La Girona dels germans Roca

La Fortalesa, l'enorme complex que corona la muntanya bressol de la ciutat de Girona

Els germans Roca tenen llogat des del 2022 un antic castell del segle XIX, reconvertit en hotel de luxe, restaurant i un museu de joies que van tancar el 2021

2 min
La Fortalesa té túnels on anys enrere s'hi havien cultivat xampinyons
Dossier La Girona dels germans Roca Desplega
1
"Omplirem de vida la muntanya on va néixer Girona"
2
La Fortalesa, l'enorme complex que corona la muntanya bressol de la ciutat de Girona
3
El poder del matriarcat d'El Celler de Can Roca
4
La cuina d'on han sortit 20 estrelles Michelin
5
La seducció d'una ciutat amb horts i rutes verdes que cusen els barris
5
La recepta perquè el Girona guanyi la Lliga (segons Jordi Roca i Bernardo)
6
Paisatge, records i memòria: 10 receptes gironines dels germans Roca
7
No et perdis l''Ara Comarques Gironines' d'aquest dijous: un suplement especial de la mà dels germans Roca

Sant Julià de Ramis (Gironès)L’espai on es va fer l’entrevista als germans Roca i que van llogar l’estiu de 2022 per un període de deu anys és a la muntanya de Sants Metges, al terme municipal de Sant Julià de Ramis. És on l’equip d’arqueòlegs de la Universitat de Girona, que treballa en la investigació científica del poblat ibèric que hi ha i que en dirigeix les excavacions arqueològiques, defensa la tesi que va ser l’antecedent de la ciutat de Girona, de fundació romana i que van batejar amb el nom de Kerunta.

La Fortalesa és com es va batejar el complex construït al castell de Sant Julià de Ramis

A Sants Metges es concentra la història de la zona. A més del poblat ibèric, hi ha una cova prehistòrica, restes romanes, l’església romànica de Sant Cosme i Sant Damià, que data del segle XI, i una fortalesa militar de finals del segle XIX que mai va arribar a funcionar com a tal i que durant la Guerra de 1936-1939 va ser un polvorí. L’any 1991 el Ministeri de Defensa la va vendre per 50 milions de les antigues a pessetes a la societat Lutecaf dels empresaris gironins Miquel Arpa i Manel Nadal i Oller.

Jordi Roca, estintolat en una barana de La Fortalesa

Un ambiciós complex artístic i gastronòmic

Anys després, el joier barceloní Ramon López va adquirir la fortalesa amb l’objectiu de fer-hi un ambiciós projecte que combinava art, gastronomia i hostaleria. La restauració va costar 14 milions d’euros i es va encarregar als arquitectes Josep Fuses i Joan Maria Viader que van reformar completament l’espai i hi van fer una espectacular cúpula amb un ull de bou zenital que permet l’entrada de llum natural. És l'espai que protagonitza la portada del suplement d'autor de l'ARA Comarques Gironines per celebrar els 10 anys d'aniversari.

Allà es va instal·lar el DOR Museum, on s’exposaven les joies de López –amb disseny d’Elsa Peretti–, un hotel de 5 estrelles amb 15 habitacions, l’estudi del pintor Quim Hereu –que hi va fer el Santuari de l’Estrambotisme– i el restaurant Atempo que regentava el mediàtic xef Jordi Cruz i que va arribar a guanyar una estrella Michelin just quan va tancar. El recinte reformat va obrir el juliol de 2018, però entre el covid i la mort de López, l’octubre de 2020, va propiciar-ne el tancament i va obrir un període d’incertesa de dos anys fins que els germans Roca van llogar el complex.

Una altra vista de La Fortalesa

Abans de la restauració, el castell de Sant Julià de Ramis va passar dècades d’abandonament. En una època es van plantar xampinyons en els seus túnels, ja que tant la foscor com la humitat afavorien el seu cultiu, i de tant en tant també va ser escenari de raves

La Fortalesa està situada a la muntanya de Sants Metges
Dossier La Girona dels germans Roca
Vés a l’ÍNDEX
stats