Estil

Qui és l'home que vesteix Zendaya, l'estrella del moment?

L'actriu de 'Dune' i 'Rivales' s'ha convertit en una icona gràcies a la feina del seu estilista, que s'encarrega dels seus 'looks' des que ella tenia 14 anys

5 min
Zendaya durant la gira promocional de 'Rivales'

BarcelonaZendaya apareix en escena i tots els ulls es giren a mirar-la. Actualment no hi ha ningú a Hollywood que encarni millor el concepte de star system en la seva accepció més clàssica, la que fa referència a les grans estrelles cinematogràfiques que sostenien els estudis i la indústria. Cada aparició de la nord-americana, ja sigui una roda de premsa, una entrevista o la gala del Met, té un estilisme pensat al mil·límetre, una feina quasi d'orfebreria que ha convertit l'actriu en un dels grans referents de moda actual. Qui mou els fils (i els penja-robes) de l'armari de Zendaya és el controvertit Law Roach, estilista i autodefinit "arquitecte de la imatge" que ha consagrat la seva vida professional a treballar en exclusiva per a la protagonista de Dune. Acusat de ser una diva, Roach sap que cada look de Zendaya ha de ser un manifest en ell mateix, des del vestit armadura de Thierry Mugler inspirat en Metropolis fins al vestit negre ple de nusos de Schiaparelli que va portar a la Setmana de la Moda de París.

Nascut a Chicago, va donar les seves primeres passes en el món de la moda obrint una botiga de peces vintage, Deliciously Vintage, a la seva ciutat després d'obtenir el títol de psicologia a la universitat estatal. Aquesta aventura empresarial va ser el trampolí per entrar de ple en l'univers fashion: Kanye West, que era client habitual de la botiga, el va fitxar perquè el vestís durant una de les seves gires i això va fer que el sector quedés fascinat per ell. A diferència de molts altres estilistes, que comencen com assistents, Roach es va construir la seva pròpia cartera de clients tot sol. El seu dossier històric inclou celebrities com Anne Hathaway, Anya Taylor-Joy, Ariana Grande, Bella Hadid, Hunter Schafer i sobretot Céline Dion, a qui va fer renéixer estilísticament l'any 2016.

Zendaya, de Balmain

Un estilista retirat

Després d'anys vestint les personalitats més importants de Hollywood, el març del 2023 va sorprendre tothom anunciant que es retirava. Només ha fet una excepció en aquesta suposada jubilació anticipada: Zendaya, amb la qual treballa d'ençà que ella tenia 14 anys i era una de les cares populars de Disney Channel. "Soc la persona retirada menys retirada. Però tot el que faig ara ho faig en els meus termes. He estat dient no a moltes persones infelices. Excepte a Zendaya. A ella no li puc dir que no", assegura l'estilista en una entrevista recent al New York Times. "Com puc plegar i deixar algú quan soc l'únic estilista que ha tingut en tota la seva vida? Ella és, literalment, l'únic client amb qui dic: «És la meva família» –remarca–. I sé el que significo per a ella perquè sempre m'ho diu. Així que estic intentant esbrinar com canviar la meva posició".

Law Roach i Zendaya

En la decisió d'abandonar la primera línia de la moda, almenys teòricament, va jugar un paper decisiu la mort del seu nebot de tres anys, que va caure d'una finestra el dia abans d'Acció de Gràcies. "Realment no vaig tenir temps per fer el dol perquè treballava, treballava i treballava", recorda Roach. La desgràcia familiar no és l'únic motiu que l'ha portat a fer un pas enrere: l'estilista ha assenyalat el seu cansament de les inèrcies del sector i els comportaments racistes i classista dins de la indústria. "Crec que la indústria de la moda té un racisme subjacent, que simplement s'accepta. Ningú ha d'assenyalar què ets, perquè ho notes tan bon punt entres a l'habitació", va explicar en una ocasió. L'estilista reconeix que s'ha construït una cuirassa que ha fet que es parli d'ell com una persona inaccessible i desagradable. Zendaya, però, veu més enllà d'aquesta màscara i junts s'han convertit en una màquina de fer estilismes virals.

Ànimes bessones 'fashion'

"Ens diem «ànimes bessones de moda». També ens referim a la nostra relació com a «grans idees, petits detalls». Jo li dic: «Hauries de portar 14 vestits i t'hauries de canviar, i t'hauries de posar una perruca i treure-te-la perquè et caiguin els cabells!» I ella em respon: «No, no, no, no. Farem dos vestits sense canviar de pentinat»", explica Roach sobre el sistema de treball que apliquen.

Un dels millors exemples del manifest estilístic de la parella –l'estilista assegura que ell fa el guió i l'actriu el reescriu– és la col·lecció de looks que van preparar per a la gira de presentació de l'última pel·lícula de Zendaya, Rivales. Per estar en sintonia amb la cinta ambientada en el món del tenis, tots els dissenys que va portar l'actriu feien referència a elements vinculats a aquest esport: des de petites raquetes bordades en un vestit de nit de color blanc fins a vestits jaquetes del color verd característic del tenis herba. No és la primera vegada que segueixen aquesta estratègia. Amb la promoció de la segona part de Dune també van mimetitzar el vestuari de Zendaya amb la paleta de colors de la pel·lícula i altres elements. A part de l'espectacular vestit de robot, Zendaya va sorprendre amb apostes com un dues peces de Louis Vuitton en tons daurats i amb una textura que pot recordar l'arena del desert, entre altres.

Zendaya amb un conjunt de Loewe i unes sabates de taló decorades amb una pilota de tenis
Zendaya amb un 'look' de Louis Vuitton de 2013, quan la firma estava comandada per Marc Jacobs
Zendaya durant la presentació de 'Dune 2'
Detall d'un dels vestits que Zendaya va portar a la presentació de 'Rivales'

Moltes de les peces que llueix Zendaya provenen dels arxius històrics de grans cases de moda, ja que Roach és un ferm defensor de l'ús de roba de segona mà per davant de peces fetes expressament per a les celebrities. Ell, que precisament va començar amb la moda vintage, ho considera una política a seguir si s'aposta per la sostenibilitat. "La roba bonica hauria de viure la vida més llarga possible i tantes vides com sigui possible. No haurien de romandre adormides en un armari", defensa l'estilista. Els dissenys vintage que utilitza no els demana en préstec sinó que els compra i així, si és necessari, s'hi poden fer petites alteracions.

Més enllà de la roba, què fa que Zendaya enlluerni amb els estilismes que tria amb Roach? Ell té clar que hi ha un factor que va més enllà de les peces que llueix: "Has de voler jugar i has de voler arriscar-te. A les meves clientes no els importa el que la gent digui d'elles. Totes les meves dones tenen l'element «que us bombin» a dins".

Els altres estilistes de les estrelles
  • Karla Welch

    La canadenca instal·lada a Los Angeles treballa per a Justin Bieber, Olivia Wilde, Greta Gerwig, Karlie Kloss i Matt Damon, entre molts altres.

  • Samantha McMillen

    La cartera de clients d'aquesta estilista inclou noms com les germanes Elle i Dakota Fanning, Ryan Gosling, Brie Larson i Kirsten Dunst.

  • Molly Dickson

    Nascuda a Dakota del Nord, Dickson és la responsable del vestuari d'una altra de les grans estrelles del moment, Sydney Sweeney. També vesteix Sadie Sink ('Stranger things'

stats