Ara Estiu 24/07/2021

Braç de gitano amb Gerard Solís

El cuiner del restaurant El Racó, a Sant Climent de Llobregat, proposa recuperar una recepta tradicional

2 min
Gerard Solís

El cuiner Gerard Solís, del restaurant El Racó, de Sant Climent de Llobregat, explica com preparar un plat que recomana fer amb calma per deixar-lo refredar a la nevera. “El braç de gitano és ideal per trobar-se'l fet quan es torna de la platja”, explica. De fet, és el que ell recorda que acostumava a fer als estius de la infància.

Braç de gitano de Gerard Solís.

Ingredients per a 4 persones

  • Patates
  • Ous
  • Embotit (pernil dolç i salat)
  • Tonyina
  • Olives
  • Escalivada (opcional)

Per fer la maionesa (bo i feta al moment)

  • Ou
  • Oli d’oliva
  • Sal
  • Suc de llimona

Elaboració

  1. Bulliu les patates. Refredeu-les, i tot seguit traieu-ne la pell. Aixafeu les patates amb l’ajut d’una forquilla. Ha de quedar com un puré pla.
  2. Tot seguit, bulliu els ous, i quan estiguin fets, trenqueu-ne les closques. Reserveu-los. 
  3. Talleu l’embotit i la tonyina, i poseu-ho per sobre de la capa del puré de patates. Ara podreu embolicar-lo de manera que quedi com un braç, allargat.
  4. Ratlleu-hi per sobre els ous bullits.
  5. Poseu-hi olives per sobre. Amb les olives podeu fer un guarniment amb formes geomètriques, si les partiu per la meitat. 
  6. I si teniu escalivada feta d’un altre àpat, també la podeu aprofitar per posar-hi tires per sobre. 
  7. Per acabar, munteu la maionesa al moment, tot col·locant al got de la batedora l’ou, l’oli d’oliva, el suc de llimona i un pensament de sal. Munteu-ho tot plegat amb la batedora elèctrica, i quan la maionesa sigui espessa, ja la podreu donar per acabada.
  8. Decoreu el braç de gitano amb la maionesa al vostre gust.

El consell

A l’estiu, la maionesa s’ha de fer just en el moment de menjar-la, i és preferible fer-ne en poca quantitat. Si en sobrés, deseu-la a la nevera durant un màxim de vint-i-quatre hores. Passat aquest temps, és preferible que no la feu servir més.

Bon profit!

stats