Internacional 03/07/2019

Almenys 40 morts en un bombardeig contra un centre de migrants a Líbia

El govern de Trípoli assegura que les tropes del mariscal Hafter són les responsables de l'atac

Ara
2 min
El centre de detenció de migrants, a tocar de Trípoli, després de ser bombardejat.

BarcelonaDesenes de persones migrants i refugiades, que estaven retingudes en un centre de detenció a tocar de la capital de Líbia, Trípoli, han mort aquest dimecres degut a un bombardeig que ha tingut com a objectiu aquestes instal·lacions. Fins al moment, el recompte de víctimes mortals se situa en 40 persones, segons fonts governamentals, però sembla que el nombre real seria superior, ja que molts cadàvers estarien amagats encara sota la runa. A més a més, almenys 80 persones han resultat ferides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Govern d'Unitat de Trípoli, reconegut per l'ONU, atribueix la matança a les tropes del mariscal Khalifa Haftar, que el 4 d'abril va iniciar una ofensiva contra la capital. Segons l'executiu, l'atac ha tingut lloc aquest dimecres a la matinada i hauria sigut perpetrat per avions bombarders F-16.

"Els equips de socors es troben treballant al lloc de l'atac. Hi ha desenes de víctimes", ha explicat a l'agència Efe un portaveu de l'operació Volcà de l'Ira, impulsada pel GNA per contrarestar l'ofensiva del mariscal Haftar contra Trípoli.

De fet, des que Haftar va donar inici a aquesta ofensiva, els combats i els atacs al voltant de la capital líbia s'han repetit. Les dades oficials apunten que el conflicte ja ha causat 600 morts i més de 5.000 ferits, i ha obligat més de 30.000 famílies a abandonar casa seva i convertir-se, principalment, en desplaçats interns.

Ruta migratòria

Aquest cop, però, el blanc de les bombes d'aquesta guerra encoberta a Líbia han sigut els migrants i refugiats, principalment provinents de l'Àfrica subsahariana, que arriben a aquest país nord-africà amb la intenció de creuar el mar Mediterrani per arribar a Europa. Des de fa anys, doncs, Líbia s'ha consolidat com el principal port de sortida de les rutes migratòries cap al Vell Continent.

A la vegada, el país s'ha convertit en un autèntic malson per a aquestes persones migrades: són víctimes sistemàtiques de segrestos, empresonaments injustificats, tortures i assassinats, i, fins i tot, acaben sent venudes com a esclaus.

Víctima del caos i la guerra civil des que el 2011 l'OTAN va contribuir a la victòria dels heterogenis grups rebels sobre la llarga dictadura de Muammar al-Gaddafi, Líbia té des del 2015 dos governs. Un, a Trípoli i sostingut per l'ONU, teòricament domina la capital i algunes petites poblacions de l'oest del país. L'altre, tutelat pel mariscal Hafter, controla la resta del territori i la majoria dels recursos petroliers.

stats