Internacional 14/04/2016

Els voluntaris catalans detinguts a Grècia: "No tenen proves contra nosaltres, però destorbem els objectius de la UE"

La policia grega va arrestar ahir cinc cooperants que treballen als camps de refugiats d'Idomeni. Quatre dels detinguts ja estan en llibertat. La cinquena, acusada de resistència a l'autoritat, continua a la comissaria i passarà demà a disposició judicial

Cristina Mas / Marc Toro
3 min
Dos dels voluntaris detinguts, el Juanma i l'Arnau, en el moment en què han estat alliberats

BarcelonaPolicies grecs de paisà van detenir dimecres a la nit cinc voluntaris catalans que ajuden els refugiats acampats a Idomeni. Els cooperants, de diferents poblacions catalanes, viatjaven en un cotxe des del camp fins a l'hotel on s'allotgen quan els van aturar i se'ls van endur a la comissaria.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos d'ells, el Lluís i l'Anna, van ser posats en llibertat cinc hores més tard, mentre que dos altres cooperants, l'Arnau i el Juanma, han estat alliberats aquest migdia acusats de trencar la pau, la democràcia i la seguretat de l'Estat Grec i hauran d'anar a judici el 24 de juny.

La cinquena activista, Ariadna, està encara detinguda i se l'acusa de resistència a l'autoritat i està previst que sigui jutjada aquest divendres. La periodista i activista catalana Sara Montesinos ha publicat a twitter la fotografia d'aquesta última detinguda emmanillada.

"Vam passar el dia distribuint roba i organitzant activitats infantils als campaments d'Eko i d'Idomeni, i en tornar a l'hotel ens va aturar un cotxe de policies de paisà. Ens van escorcollar i ens van portar a la comissaria de Kilkis. Ens van demanar la documentació i els mòbils. Vam passar unes quantes hores fins que va venir una intèrpret, ens van interrogrt un per un i després ens van deixar a mi i una altra noia", relata el Lluís a l'ARA.

L'Arnau, un dels alliberats aquest migdia, explica que en arribar a comissaria la policia els van tenir set hores sense dir-los si estaven detinguts o acusats. "Ens deien, simplement, que esperéssim", diu, i denuncia l'"opacitat brutal" a la qual han estat sotmesos des del primer moment. Després de ser interrogats, tant ell com el Juanma havien de passar aquest dijous a disposició judicial, però han pogut ajornar el judici fins el 24 de juny perquè han demanat la presència del seu advocat.

Segons expliquen els cooperants, ja fa dies que diversos mitjans de comunicació grecs els retraten com a instigadors dels aldarulls que s'han produït aquesta setmana quan els refugiats, que fa setmanes que esperen davant la frontera amb Macedònia, han intentat creuar el pas i la policia macedònia ha respòs amb gasos lacrimògens, bales de goma i bombes eixordadores. Els voluntaris ho neguen i asseguren que, al contrari, intenten apaivagar els ànims: "Hem estat parlant amb la gent, dient-los que si hi havia violència es posaven en contra l'opinió pública i que no havien de respondre als atacs dels macedonis", ha dit Jad, un altre dels voluntaris catalans.

"Ens acusen d'instigar violència i diuen que un policia ens havia vist fer-ho. Però el mateix matí en què van haver-hi aldarulls [a Idomeni] vam parlar amb la policia i en cap moment ens van dir que marxéssim ni res", afegeix l'Arnau, i recorda que la seva tasca als camps de la frontera amb Macedònia és essencialment de suport als refugiats: "Fem activitats per a les criatures, donem suport material a les famílies [...] i tot allò que vulguin els refugiats".

Amb tot, el voluntari assegura que la policia no té proves contra ells i que l'únic que busca és "que no hi hagi internacionals donant cobertura al que passa" a Idomeni. "Si es treuen de sobre els voluntaris que donen suport material, polític i difusió, es treuen un pes de sobre a l'hora de desallotjar els camps i portar els refugiats a camps militars. Bàsicament destorbem els objectius de la Unió Europea (UE)", conclou.

stats