Cabaret Pop
Gent 03/06/2023

Shakira vs. Piqué, un any de la ruptura més viral

Cançons milionàries, atacs gratuïts, Hisenda, una bruixa, debats feministes i de protecció de la infància... són part de tot el que ha passat en els darrers 12 mesos de la parella

5 min
Shakira i Josep Piquè

BarcelonaAixí com Pedro Sánchez ha decidit treure tot el suc a la seva desfeta electoral doblant l'aposta i convocant eleccions, ara fa un any va ser Shakira qui va tenir la mateixa pensada quan va saber que la seva relació amb Gerard Piqué estava acabada. I és que quan el destí és inevitablement fosc només es poden fer dues coses: o resignar-se i esperar que arribi i passi de pressa o aplicar un pla de xoc per capgirar la situació. La segona va ser l'opció de la colombiana, que no va necessitar cap contrarèplica del pare dels seus fills per donar ales a la fascinació popular –i al debat polític!– que es va crear al voltant de cada una de les circumstàncies de la ruptura amb el futbolista, amb el qual havia compartit 12 anys de relació.

“Lamentem confirmar que ens estem separant. Pel benestar dels nostres fills, que són la nostra màxima prioritat, demanem respecte a la privadesa. Gràcies per la comprensió”, van ser les poques paraules que la famosa parella va fer servir per confessar el que dies abans ja havien publicat les periodistes Lorena Vázquez i Laura Fa, que es van atrevir a confirmar el que fins aleshores tothom tractava com a rumors. Aquell comunicat que Shakira i Piqué van enviar a l'agència Efe, que feia semblar que la ruptura era cordial, va quedar mort i enterrat tan aviat com es van començar a analitzar alguns missatges inclosos al tema Te felicito, que ella havia publicat amb Rauw Alejandro abans que esclatés la sonada separació i al qual ningú havia fet gaire cas. "Por completarte me rompí en pedazos / Me lo advirtieron pero no hice caso / Me di cuenta que lo tuyo es falso / Fue la gota que rebasó el vaso", començava la cançó.

Quan els dos famosos van confirmar la ruptura, va començar un debat completament abrandat que va partir per la meitat la societat. Hi havia qui deia que la relació ja estava acabada quan ell havia començat a sortir amb Clara Chía i d'altres deien que Shakira havia enxampat Piqué sent-li infidel. Al mig, no hi havia ningú. El debat social va fer que el tema multipliqués el seu interès i que els paparazzis no deixessin de perseguir-los a tots tres nit i dia per intentar esbrinar què hi havia de cert en cada detall que anava transcendint. De tots els subtemes relacionats amb el matrimoni desfet, un dels que més furor va despertar va ser saber qui era la nova parella de Gerard Piqué. Des d'aleshores, Clara Chía ha estat la dona a l'ull de l'huracà, una jove que, havent pogut treure molt de rendiment a tot aquest enrenou, mai ha monetitzat els maldecaps amb què s'ha trobat tot d'una, amb persones dient-li del mal que havia de morir dia rere dia.

La primera imatge que Piqué va compartir amb Clara Chía

Monetització

De totes les conseqüències que ha tingut la ruptura, una de les més sonades ha estat l'entrada massiva de diners al compte corrent de Shakira, que va recuperar uns nivells de popularitat que feia anys que no acaronava al convertir la seva separació en una controvèrsia global gràcies a donar detalls de com –suposadament– havien transcorregut els fets a través de diverses cançons. El tema més exitós va ser el que va llançar al costat de Bizarrap, que va generar fins i tot un debat feminista al voltant de si era justificable o no que en la lletra del tema la colombiana anomenés la nova parella de Piqué "Casio" i "Twingo", mentre que ella mateixa es considerava "Ferrari" i "Rolex". Piqué aviat va tenir clar quin rellotge preferia, ja que va deixar a casa els que té, tots caríssims, per posar-se un Casio abans d'acudir amb un Twingo a una de les exitoses trobades de la Kings League. La cançó amb el productor argentí ha tingut tant d'èxit que ha aconseguit batre 4 rècords Guiness, un dels quals el que més ràpid ha aconseguit els 100 milions de visualitzacions a YouTube. Forbes va calcular que al gener Shakira ja havia guanyat 20 milions d'euros amb les cançons de despit.

A banda de la cançó amb Bizarrap i la que va cantar amb Rauw Alejandro, Shakira també ha publicat Monotonía (amb Ozuna), TQG (amb Karol G) i Acróstico, una balada on apareixen i canten els seus dos fills, cosa que ha encès de nou els ànims populars. I és que, malauradament, els fills de la parella també han centrat part de la polèmica al llarg dels darrers 12 mesos. D'entrada, mentre els pares negociaven la custòdia dels petits, que finalment han acabat marxant amb ella a Miami, però també poc abans, quan van ser protagonistes de forma encriptada del comiat de Piqué del futbol quan va dir entre llàgrimes: "Estimar, a vegades, és deixar marxar". Tampoc va ser menor la repercussió de l'entrevista de Piqué a El món a RAC 1, on va dir que “les persones tenim una responsabilitat, sobretot els que som pares, d'intentar protegir els nostres fills” i que no tenia ganes de "parlar del tema" perquè "l'únic" que volia "és que els nens estiguin bé”. Piqué també ha fet negoci aquest darrer any però no gràcies a explotar la seva ruptura, sinó amb la Kings League, que molts profans del món del futbol han sabut què era atrets pel personatge i donada la seva popular separació.

Entrevistes 'promocionals'

Amb el pretext de la promoció de la seva nova música, Shakira també ha concedit entrevistes que han estat disseccionades i analitzades amb lupa. A Televisa va fer fortuna amb una menció a Madeleine Albright. "Hi ha un lloc a l'infern reservat per a aquelles dones que no donen suport a les altres", va dir aparentment en referència a Clara Chía, a qui també va intentar canviar el nom anomenant-la "Clara-mente" a la seva cançó amb Bizarrap. "El tracte de la premsa ha estat molt difícil i molt invasiu per als meus fills [...] Es mereixen una vida normal. Em sembla un circ total", es va queixar a Elle mesos abans de convertir-los en protagonistes d'Acróstico. Del seu pas pels mitjans destaca també la visita que va fer ni més ni menys que a Jimmy Fallon acompanyada dels nens. La interpretació de la seva cançó amb Bizarrap al programa de Fallon també va ser molt comentada. No obstant, de tot l'enrenou el més vistós ha estat el que va organitzar ella amb una bruixa encarada a casa de la seva sogra durant mesos des del balcó de casa seva, on fans de tot arreu van peregrinar per donar-li suport. Ella els sortia a saludar com si fos Evita Perón.

La salut del pare d'ella i els seus problemes amb la hisenda espanyola, que l'acusa d'haver defraudat 14 milions d'euros fent veure que vivia en un altre país quan ja era parella de Piqué, també han tingut molt d'impacte en els darrers 12 mesos. L'artista, ja instal·lada a Miami amb els nens perquè el pare ja havia millorat prou per ser-hi traslladat sense perill, ha estat vista surfejant en un vídeo que ha compartit a les xarxes i es rumoreja que ja podria tenir una nova parella, el jugador de bàsquet Jimmy Butler (que amb el seu equip, el Miami Heat, juga aquests dies la final de la NBA contra el Denver Nuggets). També se l'ha relacionat amb Lewis Hamilton i amb Tom Cruise, però segons Emilio Estefan són només amics. Piqué, per la seva banda, segueix fent vida amb Clara Chía a Barcelona, amb la qual cosa demostra que la relació és seriosa. Un any després, sembla que el foc de la ruptura es va apagant, però potser hi haurà un gir de guió aviat... Sense relat no hi ha viralització. I sense viralització no es factura.

Jimmy Butler, el suposat xicot de Shakira
stats