Boris Johnson, investigat per conflicte d'interessos quan era alcalde de Londres

El primer ministre va beneficiar una amiga empresària nord-americana

Ni Brussel·les ni Brexit, els problemes de Boris Johnson li arriben ara de la seva llarga etapa al capdavant de l'Ajuntament de Londres. L'entitat municipal ha demanat a un organisme independent de la policia britànica que investigui l'actual primer ministre per si va incórrer en un conflicte d'interessos al beneficiar una amiga empresària nord-americana quan era l'alcalde de la capital, entre els anys 2008 i 2016. 

La suposada beneficiària és Jennifer Arcuri, una emprenedora tecnològica de 34 anys, amiga de Johnson, que, segons el diari 'The Sunday Times', va rebre de les arques municipals 141.000 euros, així com accés privilegiat a tres missions comercials del consistori londinenc a l'estranger.

No ha sigut una bona setmana per a Johnson, a qui el Tribunal Suprem li ha recriminat que tanqués el Parlament de Westminster en la recta final de les negociacions del Brexit per evitar que els diputats li impedissin un divorci sense acord amb la Unió Europea. Ara el primer ministre ha de fer front a la polèmica domèstica sobre la seva amiga Arcuri, que el va convidar com a conferenciant en actes de la seva companyia.

L'Ajuntament de Londres ha informat que s'ha sol·licitat a l'Oficina Independent de Conducta Policial (IOPC, en anglès) que investigui si Arcuri es va beneficiar de la seva relació amb el llavors alcalde, que tenia una molt alta popularitat per la seva proximitat amb la ciutadania, la imatge d'ell en bicicleta per anar al despatx o haver acollit els Jocs Olímpics.

Amistat perillosa

El consistori ha assenyalat que hi ha proves que Johnson "mantenia una amistat amb Jennifer Arcuri i que com a resultat d'aquesta amistat va permetre que l'empresària participés en viatges comercials i rebés patrocinis", segons ha informat en un comunicat. La petició d'investigar el cas es produeix perquè "hi ha informació que es podria haver comès un delicte", si bé "no vol dir de cap manera que això estigui provat".

Un portaveu de Downing Street, despatx oficial de Johnson com a cap de govern, ha negat que hi hagi cap conflicte d'interessos i s'ha limitat a valorar la feina del primer ministre quan ocupava l'alcaldia de Londres "per vendre" la capital al món.

Més continguts de