Ensenyament

Les alumnes de vuit escoles de l’Opus hauran de dur 'shorts' sota un nou model de faldilla

Famílies del centre educatiu Les Alzines de Girona vinculen la preocupació per la indumentària al pas a l'ensenyament mixt

3 min
L'escola La Vall de Bellaterra, en una imatge d'arxiu

GironaL’escola gironina Les Alzines, que des del curs 2022-2023 s’ha obert a l’ensenyament mixt a l'ESO incorporant nens, com altres escoles de la Institució Familiar d'Educació, vinculades a l'Opus Dei, ha decidit que l’uniforme femení, format per la clàssica faldilla escocesa, incorpori uns shorts a sota per tal de fer-lo més decorós. La nova faldilla també té la part superior més ampla perquè les alumnes no se la puguin doblegar i fer-la més curta alçant-la per damunt dels genolls. Les famílies ja han rebut l’avís del nou canvi de vestuari, que alguns pares atribueixen a la barreja de nois i noies a les aules a secundària, on abans segregaven per sexe.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Un comunicat adreçat a les famílies que es pot llegir a la pàgina web de l'escola especifica que el curs 2024-25 s'unificarà l'uniforme a totes les escoles de la institució (vuit a Catalunya). També s'hi fa constar que ja hi ha a disposició de les alumnes la nova faldilla, "que serà faldilla pantaló" –durà els shorts incorporats–, tot i que el seu ús no serà obligatori fins al setembre del 2026. El centre especifica que sempre es donen dos anys de marge en cas de canvi d'uniforme. L'ARA ha intentat obtenir la versió de la Institució Familiar d'Educació des de dimarts, sense cap resultat.

Les Alzines, que tradicionalment només havia format noies a primària i secundària, forma part de la Institució Familiar d'Educació, impulsada per l’Opus Dei. A tres quilòmetres de distància hi ha l'escola Bell-lloc del Pla, que forma part de l'obra corporativa de l'Opus Dei. Situat aquest centre entre els barris humils de Sant Narcís i Can Gibert del Pla, l'anterior curs ja va començar a barrejar noies als grups de nois a ESO i batxillerat per no perdre el concert de la Generalitat. Fa anys que els dos centres comparteixen un parvulari mixt, situat a Les Alzines, al barri adinerat de Palau, a Girona.

Els dos centres escolars gironins van anunciar el febrer del 2022, juntament amb quatre centres catalans més, que deixarien de segregar per sexe el pròxim curs a l'ESO davant l'anunci de la Generalitat de retirar-los el concert. Segons s’ha informat a les famílies, a Les Alzines de moment es podran continuar utilitzant les faldilles escoceses antigues, però es recomana que les nenes es posin uns shorts damunt la roba interior. El nou model d’uniforme ja es pot encarregar als grans magatzems que subministren la roba d’aquestes escoles. Els shorts van cosits a l’interior de la faldilla, que manté el clàssic estampat escocès de colors gris i granat.

Rebel·lió contra els uniformes

La lluita contra les nenes que s’apugen les faldilles no és una novetat a les escoles gironines que incorporen aquesta peça de roba als uniformes. Algunes alumnes es dobleguen les faldilles per la part de dalt, cosa que incomoda alguns pares i professors, que es queixen a les direccions del centre. Per a algunes nenes és una forma de rebel·lió contra la normativa dels uniformes. Aquest nou model de faldilla, que incorpora els shorts, també intenta lluitar contra aquesta pràctica. Des de l’establiment que subministra els uniformes als centres escolars expliquen als pares que el disseny de la vestimenta, amb una franja superior més ampla, farà pràcticament impossible que les alumnes es puguin doblegar la part de dalt de la faldilla per tal d’apujar-se-la més amunt del genoll. El nou model arribarà a finals d’aquest mes i, tot i que encara no és obligatori, molts pares ja han encarregat les faldilles i les faran servir aquest curs.

Ja el 2011 l’escola Les Alzines va adoptar una decisió radical contra les alumnes que no vestien correctament. La direcció va fer tornar a casa gairebé la meitat de les alumnes de primer i segon de batxillerat (en aquest nivell educatiu no han de vestir uniforme) perquè no vestien de manera adequada ni adaptada a la normativa del centre. El problema era que les noies duien roba massa ajustada i escotada. La direcció del centre havia acordat que les noies portessin pantalons o bermudes a l’altura dels genolls i una samarreta que no fos de tirants. El centre va apuntar llavors directament els pares com a responsables, per no supervisar amb cura la indumentària de les seves filles.

stats