hi ha un que té 15 entrades de gol", anuncia un dels madrilenys a un revenedor de Barcelona amb qui s'han associat. "Truca-li", remata. "Se m'ha acabat el saldo", contesta l'altre.

Un altre sistema per obtenir seients és abordar tothom que surt de les instal·lacions del Camp Nou amb un sobre a la mà. Ho comprovem. A l'acte t'assalten. "Quant en vols? Te'n dono 250 euros". El revenedor insisteix quan percep dubtes al rostre. "Diga'm quant en vols. 600 euros per dues entrades? Et fots una bona mariscada. Diga-m'ho!". Aixeca la veu sense por. És el seu territori. El grup de Madrid ha dinat al Cafè Galiza del carrer Riera Blanca. Parlen del seu negoci sense embuts. Aixequen la veu i responen de mala manera al cambrer quan la paella no està prou calenta. Un dels temes de conversa, el reportatge que aquest diari va fer sobre el negoci de les entrades al Camp Nou. Se senten atacats. És el seu món. El seu negoci. A Barcelona i a totes les ciutats d'Espanya. Avui i sempre. Però no són els únics que fan negoci amb el clàssic. Als voltants del Camp Nou també hi ha socis que intenten guanyar uns diners revenent els seus carnets.

stats