Monarquia britànica

Abonats a l'hospital: tots els ensurts mèdics de la família reial britànica

Kate Middleton segueix sense fer cap aparició pública des del 25 de desembre

5 min
Tota la cronologia de les malalties de la família reial britànica

BarcelonaLa institució que representa la fermesa i el vigor ha entrat en col·lapse. Des de la mort de la reina Elisabet II, la recerca de l'equilibri institucional està sent, com a mínim, arduosa. Però ha estat en els últims tres mesos que els membres de la família reial britànica estan patint diferents problemes de salut, una situació que ha causat baixes, defuncions, guerres de comunicats institucionals i també faltes de transparència que adoben el terreny per a les especulacions rocambolesques.

25 de desembre: l'últim dia que Kate Middleton apareix en públic

La família reial fent el passeig anual de Nadal a Sandringham
La família reial fa el passeig anual de Nadal a Sandringham

Com és habitual, cada 25 de desembre la família reial fa la passejada popular fins a l'església de Santa Maria Magdalena el dia de Nadal, molt a prop de la residència reial de Sandringham. Aquesta va ser l'última vegada que es va veure la dona del príncep d'Anglaterra. Tres dies més tard, es va fer públic que la dona de Guillem va ser hospitalitzada.

17 de gener: el Palau de Kensington i el de Buckingham anuncien l'hospitalització de Middleton i Carles III, respectivament

Després de vint dies sense notícies de l'hereva de la Corona britànica, la casa reial on viuen Kate i Guillem va emetre un comunicat en què anunciava que "la princesa de Gal·les va ingressar a l'hospital per fer-se una operació abdominal planificada". Però el fet que la intervenció ja estigués prevista amb anterioritat entra en contradicció amb el fet que s'hagin d'ajornar actes institucionals, fet que indica que l'operació no es va saber amb prou antelació per no reprogramar l'agenda reial. La nota de premsa també concreta que la princesa "tornarà als actes públics després de Pasqua", és a dir deu setmanes després de l'operació, una recuperació considerable per a una persona de 42 anys. L'únic detall que ha accedit a compartir el Palau de Kensington és que l'operació no està vinculada amb cap patologia cancerígena.

Una hora després que es publiqués el comunicat del Palau de Kensington, el mateix dia 17 des del Palau de Buckingham es publica una nota de premsa en què s'anuncia que Carles III també se sotmetrà la setmana vinent a una intervenció quirúrgica, en aquest cas per tractar una "afectació benigna de la pròstata". A diferència de Middleton, que va passar deu dies ingressada a The London Clinic, l'escrit especifica que està previst que Carles III, de 75 anys, passi una nit a l'hospital i que tan sols estigui fora de l'agenda pública durant "un breu període de temps".

Per a més inri, l'últim comunicat subratllava el lloable exercici de transparència que suposava exposar els problemes de salut del rei; un fet que, segons diu, pretén generar consciència a la població sobre la importància de les revisions mèdiques. Middleton quedava a l'estacada. Com és previsible, la rellevància que acapara l'actual rei d'Anglaterra va fer que la premsa centrés la mirada en l'estat de salut del fill d'Elisabet II i passés per sobre de la notícia de la princesa.

21 de gener: Sarah Ferguson, duquessa de York, anuncia que pateix càncer de pell

La duquessa de York amb el príncep Andreu aquest dimecres a la commemoració de la mort de Constantí
Andreu de York i Sarah Ferguson

Sarah Ferguson va fer públic, quatre dies després de l'anunci de l'operació de Middleton i el càncer benigne de Carles III, que ella també pateix càncer; en el seu cas, de pell. L'exdona del príncep Andreu ja té experiència en exposar els seus diagnòstics mèdics. El juny passat es va sotmetre a una mastectomia, un procés que va explicar amb naturalitat des del seu pòdcast, per "promoure que les dones es facin controls mèdics".

26 de gener: operen el rei Carles III

Carles III i Camil·la sortint de l'hospital després que el rei rebés l'alta el dia 29
Carles III i Camil·la surten de l'hospital

Nou dies més tard de fer públic el comunicat, Carles III és operat i la seva dona Camil·la el va a veure al centre mèdic i assegura als mitjans que hi estaven fent guàrdia que el rei està "bé". La reina consort va visitar tres vegades el seu marit en 24 hores. El dia 29 el rei Carles rep l'alta, dos dies més tard del previst.

29 de gener: Kate Middleton surt de l'hospital

Sense cap fotografia i amb un breu comunicat, des del Palau de Kensington s'anuncia que la princesa de Gal·les ja ha sortit de l'hospital i que "s'està recuperant adequadament".

5 de gener: Carles III té càncer

Buckingham anuncia que Carles III té càncer i assegura que no és a la pròstata. Per proximitat, s'especula que podria estar localitzat al còlon i que s'hauria detectat fent les diagnosis per la imatge del tumor. La malaltia va ser detectada arran de l'operació en aquesta zona a què es va sotmetre fa deu dies. Des de Buckingham s'anuncia que el monarca haurà de seguir un estricte calendari de sessions –de quimioteràpia o radioteràpia, o una combinació de totes dues– en un hospital de Londres a partir d'aquella mateixa setmana. Una vegada més Buckingham subratlla la transparència amb què s'està duent tot el procés: "Sa Majestat ha optat per compartir el seu diagnòstic per evitar especulacions i amb l'esperança que pugui ajudar la comprensió pública per a tots els afectats pel càncer".

7 de febrer: la visita fugaç del príncep Enric

Mentre el príncep Guillem presideix el seu primer acte oficial des que Kate ha sortit de l'hospital, el seu germà arriba a l'aeroport de Heathrow procedent de Los Angeles, on viu amb la seva dona, Meghan Markle, per veure el seu pare. La visita de pare i fill dura 45 minuts. Després de nou mesos sense veure Carles, Enric torna a agafar un vol de 14 hores per tornar a casa.

23 de febrer: l'exercici de transparència continua per Carles III

Mentre que encara no s'ha publicat cap fotografia ni declaració de Kate Middleton, l'estratègia de normalitat i transparència des del Palau de Buckingham continua. Des de les xarxes socials del palau, es publica un muntatge videogràfic del rei d'Anglaterra llegint una gran quantitat de cartes enviades pels seus conciutadans.

25 de febrer: Thomas Kingston, de 45 anys, mort

Thomas i Gabriella Kingston el dia del seu casament el 2019
Thomas i Gabriella Kingston el dia del seu casament

El cosí de la reina Elisabet II i molt bon amic del príncep Guillem, Thomas Kingston, és trobat mort en una casa de Gloucestershire, a l'oest d'Anglaterra. A hores d'ara s'ha obert una investigació per aclarir la mort del marit de Gabriella Kingston, de tan sols 45 anys. Segons diferents mitjans, Thomas també va tenir una relació amb la germana de Kate Middleton, Pippa Middleton, quan Kate i Guillem van casar-se, l'any 2011.

27 de febrer: Guillem no assisteix a la commemoració de la mort de Constantí

Camil·la a l'entrada del castell de Windsor
La reina Camil·la presidint la commemoració de la mort de Constantí

Aquest dimecres el castell de Windsor era la localització escollida per a la commemoració de la mort de l'últim rei de Grècia, Constantí. El príncep Guillem, com a màxim representant de la Corona britànica, havia de fer d'amfitrió de l'acte, però una hora abans de la cerimònia va comunicar que "per motius personals" no hi assistiria. La família de Thomas Kingston va informar que l'absència de Guillem no es devia a la recent mort del seu amic. Va ser Camil·la qui va agafar el relleu del príncep i va acabar conduint l'acte.

stats