Internacional 29/04/2019

Migrants tirotejats a Líbia en un intercanvi de foc entre faccions

Diversos morts i una dotzena de ferits en un centre de detenció on estaven tancats

Karlos Zurutuza
3 min
Desenes de migrants en un centre a Trípoli, la capital de Líbia.

AlgerSe senten trets i crits entre els centenars de subsaharians amuntegats en un hangar; hi ha dones, algunes d'embarassades, nens i homes que són a terra retorçant-se de dolor per ferides de bala. Uns altres intenten improvisar benes amb la seva roba. Les imatges obtingudes amb el mòbil d’un dels subsaharians tancats a l’hangar i filtrades al diari britànic 'The Guardian' són un eloqüent testimoni gràfic de la situació actual de desenes de milers de migrants en territori libi, ara que els combats s’han intensificat al país.

Les dramàtiques imatges difoses corresponen al centre de detenció de Qasr Bin Gashir –al sud de Trípoli–, on uns 700 civils, entre homes, dones i nens, estaven tancats, sense poder sortir-ne, malgrat l'intercanvi de foc entre les dues faccions enfrontades a Líbia i que les bales penetraven dins l’hangar. Es diu que s’hi van registrar diversos morts i almenys una dotzena de ferits. Es continua sense saber la dimensió real de la tragèdia, però les reaccions no s’han fet esperar: Amnistia Internacional ha exigit una investigació sobre “possibles crims de guerra”, que es podrien haver evitat amb una evacuació dels migrants, segons Metges Sense Fronteres.

L’ACNUR, l’agència per als refugiats de l’ONU, assegura haver traslladat 325 individus d’aquell mortal hangar després de l’incident. “L’amenaça per a refugiats i migrants a Trípoli mai ha sigut tan alta com avui”, va declarar al 'Guardian' Matthew Brook, el cap adjunt de la missió.

La situació dels migrants a Líbia s’ha complicat encara més des que el general Haftar, cap militar de les forces de l’est del país, va llançar una ofensiva sobre la capital a principis d’abril. El centre de detenció blanc dels atacs és en una zona al sud de Trípoli pròxima a l’aeroport, en un districte industrial on hi ha molts hangars buits susceptibles de ser utilitzats com a centres de detenció de migrants.

Tot i que les tropes del govern d’Acord Nacional –instaurat i reconegut per l’ONU– han expulsat de Trípoli els efectius del general Haftar els últims dies, aquest continuaria bombardejant la zona amb coets Grad des de posicions més al sud i amb atacs aeris nocturns de bombarders dels Emirats Àrabs Units, segons fonts de Trípoli.

Residents al centre de la capital líbia han confirmat a l’ARA que els bombardejos s’han repetit durant les últimes quatre nits. Aquest dilluns parlaven de “fortes explosions” al sud de la ciutat. La tercera guerra oberta a Líbia en menys de deu anys –després de les del 2011 i el 2014– ha provocat, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, 296 morts i 1.441 ferits. A més, l’Organització Internacional per a les Migracions ha denunciat que més de 35.000 persones han hagut de fugir de casa durant el mes d’abril.

De moment el centre de la capital encara no ha sigut escenari d’enfrontaments però sí l’extraradi, que és precisament on es concentren els centres de detenció de migrants. Tant el nombre com la localització són un misteri, i poden ser hangars com el de Qasr Bin Gashir o escoles abandonades on s’han retirat els pupitres per fer lloc als interns. Els centres considerats “oficials” es financen amb quantitats que s'acosten als 30 euros per pres i dia, i que arriben des del ministeri de l’Interior libi. Els retinguts són sovint convertits en mercaderia que es pot amuntegar i infraalimentar amb l’objectiu d’obtenir-ne un benefici econòmic. També resulta habitual la compravenda de migrants a centres més grans com el de Gharyan, una localitat de muntanya al sud de Trípoli que ara està sota control de les forces de Haftar.

Alguns testimonis de l’atac contra el centre de Qasr Bin Gashir apunten que van ser soldats del general els que van obrir foc de manera indiscriminada contra els migrants. Tot i que s’han produït episodis anteriors en què els migrants s’han vist atrapats en el foc creuat entre milícies, no hi ha precedents d’un atac d'aquestes característiques.

stats