L'excursió

Pujada al cim de Sant Grau des de Sant Gregori

Des dels seus 500 metres d'alçada, el puig de Sant Grau ofereix vistes espectaculars

Daniel Bonaventura
1 min
Les restes del Castell de Tudela que hi havia al cim de Sant Grau.
  • Sant Gregori – Sant Grau – Sant Gregori
  • Recorregut: 10 km
  • Desnivell: +400 m
  • Temps estimat: 3-4 h

La vida discorre tranquil·la a la plana agrícola de Sant Gregori, però un se sent observat pel gegant dominant del territori: Sant Grau, que amb els seus quasi 500 metres d’altitud i silueta de con volcànic (no és un volcà), s’imposa des de molts quilòmetres a la rodona.

Aparcarem a la sortida de Sant Gregori i caminarem pel carrer de Baix fins a travessar la riera de Llémena i el nucli del cementiri. Hi ha mil camins per enfilar-se a l’esquena d’aquest gegant bonifaci que es deixa cavalcar per petits i adults fins al clatell, les orelles i fer cim al crani. Avui hem triat la que passa per la masia Can Verdaguer i tot seguit obliga a fer cames per superar rampes del vint per cent de desnivell. És una pista àmplia, sense dificultats, entre boscos, amb corprenedores vistes sobre la plana.

Des del cim, Girona és un niu de formigues en la llunyania i pel costat oposat el Pirineu es retalla herculi contra el cel. Les restes del castell de Tudela reconvertit en ermita es deixen enfilar fins a una teulada que té mapes amb els noms de les muntanyes circumdants. També hi ha un vèrtex geodèsic. 

  1. Aparquem a Sant Gregori.
  2. Caminem pel carrer de Baix fins a travessar la riera de Llémena i el nucli del cementiri.
  3. D'entre els diversos camins que porten fins a Sant Grau, avui triem el que passa per la masia Can Verdaguer.
  4. Enfilem per la pista fins al cim, on podem gaudir de vistes esplèndides.
  5. Tornem pel mateix camí de pujada.
stats