Ronald Koeman esgota el seu crèdit

La delicada situació econòmica i la viabilitat de trobar una alternativa, factors determinants en el futur d’un tècnic que de moment no està sentenciat

4 min
Ronald Koeman

BarcelonaEl Barça torna a estar trencat. Com ja està sent habitual els últims anys, la frustració envaeix l’equip a final de curs. L’empat contra el Llevant és especialment sagnant, no només perquè significa dimitir de la lluita per la Lliga, sinó per com es va produir. Al Ciutat de València es van veure totes les mancances d’un equip en què, malgrat que Ronald Koeman té una gran quota de responsabilitat, també hi ha jugadors que porten temps sortint a la fotografia de totes les desfetes dels últims anys. L’holandès és un dels principals assenyalats, però la manca de lideratge dels jugadors segueix sent alarmant.

Amb aquest escenari, el futur de Koeman segueix sent una incògnita. En menys de 48 hores, el tècnic va passar d’afirmar en la prèvia contra el Llevant que es veia “sent l’entrenador la temporada vinent” a admetre, després de l’empat a València, que entén que es qüestioni la seva continuïtat. Però Koeman defensa que encara té un any de contracte i destaca la feina feta per edificar “un Barça de futur”. La pilota és a la teulada del president Joan Laporta que, tal com va avançar Catalunya Ràdio, té previst reunir-se avui amb l’holandès per parlar directament amb ell sobre la baixada de rendiment de l’equip en els últims partits.

Laporta respecta el rol d’icona blaugrana de Koeman, però des que governa ha preferit no assegurar públicament la seva continuïtat. Per ara, des del club no es plantegen prendre cap decisió dràstica a poc més d’una setmana per al final de la temporada. Hi ha diversos factors determinants que condicionen si s’opta per un canvi de rumb o no a la banqueta, com són la delicada situació econòmica de l’entitat i la viabilitat real de contractar un alternativa que sigui rellevant a la banqueta.

Quan el rumb de l’equip semblava engrescador, el triomf solvent a la final de Copa va esdevenir un bon aval per a Koeman per defensar la seva continuïtat, però la sensació de debilitat que està mostrant l’equip en aquest final de temporada accentua els dubtes sobre si l’holandès és la figura més adequada per seguir comandant el vestidor. De fet, la continuïtat de Koeman és un tema que ha generat debat des del primer moment entre Laporta i el seu equip, ja que seguir una temporada més amb l’holandès significaria endarrerir el fet d’encetar un projecte nou i trencar amb les herències de Josep Maria Bartomeu.

Xavi, renovat per l’Al-Sadd

Xavi és un dels noms que més agradava, però el terrassenc va renovar fins al 2023 amb l’Al-Sadd. En cas que el Barça li fes una oferta en el futur, la desvinculació del club qatarià seria factible. Una altra alternativa possible seria explorar una fórmula similar a la que va dur Pep Guardiola al primer equip i que passaria per acomiadar Koeman i donar les regnes de la banqueta a Garcia Pimienta, el tècnic d’un filial blaugrana que aquest cap de setmana disputa el playoff d’ascens a Segona Divisió.

En tot cas, si Laporta segueix amb el mateix tarannà de la seva primera etapa com a president, la decisió final que es prengui hauria de comptar amb un ampli consens entre els membres de la seva junta, i més tractant-se d’un decisió tan transcendental com és la de definir l’entrenador. Una pràctica que el seu antecessor en el càrrec, Josep Maria Bartomeu, no acostumava a practicar, ja que cada cop s’aferrava més a l’individualisme i al seu petit grup d’escuders.

Una reestructuració a mig camí

Koeman surt assenyalat per optar sovint per plantejaments conservadors i canvis de difícil interpretació. Les desfetes recents són les que estan generant més debat, però hi ha diversos exemples. En el triomf de fa poc contra el Vila-real, l’equip va acabar traient aigua del vaixell tot i jugar contra deu, i amb quatre centrals damunt la gespa. També costa d’entendre com s’ha condemnat a l’ostracisme alguns jugadors que podrien haver sigut útils, com Riqui Puig o Pjanic.

A favor, el tècnic pot treure pit d’haver posat en escena molts joves, una cosa cara de veure els últims anys al Barça. Entre els seus mèrits també hi ha el fet que semblava que, durant un tram de la temporada, aconseguia ressuscitar un equip que havia recollit de la runa del 2-8 de Lisboa i sense poder-lo modificar al seu gust.

Però el desenllaç del curs ha tornat a demostrar que el Barça és un equip molt fràgil. Si abans era als grans duels de la Champions quan els símptomes sortien a la llum, ara l’equip ja mostra totes les seves mancances i és incapaç de superar rivals com el Granada o el Llevant. A banda de la figura de l’entrenador, la reestructuració de la plantilla que va començar el curs passat amb els comiats de jugadors com Suárez, Rakitic i Vidal segueix a mitges. L’elevada massa salarial, amb futbolistes renovats a preu d’or en l’era de Bartomeu amb contractes de llarga durada, és un dels principals esculls per seguir amb una renovació necessària de l’equip.

stats