L'excursió

De Colomers a Gaüses d’Amont per la calçada romana

El recorregut transcorre sobre els vestigis de la calçada romana construïda al segle I dC al terraprim de l’Empordà com una via secundària d’Empúries

Daniel Bonaventura
2 min
Un tram de l'antiga calçada romana entre Colomers i Gaüses.

Colomers - Gaüses d’Amont - Colomers

  • Recorregut: 9,5 km
  • Desnivell: 120 m
  • Temps estimat: 3-4 h

Quantes pluges han remullat aquestes pedres? Quantes nevades les han cobert? Quants peus han desgastat un paviment que arriba als nostres dies polit i brillant del tràfic humà durant dos mil·lennis?

Avui seran els nostres peus els que lliscaran sobre els vestigis de la sòlida calçada romana construïda al segle I dC al terraprim de l’Empordà com una via secundària d’Empúries. Epopeies de la història ens saluden.

Aparquem a Colomers, arran del Ter, que aquí discorre ample i calmós. Ens endinsem als carrers de la vila. A la plaça de l’Església es conserva el mil·liari romà descobert fa anys que certifica que la calçada és romana, no medieval. Anem a buscar la carretera GI-631, la creuem, voltem el petit cementiri i prenem un camí encaixonat entre murs de contenció. Som a la calçada romana, ben conservada en un tram d’uns 600 metres. Hem fet entre 1,5 i 2 km de la nostra caminada.

Seguint per diverses pistes entre boscos arribarem a l’església restaurada de Sant Roc i tot seguit a Gaüses d’avall. Des d’aquí pugem a Gaüses d’Amont, que destaca per l’esveltesa del seu campanar. Portem uns 5 km a les cames. Podem retornar a Colomers pel mateix camí o completant una ruta circular que passa per Pins i Vilopriu.

  1. Aparquem a Colomers, arran del riu Ter.
  2. Anem a buscar la carretera GI-631, la creuem, voltem el petit cementiri de Colomers i prenem un camí encaixonat entre murs de contenció.
  3. Som a la calçada romana, ben conservada en un tram d’uns 600 metres. Hem fet entre 1,5 i 2 km de la nostra caminada.
  4. Seguint per diverses pistes entre boscos arribarem a l’església restaurada de Sant Roc i tot seguit a Gaüses d’avall.
  5. Des d’aquí pugem a Gaüses d’Amont, que destaca per l’esveltesa del seu campanar. Portem uns 5 km.
  6. Podem retornar a Colomers pel mateix camí o completant una ruta circular que passa per Pins i Vilopriu.
stats