Al Barça se li acaba la paciència amb les amenaces de la UEFA

El club blaugrana, el Reial Madrid i el Juventus, els únics tres supervivents de la Superlliga

ARA
3 min
El president de la UEFA Aleksander Ceferin

BarcelonaLa UEFA continua fent moviments per posar fi a la Superlliga europea. En un comunicat emès aquest divendres a la tarda, el màxim estament del futbol continental ha anunciat un compromís amb els nou clubs que van abandonar el projecte dies després que es presentés de matinada i amb l'única veu pública favorable del president del Reial Madrid, Florentino Pérez. "Els nou clubs reconeixen i accepten que el projecte de la Superlliga va ser un error i es disculpen amb els aficionats, les federacions estatals, les lligues, la resta de clubs europeus i la UEFA. També reconeixen que el projecte no hauria sigut autoritzat pels estatuts i reglaments de la UEFA", es diu a l'escrit.

La mesura anunciada per l'ens que presideix Aleksander Ceferin aïlla encara més el Reial Madrid, el Barça i el Juventus, els tres únics clubs que es mantenen inscrits a la Superlliga, i recupera la confiança dels nou dissidents de la iniciativa, que es comprometen a retornar a l'ECA ("l'única associació de clubs que reconeix la UEFA") i a posar totes les eines legals per abandonar definitivament el projecte alternatiu. També acorden posar 15 milions entre tots per al futbol base i ser multats amb 100 milions si tornen a organitzar una competició no reconeguda i amb 50 si no compleixen el compromís firmat. La UEFA, en canvi, no explica què donarà als nou clubs a canvi del seu penediment.

Amenaces per a Barça, Madrid i Juventus

En declaracions als canals oficials, Ceferin advoca per "reparar la interrupció" causada per la Superlliga, "deixar enrere aquest capítol i avançar amb esperit positiu". "Els clubs han reconegut les seves errades i han pres decisions per demostrar el seu compromís amb el futbol europeu. No es pot dir el mateix dels clubs que es neguen a abandonar la Superlliga, dels quals la UEFA s'ocuparà posteriorment", diu el mandatari del màxim estament europeu. De fet, en relació amb Madrid, Barça i Juventus, Ceferin apunta que la UEFA s'ha reservat tots els drets per prendre les mesures que consideri oportunes. Una podria ser la seva exclusió de les dues pròximes edicions de la Champions League.

El Barça ha contestat aquest dissabte amb intensitat al desafiament de la UEFA. "És inacceptable. [...] Els tribunals ja s'han pronunciat sobre el projecte de la Superlliga ordenant a la FIFA i la UEFA, amb rotunditat, que s'abstinguin mentre es tramita el procediment judicial, directament o a través de les seves entitats afiliades, de fer qualsevol actuació que pugui penalitzar els clubs fundadors o que vagi contra la Superlliga, i d'aquesta manera reconeixen l'aparença de bon dret d'aquesta iniciativa", diu el primer apartat del comunicat blaugrana.

El club que presideix Joan Laporta insisteix que la Superlliga es va fundar "a fi d'aportar solucions a la situació insostenible que travessa actualment la família del futbol", per emprendre "reformes estructurals destinades a garantir-ne la sostenibilitat" i "amb un esperit constructiu i de col·laboració" amb la FIFA i la UEFA. També recalca que l'ens europeu rebutja "establir cap canal de comunicació adequat" i lamenta la posició "incoherent i inconsistent" dels nou clubs dissidents de la Superlliga que han firmat un document de compromís per no torna-la a organitzar, "atès que els problemes materials que van portar els 12 clubs a anunciar la Superlliga fa unes setmanes no han desaparegut".

"En conclusió, reiterem davant la FIFA, la UEFA i tots els actors del futbol, com ja hem fet en diverses ocasions des de l'anunci de la Superlliga, el nostre compromís i ferma voluntat de debatre, des del degut respecte, sense pressions del tot intolerables i amb respecte a l'estat de dret, les solucions més apropiades per a la sostenibilitat de tota la família del futbol", finalitza l'escrit del Barça.

stats