Estrella llatina

Sofía Vergara, els 50 anys d'una de les dones més poderoses del món

Qualificada així per la revista 'Forbes', l'actriu colombiana ha hagut de lluitar contra tota mena d'estereotips al llarg de la seva dilatada carrera televisiva i cinematogràfica

4 min
SOFIA VERGARA, L'ACTRIU MÉS BEN PAGADA DE LA TELEVISIÓ

BarcelonaSofía Vergara ha interpretat durant onze temporades el paper de Gloria Delgado-Prichett a la sèrie Modern family, una ficció que l'ha portat a totes les cases dels Estats Units i també a moltes més de fora del país. En aquesta comèdia no només s'ha consagrat com una de les actrius llatines de referència a Hollywood, sinó també com una de les actrius més ben pagades de la televisió nord-americana, un rècord que no ha sigut puntual. Però amb aquest paper no només s'ha fet milionària, també s'ha guanyat el públic i el reconeixement de la indústria. Per exemple, s'ha emportat en quatre ocasions el premi del Sindicat d'Actors (SAG) al millor repartiment de comèdia a la televisió, ha optat en tres ocasions al premi a la millor actriu de comèdia dels mateixos premis i ha estat nominada com a millor actriu de repartiment en quatre ocasions tant als premis Emmy com als Globus d'Or.

Per a ella, però, arribar fins aquí no ha sigut precisament un camí de roses, tal com ha comentat en diverses entrevistes. Més d'una vegada l'actriu de Barranquilla, que aquest diumenge fa 50 anys, ha recordat els estereotips als quals ha hagut d'enfrontar-se per poder fer-se un forat a la Meca del cinema. “Crec que sempre estaré estereotipada, però no tinc por d'estar-ne. Soc llatina, tinc aquest accent, tinc sort d'haver obtingut aquest paper [a Modern family] i haver demostrat a la gent que puc ser divertida”, deia sobre l'èxit del personatge de la Gloria, al qual va arribar després de molts anys d'audicions en què ningú sabia on ubicar-la precisament pels estereotips als quals la gent llatina s'ha d'enfrontar als EUA.

“Soc rossa natural, però quan vaig començar a actuar, anava a les audicions i no sabien on posar-me perquè era voluptuosa i tenia accent..., amb els cabells rossos. Era ignorància: pensaven que totes les llatines s'assemblen a Salma Hayek”, ha expressat l'artista, que és ciutadana nord-americana des de finals de l'any 2014, després de dues dècades residint i treballant al país. De fet, el seu país d'acollida també li ha fet un nou reconeixement amb l'estrella al Passeig de la Fama de Hollywood que li van donar el 2015. Ella ha sigut la segona colombiana a obtenir-la. La primera va ser Shakira, a la qual li havien donat quatre anys abans.

Tot i el reconeixement nord-americà, Vergara va començar la seva carrera lluny d'allà i lluny de la interpretació. Els seus inicis van ser com a model publicitària i de passarel·la, una feina amb la qual no va destacar fins que la van escollir per presentar el reconegut Festival Internacional de la Cançó de Viña del Mar, a Xile. Poc després, amb la fama que li va donar allò es va traslladar a Miami a provar sort i va signar un contracte d'exclusivitat amb Univisión.

En aquella cadena, Vergara va presentar diversos programes abans de fer la seva primera incursió com a actriu. Va ser a la telenovel·la Acapulco, cuerpo y alma, de la mexicana Televisa. A partir de llavors ja va anar tot rodat i va arribar a presentar els American Comedy Awards per a la cadena Fox. Després d'anys treballant, aquell va ser el seu primer contacte amb el públic angloparlant. A Hollywood, on ja ha aparegut en una vintena de pel·lícules, va debutar amb la pel·lícula Big trouble, el 2002.

Gairebé 20 anys després d'aquell film, el seu pròxim projecte no està relacionat amb l'humor que tanta fama li ha donat. A la propera producció de Netflix, Griselda, una minisèrie produïda pels creadors de Narcos, Vergara es ficarà a la pell de la narcotraficant colombiana Griselda Blanco, coneguda també com la madrina de la cocaína. La ficció relata la història de Blanco, que va estar al capdavant d'un dels càrtels de la droga més importants del món fins que la van matar. "Griselda Blanco va ser un personatge de tàctiques despietades però enginyoses que li van permetre dirigir un imperi de mil milions de dòlars anys abans de molts dels capos més notoris que tant coneixem", va assegurar l'actriu colombiana quan es va anunciar aquesta minisèrie. La ficció, dirigida pel també colombià Andrés Baiz, narra com Blanco va adquirir un enorme poder al món del narcotràfic a la dècada dels 70 i els inicis dels 80 gràcies a ser una pionera en l'estratègia d'exportar droga als Estats Units.

Vergara, que sembla disposada a no deixar passar ni una oportunitat professional per demostrar que té talent de sobres per fer el que vulgui, i no només el que Hollywood esperaria d'una llatina de figura voluptuosa, va fer d'actriu de doblatge l'any passat a la pel·lícula Koati, de la qual també és productora. Més enllà del cinema, també té projectes a la televisió que no són d'actriu. Per exemple, des del 2020 actua com a jurat al programa America's got talent.

El 2014, la revista Forbes la va incloure entre les 100 dones més poderoses del món, una llista de referència global. Poques persones tenen prou poder per accedir-hi. Ella hi va ocupar llavors el lloc número 32. Durant gairebé una dècada va ser una de les actrius més ben pagades dels EUA –és a dir, del món– i va poder rivalitzar amb tota mena de grans dames de Hollywood. Vergara està casada des del 2015 amb Joe Manganiello, un actor molt desitjat pel seu atractiu, que ha mostrat en films com Magic Mike. L'actriu, a més, ha fet tot aquest camí professional amb un fill a càrrec –es diu Manolo– que va tenir als 20 anys amb el colombià José Luis González.

Recentment, l'artista ha confessat que als 28 anys va haver d'enfrontar-se a un càncer de tiroides que li van detectar en una revisió rutinària. "Als 28 anys càncer no era una paraula que esperava sentir. Era només una revisió rutinària, però els metges em van trobar una protuberància a la gola i aquesta paraula va passar a formar part de la meva història. Vaig passar incomptables hores en tractaments de radiació i, eventualment, de cirurgia. Avui puc dir que soc una supervivent de càncer", ha expressat. "Aquesta va ser la meva primera classe d'interpretació després del diagnòstic i del tractament, i veure la cicatriu a la gola em recorda com em vaig sentir beneïda aquell dia, i cada dia des de llavors", ha explicat l'artista, a la qual des que va començar res ha pogut aturar-la.

stats