10 anys a Girona
Girona 15/11/2023

No et perdis l''Ara Comarques Gironines' d'aquest dijous: un suplement especial de la mà dels germans Roca

Analitzem la transformació de Girona una dècada després de la proclamació del Celler com a millor restaurant del món i del naixement del suplement de l'ARA

ARA
4 min
La portada del suplement especial ARA Comarques Gironines que trobareu al quiosc aquest dijous 16 de novembre del 2023.
Dossier La Girona dels germans Roca Desplega
1
"Omplirem de vida la muntanya on va néixer Girona"
2
La Fortalesa, l'enorme complex que corona la muntanya bressol de la ciutat de Girona
3
El poder del matriarcat d'El Celler de Can Roca
4
La cuina d'on han sortit 20 estrelles Michelin
5
La seducció d'una ciutat amb horts i rutes verdes que cusen els barris
5
La recepta perquè el Girona guanyi la Lliga (segons Jordi Roca i Bernardo)
6
Paisatge, records i memòria: 10 receptes gironines dels germans Roca
7
No et perdis l''Ara Comarques Gironines' d'aquest dijous: un suplement especial de la mà dels germans Roca

GironaFa 10 anys, El Celler de Can Roca es convertia en el millor restaurant del món segons la revista Restaurant. Fa 10 anys també naixia el suplement Ara Comarques Gironines. Per celebrar-ho, hem preparat durant mesos, de la mà dels germans Roca, Joan, Josep i Jordi, un suplement d'autor dedicat a la transformació de la ciutat en la darrera dècada que trobareu al quiosc aquest dijous. El suplement, que es publica cada dijous encartat dins de l'ARA, duplica llançat i dediquem 16 pàgines a repassar la relació entre els germans Roca i Girona.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Els nostres 10 anys, units als 10 anys del reconeixement d'El Celler de Can Roca com el millor restaurant del món, constitueixen una feliç coincidència que mereixia una celebració conjunta. Aquest suplement d’autor arrenca des de la muntanya on es va originar Girona, el castell de Sant Julià de Ramis. És una bona metàfora dels objectius que persegueix el periodisme de l’ARA i la gastronomia dels Roca: una talaia per mirar al futur des de les arrels del passat.

La Girona dels germans Roca

Com a bons amfitrions, els germans Roca ens han obert les portes de La Fortalesa, ubicada a la muntanya de Sants Metges de Sant Julià de Ramis. La van llogar l'any passat i es convertirà molt aviat en una peça més del seu univers. També ens parlen de la transformació gastronòmica, verda, esportiva i urbana de la ciutat. Però sense oblidar-se de l'essència i les companyes de viatge que fan viable l'excel·lència gastronòmica familiar: el matriarcat d'El Celler de Can Roca. Hem reunit la mare, Montserrat Fontané, amb les tres joves, encarregades de diferents negocis: Anna Payet, Encarna Tirado i Alejandra Rivas.

De la mà de Jordi Roca, presentarem aquest dijous el suplement amb una festa al saló de descans del Teatre Municipal de Girona a les 18.30 h. Serà també l'oportunitat de celebrar aquesta dècada fent periodisme pensat, produït i escrit des de Girona amb una mirada global. L'acte el presenta Antoni Bassas i comptarà amb la presència també d'Esther Vera, que conversarà amb el pastisser del Celler de Can Roca. Amenitzarà la trobada el grup de Sant Llorenç de la Muga Northern Cellos.

L'equip de l'Ara Comarques Gironines està integrat (d'esquerra a dreta) per Aniol Costa-Pau, Jordi Carreras, Marta Costa-Pau, Mariona Ferrer i Gerard Bagué.

Una talaia per mirar el futur des de les arrels del passat

Per a l’equip del suplement Ara Comarques Gironines, Girona és capital, però també qualsevol dels poblets de les seves comarques. Però no pas per fer un periodisme localista i curt de mires, sinó per buscar-hi temes transversals, d’interès humà, històries que puguin interessar qualsevol lector inquiet i curiós. Aquest és el requisit que se’ns va demanar quan un grup de periodistes gironins que crèiem fermament en aquell nou diari català nascut en plena crisi dels mitjans vam anar fins a la redacció de Barcelona per proposar un suplement dedicat a les comarques gironines.

De seguida vam adonar-nos que la nostra proposta quallava, tenia una enorme receptivitat, que encaixa amb la voluntat del diari de ser més present a tot el territori català (això que eufemísticament s’anomena “el territori”), però a canvi de dotar-la de més ambició i, al mateix temps, de més responsabilitat. El suplement no s’encartaria només als diaris venuts a la demarcació de Girona, sinó a tota l’edició nacional. Primer, es va publicar amb l’edició en paper dels divendres, i més endavant i fins avui, en la dels dijous. És la mateixa fórmula que van adoptar la resta de suplements territorials que van venir després.

El primer suplement es va publicar el 25 d’octubre de 2013, coincidint amb les Fires de Sant Narcís, i es va presentar al saló de descans del Teatre Municipal, on aquest dijous celebrem els 10 anys. Llavors Antoni Bassas va entrevistar l’aleshores alcalde, Carles Puigdemont. El director fundador Carles Capdevila va dir que l’ARA arribava a Girona “amb absoluta modèstia i admiració pels companys periodistes de Girona”.

Informació diària de les comarques gironines

La periodicitat mensual es va escurçar de seguida a quinzenal. I en poc més de dos anys el suplement va esdevenir setmanal. Però des del primer moment, aprofitant la matriu digital del diari, els articles de la web es van anar reforçant i van anar abastant tots els dies de la setmana. I fins avui, on sota la direcció d'Esther Vera s’ha donat un gran impuls al projecte i s’ha fet créixer l’equip de periodistes del Comarques Gironines. Al web, els articles gironins apareixen en una pestanya pròpia, amb publicacions diàries de tota mena de temes i que el lector pot tenir agrupats en un diari digital estrictament gironí.

Des de fa un mes, els lectors també es poden subscriure a la Newsletter Girona de l'ARA, de manera que tenen agrupats setmanalment tots els continguts sorgits de l’equip del Comarques Gironines. L'equip està integrat per Mariona Ferrer, delegada a Girona; la coordinadora del suplement, Marta Costa-Pau; els periodistes Gerard Bagué i Jordi Carreras; el nostre corresponsal a Girona, Aniol Costa-Pau; i el corresponsal esportiu, Jordi Bofill. I comptem amb l'article d'opinió setmanal de l'escriptor Toni Sala.

Durant aquests 10 anys hem donat veu a les persones més dinàmiques, creatives i amb esperit crític de la societat civil, el món empresarial, l’educació, la cultura, la ciència i la pagesia. Els nostres lectors configuren una comunitat activa, dinàmica, crítica, que ens felicita pels encerts i ens alerta de les mancances i les errades. Nosaltres ho agraïm i creiem que els subscriptors de pagament constitueixen un dels fonaments del bon periodisme. Tampoc no oblidem el suport dels nostres anunciants, dels ajuntaments i les institucions gironines, que de seguida van creure en el projecte i que hi continuen apostant.

Dossier La Girona dels germans Roca
Vés a l’ÍNDEX
stats