Batalla judicial
Gent Hollywood 28/06/2023

Comença a Londres el judici contra Kevin Spacey per presumptes delictes sexuals

El doble guanyador d'un Oscar, que defensa la seva innocència, s'enfronta a dotze càrrecs, un dels quals pot implicar cadena perpètua

2 min
Kevin Spacey

LondresKevin Spacey ha arribat aquest dimecres al matí al Tribunal de la Corona de Southwark, al sud de Londres, on comença a ser jutjat per una dotzena de delictes sexuals contra quatre homes. L'actor, de 63 anys, guanyador de dos Oscar per la seva interpretació a American beauty i Sospitosos habituals, es va declarar innocent al gener de tots els càrrecs, que inclouen abusos, agressió sexual i un darrer, el més greu, de forçar activitats sexuals sense consentiment amb penetració inclosa, un delicte que li podria comportar la cadena perpètua. Els presumptes delictes s'haurien comès entre els anys 2001 i 2013.

En una vista judicial inicial al jutjat d'instrucció de Westminster, a primers de juny, l'advocat de Spacey, Patrick Gibbs, va dir que el seu client "nega categòricament qualsevol delicte". Gibbs va assegurar que l'actor havia tornat al Regne Unit "per demostrar la seva innocència" i "poder prosseguir amb la seva vida". La jornada d'aquest dimecres és per resoldre qüestions preliminars, com ara la selecció del jurat, i no serà fins dijous o potser la setmana vinent que començarà formalment la vista. Es preveu que la fase oral del procés s'allargui quatre setmanes.

La Fiscalia de la Corona va comunicar el maig del 2022 que l'actor estava acusat de cinc agressions, suposadament ocorregudes entre el març del 2005 i l'abril del 2013, quatre a Londres i una a Gloucestershire. Els delictes implicaven un home que ara té 40 anys i dos més que ara en tenen 30. El novembre passat es van autoritzar set càrrecs més per agressions contra un quart home, que haurien tingut lloc entre el 2001 i el 2004.

Caiguda en desgràcia

Spacey, la gran estrella de la sèrie de Netflix House of cards, fa pràcticament sis anys llargs que ha vist interrompuda la carrera. El 2017 es van saber les primeres acusacions sobre possibles delictes sexuals o conductes sexuals inapropiades. El primer testimoni fa referència a uns fets que van tenir lloc el 1986, d'acord amb el relat fet pel també actor Anthony Rapp. A partir d'aquestes revelacions, posteriorment en van seguir d'altres que apuntaven, sobretot, a la seva conducta mentre va ser director de l'Old Vic Theatre de Londres, càrrec que va ocupar entre 2004 i 2015.

Quan Rapp, que en el moment dels fets tenia 14 anys, va explicar com va ser assaltat per Spacey, aquest va admetre implícitament una actitud gens decorosa en un comunicat publicat a Twitter. Hi deia, entre altres coses: "[...] Si vaig fer el que descriu, li dec una sincera disculpa pel que hauria estat un comportament molt inapropiat de borratxo. [...] Ho vull afrontar amb honestedat i obertament, i això comença per l'examen de la meva pròpia conducta".

Amb tot, l'octubre de l'any passat un tribunal de Nova York va desestimar la demanda civil per agressió sexual presentada per Raap el setembre del 2020, en què demanava una indemnització de 40 milions de dòlars a Spacey. El jurat va concloure que els fets denunciats per Raap no es podien provar.

stats