19/07/2023

Transports i excavacions Ríos

2 min

La grua de camió, vertical, fa 22 metros, arriba a una setena planta. Al costat del camió aguanta 6 tonelades i mitja; a punta de grua, 700 quilos. Ara me'n vaig a treure una runa aquí a un carrer i després me'n vaig a portar terra a les Bateries, demà hi haig de tirar formigó… Pujar una rentadora a un pis, un sofà, una fotocopiadora… Però jo crec que, la meva feina, el 80 per cent és cistella. Cistella per manteniment de canals, poda d'arbres, de xiprers, de tot, netejar palmeres... Que és fotut perquè tens angoixa, tens un home allà dalt, però lligat amb arnès, si no van lligats no els deixo pujar. Tinguent una persona a vint o vint-i-pico metros de terra… Tens una angoixa a l’estómac que… Suposo que t’hi vas acostumant. Jo vaig començar amb 14 anys a fer això, ara en tinc 35. El meu pare me portava al camió a l’obra a l’estiu, el xòfer feia vacances, i allà me quedava, tirant formigó. 

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

El problema és que avui dia hi ha molta gent que fa aquesta feina i que no té coneixement de res. No és obligatori cap títol. N’hi ha que no saben ni desplegar la grua. El problema és que no paguen lo que han de pagar i no hi ha xòfers. Les empreses grosses van a les autoescoles a agafar xòfers! Tu imagina’t! Agafes un nano de 21 anys, 22, i no té experiència! Du una grua de 36 metros i no sap fer una o amb un canuto. Donen la grua a repartidors de begudes. No hi ha titulació enfocada a camió grua. 

Tot el món del transport està molt rebentat. Un romanès o un sud-americà cobren 1.500 per portar un tràiler, la gent no vol fer-ho. Si no tens una càrrega de tornada no et surt a compte, paguen una merda. I després no trobes professionals de res. L’altre dia vam tirar una casa a terra. L’obra no pot començar perquè no troben personal: no troben fusters, no troben encofradors, no troben res! La gent avui dia no volen fer aquestes coses. No hi ha paletes. Fa un mes vaig anar a mirar una feina: res, posar terra, 300 euros… Van fer venir dos morenos, varen cobrar 150 i ho varen fer. Però no paguen autònoms, no paguen ives, no paguen res… Amb això no pots competir. IVA, trimestres, targetes, seguros… Qualsevol problema al mecànic són 2.500, 3.000 euros. Però com que ningú ho controla… Empreses de jardineria que no tenen servei públic però fan transport per a tothom… 

I m’obliguen a fer un mes i mig de baixa perquè he de ser pare. I me paguen 1.000 euros. Això no està ben fet. Què facturo en un mes i mig, posa 10.000 euros. Doncs fes-me un 60 un 70 per cent, no? Doncs 1.000 euros. Si ja pago 1.000 euros d’hipoteca! Els autònoms som uns pringats.

stats